26 / 04 / 2024

Murat Eltutan: Kentsel dönüşüm 40 yıllık komşuları düşman yaptı!

Murat Eltutan: Kentsel dönüşüm 40 yıllık komşuları düşman yaptı!

Adil Kentsel Dönüşüm, İmar ve Kamulaştırma Derneği Başkanı Av. Murat Eltutan kentsel dönüşüm mağdurlarının sayısı her geçen gün arttığını öne südre ve bu yüzden 40 yıllık komşulann bile birbirine düşman hale geldiğini savundu...



Kentsel Dönüşüm 40 yıllık komşuları düşman yaptı Adil Kentsel Dönüşüm, İmar ve Kamulaştırma Derneği Başkanı Av. Murat Eltutan, Kanunlardaki eksiklikler nedeniyle Kentsel Dönüşüm Mağdurlannın sayısı her geçen gün arttığını öne südre ve bu yüzden 40 yıllık komşulann bile birbirine düşman hale geldiğini savundu. 

Konu ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Av. Murat Eltutan şu ifadeleri kullandı: "Kentsel Dönüşüm kadar önemli ve toplumu ilgilendiren bir konunun sadece 25 maddeden ibaret "6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanlann Dönüştürülmesi Hakkında Kanunla" yürütülmesine imkan yoktur. 

6306 Sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte vatandaşlar mağdur olmaya başlamışlardır. 

Öncelikle 2/3 nitelikli çoğunluğa sahip paydaşlann aldıklan karariann Hukuka ve Hakkaniyete uygun olup olmadığının denetlenmemesi, hukuki hak arayışının kanunda kısıtlanması büyük mağduriyetler yaşatmaktadır. 

Ayrıca 6306 sayılı kanun, eski binanın yerine yapılacak yeni binada, paydaşlann hangi kıstaslarla paylaşım yapacaklannı açıkça düzenlememektedir. 

Paylaşımda, - Bağımsız Gayrimenkulün Değeri, - Bağımsız Gayrimenkulün Yüzölçümü, - Bağımsız Gayrimenkulün (Daire, İşyeri, Dükkan, Bodrum veya Ara Kat,..vb) Niteliği, - Arsa Pay Oranı, Kıstaslanndan hangisi esas alınacaktır ? 

Derneğimize yapılan mağduriyet bildirimlerinin büyük kısmını paylaşım sorunları oluşturmaktadır. 

Yasal düzenlemelerdeki eksiklikler nedeniyle kırk yıllık komşular birbirlerine düşman olmaktadır. 

Hükümetin ve Meclisin, Hukuku ve Toplumsal Huzuru temin etmek için gerekli yasal düzenlemeleri bir an önce yapmalan büyük önem taşımaktadır."


İstikbal


Geri Dön