26 / 04 / 2024

Müjdat Gezen Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki imar hatası düzeltildi!

Müjdat Gezen Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki imar hatası düzeltildi!

İstanbul Kadıköy’de bulunan Müjdat Gezen Kültür ve Sanat Merkezi’ne verilen yapı kullanma izin belgesine aykırı şekilde yapılan imar planı değişikliği 12 yıl aradan sonra düzeltildi.



Kadıköy Tuğlacıbaşı mahallesinde bulunan Müjdat Gezen Kültür ve Sanat Merkezi'nin bulunduğu parsele, 2006 yılında yılında plan değişikliği ile “sosyo-kültürel tesis” fonksiyonu verilmişti. 9 katlı bir apartmanın bulunduğu bin 424 metrekarelik parsel için yapılan plan değişikliği fonksiyonu iptal edildi.  Parsele, mevcut duruma uygun şekilde “ticaret-konut” ve “yüksek yoğunlukta konut” fonksiyonları eklendi.

Plan değişikliği ile ilgili hazırlanan raporda, söz konusu parselin 1986 yılındaki planlarda konut alanı olarak belirlendiği açıklandı. Parselde bugün Müjdat Gezen Kültür ve Sanat Merkezi'nin bulunduğu,yapının 1978 yılında eski eser olarak tescil edildiği belirtildi. Yapıda restorasyon yapılıp, 20 Kasım 1991 tarihinde yapı kullanma izin belgesi (iskan) alındı. Eski eserin 1991 yılından itibaren özel işletmeli ve içerisinde konservatuar eğitiminin verildiği kültür ve sanat merkezi olarak kullanılmaya başlandığı açıkladı. Parsel üzerinde yer alan 9 katlı binanın da 1987 yılında yapı ruhsatı, 1989 yılında da yapı kullanma izin belgesi aldığı vurgulandı. Parseldeki eski eser ile iskanlı bloğun yok sayılarak 2006 yılında yapılan plan değişikliği ile “sosyo-kültürel tesis” alanı olarak ayrılmasının daire sahiplerinde büyük bir mağduriyet yarattığın altı çizildi.

Alınmış iskanın kazanılmış hak olduğu, parsele verilen fonksiyonun plan kararları ve şehircilik ilkeleri ile bağdaşmadığı kaydedildi. Parseldeki mevcut durumu koruyacak bir değişiklik yapılması istendi. Taleplere göre Müjdat Gezen Sanat Merkezi ile yanındaki apartmanın bulunduğu parsel, mevcut duruma uygun hale getirildi. Karar İBB Meclisi'nde oy çoğunluğuyla kabul gördü.


Geri Dön