28 / 03 / 2024

Murat Kurum: Göçük altından sesler alıyoruz!

Murat Kurum: Göçük altından sesler alıyoruz!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kartal'da çöken binanın göçüğü altından sesler aldıklarını söyleyerek, "İnşallah oradaki yaralı vatandaşlarımıza da hızlı bir şekilde erişeceğiz." dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kartal'da çöken bina ile ilgili açıklama yaptı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Bakan Kurum, Kartal'da çöken binayla ilgili Çakabey İmam Hatip Ortaokulu'nda kurulan kriz merkezinde bilgi aldıktan sonra bölgedeki çalışmaları inceledi.

Kurum, daha sonra sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, akşam saatlerinden itibaren Valilik koordinasyonunda göçük altında kalan vatandaşlara erişmek amacıyla yoğun bir çalışma yürütüldüğünü açıkladı.

Murat Kurum: Göçük altından sesler alıyoruz!

Kurum, "Çalışmalar neticesinde 3 vatandaşımız hayatını kaybetti, 12 vatandaşımızı yaralı olarak çıkarmıştık, bir de Havva kızımız vardı. Havva kızımızı da az önce kurtarma ekiplerimiz çıkardılar ve toplamda 13 tane yaralı vatandaşımızı göçük altından çıkardık. Yoğun bir şekilde ekiplerimiz çalışıyorlar." şeklindekonuştu.

Etrafta risk taşıyan apartmanların da anlık takip edildiğini söyleyen Kurum, "Biliyorsunuz, bodrum katında taşıyıcı kolonlarda hasarlar mevcut ancak binayı takip ettiğimiz süreçte herhangi bir hareket söz konusu değil. Kurtarma çalışmalarının binanın temelini boşaltacak şekilde olmaması noktasında diğer yönden kurtarma çalışmalarını da sürdürüyoruz." dedi.

Kurum, iki yan binanın da takip edildiğini ve şu an için binalarda herhangi bir risk olmadığını belirterek, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Alanın geneline baktığınızda maalesef ruhsat projelerinin dışında yapılmış yapılar var. Mevcutta zemin artı 5 olan ancak yerinde zemin artı 7, 9, 10 katlı binalar mevcut. Bu binaların da il müdürlüğümüz bünyesinde tespitlerini yapıyoruz. Bu tespitler çerçevesinde de risk taşıyan binalara da tutulacak tutanaklar ve bilirkişi raporları doğrultusunda işlem yapacağımızı da buradan ifade etmek isterim. Bizim için vatandaşımızın canı, malı her şeyden önemli. Dolayısıyla riskli gördüğümüz alanda ne kadar bina varsa da bu kurtarma çalışmaları neticesinde, bitiminde o binalarla ilgili de bilirkişi raporları doğrultusunda işlemler yapılacak." 

- "Göçük altından sesler alıyoruz"

Bakan Kurum, enkazda ekiplerin arama kurtarma çalışmalarına devam ettiğini söyleyerek, "Valiliğimiz koordinasyonunda, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz, AFAD ekiplerimiz ve artık makine ekipman da işin içine girdi, gündüz artık daha iyi ortamlarda, iyi şartlarda ekiplerimiz çalışabiliyorlar. Göçük altından sesler alıyoruz. İnşallah oradaki yaralı vatandaşlarımıza da hızlı bir şekilde erişeceğiz. Tekrar tüm milletimizin başı sağ olsun. Yaralılara acil şifalar diliyoruz. Şimdi yaralı vatandaşlarımızı hep birlikte hastanede ziyaret etmeye gideceğiz ve burada ekiplerimiz yoğun bir şekilde çalışacak." dedi.

Kurum, bir gazetecinin enkazda kaç kişinin olduğuna ilişkin sorusu üzerine şöyle konuştu:

"Bunları dün de hem Bakanımız hem Valimiz ifade ettiler, evet yani bizim de tespitlerimiz var. Ama şu an gereksiz sayı vermenin kimseye faydası yok. Dolayısıyla enkaz altında kalan biz vatandaşımızın sayısını biliyoruz, tahmin ediyoruz ancak bakın 13 tane vatandaşımızı kurtardık, daha 24 saat geçmeden ve hala aşağıdan ses alıyoruz. Binada mevcut oturanların dışında da misafir olarak gelenler de var, hepsine ulaşacağız inşallah. Ekiplerimiz hızlı bir şekilde çalışıyor, şu an zaten valiliğimiz saat başı bilgilendiriyor herkesi. O bilgilendirmenin dışında da bilgilere itibar etmezsek iyi olur."

Kartal'daki bina çökmesinde yaralanan vatandaşları Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Başhekim Prof. Dr. Recep Demirhan ve doktorlardan bilgi aldı.

Hastanedeki yaralıların yakınlarını da teselli eden Kurum, vatandaşlara "geçmiş olsun" dileğinde bulundu.

Bakan Kurum, enkazdan çıkarılan Tayyip Mahmut Alemdar ve Havva Azra Tekgöz'ün babalarına da "geçmiş olsun" dileğini ileterek, enkazdan kurtarılan 77 yaşındaki Ali Alemdar'la bir süre sohbet etti.

Enkazdan çıkarılan Havva'nın annesi Nazan Tekgöz'ü de ziyaret eden Kurum, kendisine kızının durumu hakkında bilgi verdi. 

Burada gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Kurum, göçük altında yaralanan vatandaşları Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı ve il müdürleriyle ziyaret ettiklerini belirtti.

Kurum, yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğunu dile getirerek, "Tayyip oğlumuza ulaştık, ziyaret ettik, durumu çok iyi. Sayın Cumhurbaşkanımızla görüştüler, konuştular. En son göçük altından aldığımız Havva kızımızın ameliyatı bitti, başarılı bir şekilde geçti. Şu an için 13 yaralı vatandaşımız var, hamdolsun hepsinin sağlık durumu iyi gözüküyor. Bir taraftan da ekiplerimiz sahada, yoğun, hızlı bir şekilde çalışıyorlar. İnşallah daha fazla vatandaşımızı göçük atından almak suretiyle onları da yakınlarına kavuşturmak istiyoruz. Düzenli olarak Valiliğimiz bilgilendirme yapacak. Sayın Cumhurbaşkanımız da konuyu anbean takip ediyor hem bizden hem Valiliğimizden detaylı bilgileri alıyorlar." diye konuştu.

Bakan Kurum, gazetecilerin göçük altında kaç kişinin olduğunu sorması üzerine, şu bilgileri verdi:

"Bizim tespitlerimiz var, Valiliğimizin, AFAD Başkanlığımızın tespitleri var. Mevcut binada iskan edilmiş vatandaşlarımızın dışında misafir olanlar var, evde olmayanlar var. Biz yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah hepsine ulaşacağız. Şu an bir sayı vermek çok doğru olmaz, yanıltıcı bilgiler olur. Biz sizleri anbean bilgilendireceğiz ve alanda zaten Valimiz gerekli açıklamaları düzenli bir şekilde yapıyorlar. Sağduyuyla bekleyeceğiz, dua edeceğiz. İnşallah yoğun bir şekilde biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm vatandaşlarımızı göçük altından kurtarmak için, sağ salim kurtarmak için çalışmalarımızı süratle sürdürüyoruz."

Göçüğün iki tarafındaki binaları da risk altında görerek takip ettiklerini anlatan Kurum, sahada hem iş makinelerinin hem vinçlerin hem de kurtarma operasyonlarını yapan ekiplerin yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi.

Kurum, 5-6 noktada çalışma yapıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Aşağıdan sesler geldiğini, arkadaşlarımız bize ifade ediyorlar. Tabii bu sürekli de olmayabiliyor. Arkadaşlarımız cihazlarla dinleme yapıyorlar, ulaşabildikleri seslere, yaşam belirtisi gördükleri noktalara ulaşmaya çalışıyorlar. Yoğun bir şekilde çalışıyoruz. İnşallah dua edelim. Ekiplerimiz gerçekten seferber olmuş durumda. Büyükşehir Belediyemiz, AFAD'ımız ve AKUT'umuz, itfaiyemiz, yoğun bir çalışma sürdürüyorlar. Ben hepsine çok teşekkür ediyorum. Uyumadılar, 24 saattir yoğun bir şekilde, 24 saate az bir zaman kaldı, yoğun bir şekilde çalışıyorlar. İnşallah akşam hava kararmadan önce birçok kardeşimize, vatandaşımıza ulaşmak istiyoruz."

- Dört kişi yoğun bakımda

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan da hastaneye getirilen 13 yaralının 2'sinin hayatını kaybettiğini belirterek, tedavisi devam eden 11 hastanın 4'ünün de yoğun bakımda takip edildiğini söyledi.

Yoğun bakım dışındaki hastaların tedavilerinin serviste sürdüğünü dile getiren Demirhan, "Genel durumu ciddi olan 4 hastamız dışında diğerlerin durumları oldukça iyi. En kısa sürede takip ve tedavilerini başarılı bir şekilde sonlandırıp onları da buradan sağlıkla taburcu etmeyi planlıyoruz." dedi.

Enkazdan çıkarılan hastalardan birinin Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, diğerinin de Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde olduğunu ifade eden Demirhan, bir vatandaşın bilgi alamadığını söylediği Adem Alemdar'ın ise tedavisinin yoğun bakımda sürdüğünü kaydetti.

Bakan Kurum'a ziyaretleri sırasında Vali Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ile Başhekim Demirhan eşlik etti.

Bakan Kurum, ziyaretin ardından yeniden Kartal'da çöken binayla ilgili Çakabey İmam Hatip Ortaokulu'nda kurulan kriz merkezine döndü. 

 

İmarda 5-6 kat görünüp yerinde 8-10 kat olan binalar var!

İstanbul Kartal'da bina çöktü!


Geri Dön