28 / 03 / 2024

Murat Kurum: Önceliğimiz kentsel dönüşüm sürecini işletmek!

Murat Kurum: Önceliğimiz kentsel dönüşüm sürecini işletmek!

Yeni şehircilik anlayışı doğrultusunda kentlerin yaşam kalitesini artıracak pek çok proje ve yatırımın hayata geçirilmekte olduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, dönüşüm sürecinin hızlandırılacağını ve yatay mimari anlayışın ülke geneline yayılacağını belirtti.



Türkiye genelinde yürütülen şehircilik projelerini inceleyen Bakan Kurum, şehirlerin yaşam kültürüne ve yerel mimari çizgisine uygun kentsel dönüşüm projeleri yürütüleceğini belirterek, tüm riskli binaları yenileme hedefiyle çalıştıklarını vurguladı.

İLBANK'TAN KREDİ DESTEĞİ

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre; Bakan Kurum, Hatay'daki temaslarında tarım, turizm ve sanayinin geliştirilmesi için Valilik ile ortak çalışma yürüteceklerini aktardı. Bu doğrultuda belediyeler ve  TOKİ  eliyle yapılacak40 bin konutun haricinde iller Bankası’nın kentsel dönüşüm projelerinde yüzde 50'ye kadar hibe ve kredi desteği vermek suretiyle yaklaşık 4 milyar TL'lik kaynağın dönüşüm projelerine aktarılacağını kaydetti.

TOKİ'nin yaptığı 25 bin seyirci kapasiteli Hatay Stadı'nın çalışmalarını TOKİ Başkanı Ömer Bulut ile inceleyen Kurum, stadın Ekim'de taraftarlarla buluşacağını, eski stat alanının ise millet bahçesi yapılacağını söyledi. Hatay Merkez'de ve Kırıkhan'da alt gelir grubu için sosyal konut üreteceklerini söyleyen Kurum, İskenderun'da kentsel dönüşüm sürecini TOKİ eliyle yürüteceklerini belirtti.

ANTALYA'DA TAPU SEVİNCİ

Yeşilin ve mavinin şehri Antalya'da Kepezaltı ve Santral Mahallelerinde uzun yıllardır devam eden mülkiyet sorunu, 4 bin 874 konutun tapu senetlerinin hak sahiplerine teslim edilmesiyle çözüme kavuştu. Kurum, tapu teslim töreninde QR kodlu yeni tapu senetlerini de tanıtarak, QR kodu telefonuna okutarak taşınmazın ada, parsel ve harita bilgilerine erişilebileceğini belirtti. Bakan Kurum, Kırcami'de de 11 mahalleyi içeren bir çalışmayla 30 senelik imar sorununun çözüldüğünü ifade etti.

ANKARA'DA DÖNÜŞÜM SÜRÜYOR

Ankara'da gelecek 5 yılda marka projelerin hayata geçirileceğini söyleyen Murat Kurum, beş yeni millet bahçesi projesi ile Kahramankazan'a 15 Temmuz Milli Direniş Parkı'nın yapılacağını aktardı. Kızılcahamam'da turizmin gelişimine destek vereceklerini anlatan Bakan Kurum, Kadirbey Kentsel Dönüşüm Projesi'nin bitirilmesiyle ilçeye bin konut kazandırılacağını, Kent Meydanı Projesi ve millet bahçesiyle ilçenin çehresinin değişeceğini söyledi.

KONYA'YA BİN 57 TOKİ KONUTU

Konya'nın Sarayönü, Kadınhanı ve Ilgın ilçeleri ile Mevlana'da düzenlenen Ardıçlı Toplu Konut Projesi imza töreninde konuşan Bakan Kurum, TOKİ vasıtasıyla Konya’ya bin 57 konut kazandırılacağını belirterek, 3 bin 200 kişinin ihtiyaçlarını karşılayacak yeni projenin çevreyle uyumlu, nitelikli ve sağlıklı sosyal yaşam alanlarını içerdiğini vurguladı.

İZMİR-BAYRAKLI'DA 23 BİN METREKAREDE DÖNÜŞÜM

İzmir'e 16 milyar TL'lik yatırım yaptıklarını, 2 milyar 300 milyon TL'lik yatırımın ise sürdüğünü belirten Bakan Kurum, kentsel dönüşüm kapsamında çalışmaların hızla devam ettiğini vurgulayarak, Bayraklı Çiçek Mahallesi'nde kayaların evlerin üzerine düştüğü 23 bin metrekarelik alanda TOKİ tarafından dönüşüm yapılacağını söyledi. Kurum, İzmir'de kişi başına düşen yeşil alan miktarını millet bahçeleriyle 5 yılda 10 kat artırmayı ve iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

ESKİŞEHİR'E BİN SOSYAL KONUT

67 ilde inşa edilecek 50 bin sosyal konutun talep toplama işlemlerinin sürdüğünü söyleyen Bakan Kurum, bu kapsamda Eskişehir Tepebaşı, Zincirlikuyu, Odunpazarı ve Mamuca'da vatandaşların kira öder gibi ev sahibi olabilecekleri bin sosyal konut üretileceğini söyledi.

Bakan Kurum, TOKİ Başkanı Ömer Bulutun da katılımıyla eski Eskişehir Atatürk Stadı'nın yerine inşa edilecek millet bahçesi alanını da inceledi. Eskişehir'de riskli alan ilan edilen 56,5 hektarlık bölgedeki sekiz mahallede dönüşümün başlatılacağını söyleyen Kurum, Eskişehir Küçük Sanayi Sitesi ve Gündoğdu Sanayi Sitesi'nin şehir dışına çıkarılacağını ve 600 bin metrekarelik alanın yatay mimari yapılanmayı esas alarak şehre kazandırılacağını kaydetti.

TEKİRDAĞ'DA ÇEVREYE YATIRIM

2023 vizonu çerçevesinde Tekirdağ'ı uluslararası turizm, ticaret ve lojistik merkezi yapmak için çalıştıklarını söyleyen Kurum, Ergene ve Çorlu Nehirlerini temizlemek için başlatılan 5 milyar TL tutarındaki projelerin tamamlanmak üzere olduğunu aktardı. Kurum, "Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nın tamamlanmasıyla Tekirdağ'ın dereleri, nehirleri ve havzaları tertemiz olacak" dedi.

MUĞLA'DA BİN 106 YENİ KONUT

Bakan Kurum, TOKİ Başkanı Ömer Bulut ile Muğla'nın Menteşe Emirbeyazit Mahallesinde TOKİ tarafından inşa edilen bin 106 konutun anahtar teslim törenine katıldı. Kurum, Menteşe sokaklarını süsleyen geleneksel Türk evlerinin, aile yapısını korumayı, mahremiyeti, saygıyı, tevazuyu ve mahalle kültürünü hatırlattığını belirtti. TOKİ'nin buradan aldığı ilhamla hazırladığı projenin ikinci etabını bitirdiğini söyleyen Kurum, TOKİ vasıtasıyla il genelinde 593 milyon TL'lik yatırım yapıldığını bildirdi. Muğla'ya 455 yeni konut daha yapılacağını aktaran Kurum, Fethiye Körfezi’nde de incelemelerde bulunarak, 250 milyon TL yatırımla Körfez'in temizleneceğini kaydetti.

İSTANBUL BAŞAKŞEHİR MİLLET KIRAATHANESİ AÇILDI

Başakşehir Millet Bahçesi içinde yer alan Millet Kıraathanesinin açılışına katılan Bakan Kurum, kültür merkezinde basılı, dijital, sesli ve kabartmalı yaklaşık 100 bin kitap bulunduğunu ve engelli vatandaşların da rahatlıkta kütüphaneden yararlanabileceğini ifade etti.

Gaziosmanpaşa Sarıgöl Mahallesi'ndeki 450 kişi kapasitesi Çilekli Camisi'ni ibadete açan Bakan Kurum, Ümraniye'de 2B arazilerinde yaşayan ve mülkiyet sorunları çözülen vatandaşlarla bir araya geldi. Kurum, önümüzdeki günlerde ilçede başlatılacak dönüşüm çalışmalarıyla Ümraniye'de sağlıklı şehirleşmenin temellerinin atılacağını dile getirdi.

KIRKLARELİ'NDE SOSYAL KONUT ÜRETİMİ

TOKİ'nin Kırklareli Üsküp'te inşa ettiği 145 konutluk projeyi TOKİ Başkanı Ömer Bulut ile inceleyen Bakan Kurum, bölgede alt ve orta gelirli vatandaşlar için sosyal konut üretimine devam edileceğini söyledi. Kurum, Türkiye genelinde başlatılan 50 bin sosyal konut üretimi kapsamında Kırklareli'nde 250 konutun yapılacağını belirterek, vatandaşların 240 aya varan vade ve 460 TL'den başlayan taksitlerle ev sahibi olabileceğini söyledi.

ÇANAKKALE LAPSEKİ'YE SU ARITMA TESİSİ

Çanakkale Lapseki'deki temaslarında dünya standartlarında bir atık su arıtma tesisini ilçeye kazandırdıklarını söyleyen Bakan Kurum, alt yapıdan üst yapıya, kentsel dönüşümden çevre dostu projelere çevre ve şehir yatırımlarının süreceğini söyledi. Kurum, Halk Bahçesi olarak bilinen bölgenin yanında bulunan kamu mülkiyetindeki yaklaşık 60 bin metrekarelik alana TOKİ eliyle millet bahçesi yapılacağını da açıkladı.

YALOVA'DA DÖNÜŞÜM

Bakan Kurum, Yalova temaslarında şehrin en önemli gündem maddesinin kentsel dönüşüm olduğunu belirterek, "Acil olanlardan başlamak suretiyle el birliğiyle, vatandaşların rızasıyla bu dönüşümü gerçekleştirmek istiyoruz" dedi. Sosyal konut üretimi için yer tespiti yaptıklarını ve çalışmalara yıl içinde başlanacağını aktaran Bakan Kurum, 100 bin metrekarelik alana bir millet bahçesi yapılacağını da kaydetti.

KARS'A 11 MİLYAR TL YATIRIM

Bakan Kurum, TOKİ'nin, Kars'ın Kaleiçi Mahallesinde 145 bin metrekare alanda kentsel dönüşüm projesini yürüteceğini, eski devlet hastanesinin bulunduğu alanın ise millet bahçesi olacağını söyledi. Kars'a Bakanlıkça yapılan 11 milyar TL yatırıma ek olarak 2 milyar TL yatırımın daha yapılacağını belirten Kurum, 50 bin yeni sosyal konut projesi kapsamında Kars'a 300 konut inşa edileceğini bildirdi.

AKSARAY'DA İSTİHDAMA KATKI

Aksaray'ın kalkınmasına ivme kazandırmak hedefiyle yeni projeleri değerlendirdiklerini söyleyen Kurum, kente atık su arıtma tesisi kazandıracaklarını, istihdamı artırmak için TOKİ'nin yürüttüğü bin 620 dükkânı içeren projenin hızla tamamlanacağını aktardı. Hamidiye Kentsel Dönüşüm Projesi'nde incelemelerde bulunan Kurum, önceliklerinin kentsel dönüşüm sürecini işletmek olduğunu belirterek, kente 500 konut inşa edileceğini de kaydetti.

TOKİ BAYBURT'TA KIŞLA YAPIYOR

Bayburt Kışlasının yapım hazırlıklarının tamamlandığını ifade eden Kurum, Mayıs başında ihalenin yapılarak inşaatın başlayacağını söyledi. Kışlayla yaklaşık 3 bin 500 kişilik birliğin Bayburt'a geleceğine ve kentin ekonomisi, bölge istihdamı için önemli bir sürecin başlayacağına işaret eden Kurum, "Bayburt'u bölgede marka şehir hâline getirecek, hem istihdamı hem ticareti artıracak projelere Bakanlık olarak her türlü desteği vereceğiz" dedi.

KOCAELİ'NDE RİSKLİ ALANLAR YENİLENECEK

Kocaeli temaslarında şehrin riskli yapı stokuna değinen Bakan Kurum, ilde yaklaşık 4 bin 900 riskli yapı belirlediklerine dikkat çekerek, "13 bin vatandaşımızın yaşadığı yaklaşık 78 hektarlık alanda dokuz riskli alan ilanı yaptık. Buradaki vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek şekilde projeleri yönetebilmek amacıyla dört farklı ilçemizde yaklaşık 5,5 milyon metrekarelik yedi rezerv yapı alanı belirledik" diye konuştu.

Deniz Evler Mahallesi'nde riskli alandaki yüksek yapılara karşılık Silivri Tepe Mahallesi'nde TOKİ tarafından yapılan 541 konut ve 16 işyerinin yıl sonunda hak sahiplerine teslim edileceğini söyleyen Kurum, Gebze Kirazpınar'da vatandaşların rızasıyla TOKİ vasıtasıyla kentsel dönüşümün gerçekleştirileceği müjdesini verdi. Kurum, Kocaeli'ne 800 yeni konut inşa edileceğini de söyledi.

MARKA ŞEHİR ADANA

Bakanlık olarak Adana'ya 8,5 milyar TL yatırım yaptıklarını söyleyen Murat Kurum, 33 bin kişi kapasiteli stadın yapımında son aşamaya gelindiğini, 50 bin metrekarelik eski stat alanının ise millet bahçesine dönüştürüleceğini aktardı.

Sosyal konut projelerine de değinen Kurum, "Sarıçam ve Tufanbeyli ilçelerimizde 475 liradan başlayan taksitlerle 240 aya varan vadeyle vatandaşlarımız ev sahibi olabiliyor" dedi. Seyhan ilçesinde Gülbahçesi, Hürriyet, Barbaros, Yenibey, Dağlıoğlu ve Ova Mahallelerini içeren bölgede ilgili belediyelerle ortak kentsel dönüşüm projesi yürüteceklerini aktaran Kurum, kentte 5 yıllık süreçte hızlı bir kentsel dönüşüm hamlesi yapılacağını ve Adana'nın Marka Şehirler Projesi kapsamında çok büyük bir yol katedeceğini vurguladı.

"BU PROJE DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZI AZALTACAK"

Petrokimya Endüstri Bölgesi Tanıtımı Toplantısında konuşan Bakan Kurum, Adana'yı önemli bir petrokimya tesisine kavuşturacak Polipropilen Üretim Tesisinin hizmete girmesiyle 10 bin kişiye istihdam sağlanacağını belirterek, yıllık 450 bin ton yerli üretimle bu alandaki ham madde ihtiyacını karşılayacağını söyledi. Projenin dışa bağımlılığı azaltacağına dikkat çeken Kurum, "Yerli üretimi destekleyecek projelerle ülkemizi her alanda lider konuma getirmek için çalışıyoruz" dedi.

"MUŞ'TA ALT YAPI YENİLENECEK"

Türkiye genelinde 14 bin kurumda uygulanan Sıfır Atık Projesi'nin Muş'ta da uygulanmaya başladığını söyleyen Bakan Murat Kurum, kentteki içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu çalışmalarının bitme aşamasına geldiğini, kentin alt yapısının tamamen yenileneceğini, atık su arıtma tesisinin de projelendirileceğini aktardı. Şehre millet bahçesi ile 500 yeni sosyal konut yapılacağını da belirten Kurum, riskli alanlarda dönüşüm projelerinin yürütüleceğini bildirdi.

ARDAHAN GÖLE'YE SOSYAL KONUT

Ardahan'ın gelişimine katkı sağlayacak pek çok projenin hayata geçirileceğini söyleyen Bakan Kurum, üniversitenin Öğrenci Yaşam Merkezi Projesi'ne teknik ve maddi destek sunacaklarını aktardı. Ardahan Kalesi etrafında yaklaşık 100 bin metrekare alanda kentsel dönüşüm ve yenileme çalışmaları başlatacaklarını ve katı atık düzenleme depolama tesisinin bu yıl içinde tamamlanacağını söyleyen Kurum, Göle ilçesindeki gurbetçilere yönelik TOKİ eliyle konut uygulaması başlatacaklarını da kaydetti.


Geri Dön