19 / 03 / 2024

Murat Kurum: Bileğimizi kimse bükemez!

Murat Kurum: Bileğimizi kimse bükemez!

Sabah, Rusya’daki Proestate fuarında gayrimenkul sektör temsilcilerini biraraya getirdi. Organizasyona katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, sektör temsilcilerine “Beraber olduktan sonra, bileğimizi kimse bükemez” dedi.



Sabah ve Daily Sabah gazeteleri Rusya'nın başkenti Moskova'da bu yıl 12'ncisi düzenlenen gayrimenkul etkinliği Proestate Gayrimenkul Emlak Yatırım Forumu'nda Türk gayrimenkul sektörünü buluşturdu.

Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre; Metropol Hotel'de yapılan buluşmaya Türkiye'den 250 bin dolara ev alan yabancı yatırımcıya vatandaşlık verilmesi damga vurdu. Bu gelişmeyle Rus yatırımcıların da yakından ilgilendiğini dile getiren sektör temsilcileri, bunun Rusya'ya yönelik konut satışında ciddi artış yaratacağını dile getirdi. 

Yabancı yatırımcılara Türkiye'nin yatırımda güvenli liman olduğunu anlattıklarını kaydeden patronlar, yılda 4.5 milyar dolarlık gayrimenkul sattıklarını belirterek yeni düzenlemeyle birlikte 1 yıllık satış hedeflerinin 10 milyar doları aşacağının altını çizdi.

Sabah'ın düzenlediği yemeğe Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum katıldı. Müteahhitlik sektörünün Türkiye'deki projelerini ve tanıtımını, uluslararası alanda da en güçlü şekilde yapmak amacıyla Rusya'da bulunduklarına işaret eden Kurum, "Siyasi ilişkilerimize baktığınız zaman, son dönemde çok pozitif bir ivme yakaladık. Bu rüzgârı arkamıza alarak inşaat sektöründeki aktörler olarak ilişkilerimizi güçlendirmemiz gerekiyor. Bu pazarda daha yapacak çok işimiz var" dedi. Bakan Murat Kurum, inşaat sektörünün temsilcilerine, "Biz beraber olduktan sonra, bileğimizi kimse bükemez" diye konuştu.

TANITIM YAPMALIYIZ

Bakan Kurum, son 5 yılda yabancıya 12 milyar dolarlık satış yapıldığını belirterek, "Bu düzenlemeyle birlikte yabancıya satış atağa kalkacaktır" dedi. Kurum, yabancıya vatandaşlık verilmesiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu anlamda fuarlar, tanıtımlar çok önemli. Faaliyetlerimizi yurtdışı fuarlarda artırmamız gerekiyor. Bakanlık olarak bu tür fuarlara güçlü bir şekilde gideceğiz. İç pazarımız dışında önemli bir pazar da yaratacak. Türkiye, buradan hak ettiği kadar pay alamıyordu. Yunanistan'daki düzenlemede rakamlar çok düşüktü. Avrupa Birliği yardım etse de Yunanistan krizden böyle çıktı diyebiliriz. Bize de büyük katkısı olacaktır. Satışta bekleyen konutların hızlı bir şekilde satılmasını sağlayacak bir düzenleme oldu. Vatandaşlık ile ilgili diğer düzenlemeleri de hızlıca yapacağız, ilgili bakanlıklar bu süreci yürütecek."

Bakan Kurum, "Türk müteahhitlerin yurtdışında 368 milyar dolar iş hacmi bulunuyor. Bunun yüzde 19.5'i Rusya'da. Bunu artırmamız, hatta 100 milyar dolara çıkarmamız gerekiyor. Rusya ile ticaret hacmimiz de 27 milyar dolar. Hem bu rakamı hem de Rusya'nın yüzde 20 payını artırmamız gerekiyor. Bakanlık olarak ne yapacağız, tartışacağız" dedi.

3 BİN KONUT SATILDI

Bakan Murat Kurum, alıcıya önemli avantajlar sunan 'Türkiye için kazanç vakti' kampanyasının da konut pazarını hareketlendirdiğini de söyledi. Bakan Kurum, "Markalı konut projeleri dışında çok sayıda ilden kampanyaya katılan firmalar var. Bize gelen bilgilere göre 15 günde 3 bini aşkın konut satıldı" dedi.

YENİ MOSKOVA'YI İNŞA EDECEĞİZ

Rusya İnşaat Konut ve Kamu Destekleri Bakanı Vladimir Yakuşev ile toplantı yaptıklarını da kaydeden Kurum, "Bizimle işbirliği yapmak istiyorlar. 'İşbirliğine ilişkin bir çalışma grubu oluşturalım ve yakın zamanda protokole bağlayalım' diyorlar" dedi. Rusya'da inşa edilen Yeni Moskova Projesi'nin de gündeme geldiğini ifade eden Kurum, "Projede, 100 milyon metrekare inşaat alanı var. 2025'e kadar 70 milyon metrekare konut yapmayı hedefliyorlar. Türk müteahhitlerin sayısını artırmamız gerekiyor" dedi.

RUSYA İLE GÜÇBİRLİĞİ YAPACAĞIZ

Proestate'in hem bölge açısından hem de dünya açısından çok önemli bir fuar olduğunu kaydeden Bakan Kurum, şöyle konuştu: "Bu manada biz de bize bağlı kuruluşlar TOKİ, Emlak Konut, İller Bankası olarak buradayız.  TOKİ  ve Emlak Konut son 16 yılda 1 milyonun üzerinde konut inşaatını bitirdi. Şehirlerin altyapısı anlamında da İlbank ile ilerliyoruz. Bunun dışında ülkemizde iş yapan özel sektör temsilcilerinin de birçoğu burada. Geçen sene 4.7 milyon Rus vatandaşı ağırladık. Bu sene de 6 milyon hedefimiz var. İki ülke vatandaşlarımız açısından ilişkileri güçlendirmemiz önem taşıyor. Bunun için de bakanlık olarak her türlü çalışmayı yapacağız." diye açıklama yaptı. 


Geri Dön