25 / 04 / 2024

Muradiye Külliyesi harabelikten kurtarılacak

Muradiye Külliyesi harabelikten kurtarılacak

Osmanlı padişahlarından 2. Murat ile Cem Sultan ve çok sayıda şehzadenin kabrinin bulunduğu ''Muradiye Külliyesi'' restore edilecek



Vali Harput, "Onların adına var olan tarihî eserleri yeniden ele almak ve onların saygın konumuna uygun şekilde restore etmek, o geçmişin bize bıraktığı mirası bütün canlılığıyla onlara bir vefa görevi olarak ona sahip çıkmak bizim görevimizdir. Aynı zamanda gelecek kuşakların da üzerimizde bir emaneti diye gördüğümüz bu eserleri bütün ihtişamıyla gelecek kuşaklara taşımak, aktarmak da görevimizdir." dedi.

Birinci derecede önem taşıyan padişah türbeleri ve onların eklentilerini ve onların adına var olan tarihî eserleri yeniden ele alacaklarını dile getiren Vali Harput, Osmangazi ve Orhangazi'nin türbelerindeki restorasyon çalışmalarının bitme aşamasına geldiğini, 1. Murat ve Yeşil Türbe'deki restorasyonların da bitmek üzere olduğunu söyledi.

Muradiye Külliyesi'nde muhteşem bir tarih yattığını kaydeden Vali Harput, 2. Murat, Cem Sultan, Şehzade Mahmut, Şehzade Mustafa, Gülşah Sultan, Şehzade Ali, Ebe Gülbahar Hatun, Hüma Hatun, Mükrime Hatun, Şehzade Korkut, Fatma Hatun, Gülruh Sultan'ın türbelerinin en kısa sürede restorasyondan geçirileceğini kaydetti.

Osmangazi ve Orhangazi'nin mezarlarının bulunduğu türbelerin elden geçirileceğini anlatan Vali Harput, Tophane bölgesinin tarihî ve manevi özelliklerine uymayan bütün yabancılıklardan arındırılacağını açıkladı.

MURADİYE KÜLLİYESİ
Muradiye Külliyesi bugün Muradiye olarak anılan mahallede ortasından geçen yollar nedeniyle parçalanmış bir yapı sergilese de Bursa'da halen yaşayan en güzel Osmanlı eserlerinden biri. Külliye 15. yüzyıl başlarında Osmanlı Sultanı 2. Murat tarafından yaptırılmış. Cami, medrese, aşevi, hamam ve türbeleri ile Bursa için büyük bir değer olan külliye, son yıllarda bakımsızlık kurbanı olmuştu. Bölgeye gelen turistler kapalı olan türbelerden geri dönmek zorunda kalıyordu. Külliyede halen 12 türbe bulunuyor.
Fatih KARAKILIÇ/Zaman


Geri Dön