25 / 04 / 2024

Murat Akça: Konut üretiminde öncelik pazar analizinde!

Murat Akça: Konut üretiminde öncelik pazar analizinde!

Gayrimenkul uzmanı Murat Akça, konut üretiminde önce pazar analizinin yapılması gerektiğine vurgu yaparak, "Pazar analizi yapılmadan ortaya çıkartılan projeler, başarısız olmaya mahkumdur. Buna göre hareket edilmeli'' dedi.



Kentsel dönüşüm sürecinde etkin ve yetkin kurumlara katkı sunma hedefiyle organize edilen uluslararası İdeal Kentler Zirvesi Ankara'da gerçekleştirildi. Gayrimenkul Uzmanı Murat Akça, bir yıllık yoğun ve titiz bir çalışmanın sonunda hayata geçirdikleri uluslar arası zirvede, dünyada şehirlere damgasını vurmuş en yetkin kişilerle, Türkiye'de en yetkin kurum yöneticilerini bir araya getirdiklerini ifade etti. Programda yapılan sunum ve konuşmaları hem İngilizce hem de Türkçe olarak bir kitapta toplayacaklarını belirten Akça, böylece herkesin faydalanacağı kalıcı bir dokümanın oluşacağını dile getirdi. 


BAŞARI ORANI ÇOK DÜŞÜK OLACAKTIR 


Akça, İdeal Kentler Zirvesi'nin gayrimenkul sektörüne çok ciddi katkı sunduğuna vurgu yaparak, şu değerlendirmelerde bulundu, "Hollanda, İtalya, Danimarka, Rusya ve diğer ülkelerden gelen belediye yöneticileri, mimarlar ve planlamacıların dünyada ürettikleri projelerin en önemli ayağının gayrimenkul olduğunu bizzat müşahede ettim. 


Üretilen proje ve planlamaların gayrimenkul alanında karşılık bulması aslında en önemli etken. Gayrimenkul danışmanları, artık proje sürecine en başından itibaren dahil oluyor. Biz sahada araştırmalarımızı ve pazar analizlerimizi yaptıktan sonra proje şekillenmeye başlıyor. Doğru olanı da bu, böyle olmalı. Pazar analizi yapılmadan ortaya çıkartılan projeler, başarısız olmaya mahkumdur. Artık tüm inşaat yatırımcıları bunun bilincinde ve buna göre hareket etmektedir. Önce proje sonra pazarlama olmaz. Yani projeye göre pazarlama analizi doğru bir yaklaşım değil. Sağlıklı olan uygulama gayrimenkul danışmanlarının yaptığı analizler sonucuna göre proje üretilmesi." 


DÖNÜŞÜM ZİHİNLERDE GERÇEKLEŞTİRİLMELİ 


TOKİ Başkanı M. Ergun Turan'ın, zirvede yaptığı sunumla, sektör temsilcileri olarak kendilerini heyecanlandırdığını ve umutlandırdığını söyleyen Akça, "Devlet kurumlarımızın bu süreci bilinçli bir şekilde ele alması, dönüşümün ilk aşamasını zihinlerde gerçekleştirmesi, sektörümüzü heveslendirecek ve ileriye taşıyacaktır" dedi. Zirveye davet edilen yabancı sektör temsilcilerini kendi ülkelerinde zirve öncesi ziyaret ettiklerine değinen Akça, yurtdışı gözlemlerini şöyle aktardı, "Zirvede ağırladığımız konukları davet etmek için yurtdışına çıktığımızda ve sonrasında gerçekleştirdiğimiz toplantı ve oturumlarda özellikle şunu gözlemledim; Bizim şehirlerin inşası ve ihyasında, gelişen mimari ve inşaat teknolojilerinin gerisinde kalmamamız gerek. Bununla birlikte, tam olarak rol model olarak belirleyeceğimiz bir şehir olması da söz konusu değil. Olmamalı da. Özellikle kentsel dönüşüm sürecinde izleyeceğimiz metot; bizim insanımızın yaşamına uygun olmalı. Meseleye buradan bakarsak, dönüşüm süreci Türkiye'de devrimsel nitelikte olabilir. Ben buna inanıyorum." 


ANKARA DAHA BİLİNÇLİ 


Kentsel dönüşüm sürecinde Ankara'nın daha bilinçli ve diğer şehirlerden bir adım önde olduğuna dikkat çeken Murat Akça,  Ankara  Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in kentsel dönüşüm sürecini önemsediğini ve bilimsel olarak ilerlediğini izlediklerini ifade etti. Uluslararası ideal Kentler zirvesine ev sahipliği yapan Gökçek'in zirveye katılan yabancı kent tasarımcılarına ANKAPARK'ı gezdirdiğini anımsatan Akça, projenin yabancı temsilciler tarafından ilgi ile karşılandığını belirtti. 




İbrahim GÖKDEMİR/Anadolu


Geri Dön