23 / 04 / 2024

Murat Kurum: Müteahhitlikte dünya ikincisiyiz!

Murat Kurum: Müteahhitlikte dünya ikincisiyiz!

GYODER 21. Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Bakan Kurum, ''Dünyanın en büyük 250 müteahhidi listesinde Türkiye, Çin'den sonra 44 müteahhidimizle ikinci sırada yer alıyor'' dedi. 



Sarıyer'de düzenlenen Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) 21. Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, önemli açıklamalarda bulundu. 

Kurum, son 300 yıldır şehirleşmede yaşanan büyümeyle doğru orantılı olarak şehirlerin nüfus yoğunluğunda da büyük artışlar yaşandığını söyledi.

Murat Kurum: Müteahhitlikte dünya ikincisiyiz!

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; 2050 yılına gelindiğinde dünya nüfusunun üçte ikisinin şehirlerde yaşayacağından bahseden Kurum, Birleşmiş Milletler raporları sonuçlarına bakıldığında dünya nüfusunun son 60 yılda 4,5 milyar artarak yaklaşık 7,6 milyara ulaştığından bahsetti. Bu yükselişin 2030'da 8,6 milyar, 2050 yılında ise 9,8 milyar olacağını düşündüğünden bahseden Kurum, Türkiye nüfus yoğunluğunun 2100'de 101 milyon olacağını vurguladı. 

Murat Kurum: Müteahhitlikte dünya ikincisiyiz!

Bakan Kurum, "Bu durumun bizlere söylediği çok önemli realiteler var. Nedir bunlar? Şehir merkezleri ve çeperlerinde barınma ihtiyacı artacak, yeni şehirler ve uydu kentler inşa edilecek, eski ve sağlıksız yapı stoku dönüşecek. Buna bağlı olarak ülkeler hem arazi oluşturma hem de enerji verimli akıllı şehircilik noktasında şimdiden başlamış olduğu atılımları daha da güçlendirecek. Bu manada yeni dünyada yapı sektörü sadece ticari değil stratejik bir öneme de sahip olacak." şeklinde konuştu. 

Murat Kurum: Müteahhitlikte dünya ikincisiyiz!

Ülkemizde inşaat sektörünün ekonomik büyümenin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu belirten Kurum, şu ifadeleri kullandı:

"Müteahhitlik firmalarımızca 1972'den 2020 yılına kadar, 128 ülkede üstlenilen 10 bin 725 projenin toplam bedeli 425 milyar dolar oldu. Dünyanın en büyük 250 müteahhidi listesinde Türkiye, Çin'den sonra 44 müteahhidimizle ikinci, Amerika ise üçüncü sırada yer alıyor. Bu anlamda yapı sektörümüz tüm dünyada başarılarıyla göğsümüzü kabartmaya devam ediyor. Türk inşaat sektörü olarak hem üreticilerimiz, hem üretim kalitemiz, hem yapı malzemeleri üretimi noktasında çok güçlü bir insan kaynağına ve altyapıya sahibiz. Türkiye'de yaklaşık 440 bin müteahhit bulunuyor. İnşaat ve bağlı sektörleri, yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Aileleriyle birlikte bakıldığında, 6 milyon insanımız hayatını bu sektörden kazanıyor, geçimini bu sayede sağlıyor. Tüm bunlara bağlı olarak gayrimenkul ve yapı sektörünün önemi her geçen gün daha da artıyor. Bugün bu değeri en yüksek noktaya taşıma ve söz sahibi yapma noktasında GYODER çok büyük bir rol oynamaktadır." 

Müteahhitlikte dünya ikinciliği bu projelerle tescillendi!


Geri Dön