16 / 04 / 2024

Müşfik Cantekinler: Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisi azaldı!

Müşfik Cantekinler: Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisi azaldı!

Ernst&Young Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler, Türkiye’nin daha önce ilgi çeken büyüme hikâyesinin etkisini kaybettiğini söyledi. Cantekinler yabancı yatırımcıların ilgisindeki azalırken, Türk şirketlerin canlı olduğunu belirtti.



Ernst&Young Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler, Türkiye yabancı ilgisini, sınırlarında ve çevre ülkelerde yaşanan sorunlar, Avrupa Birliği ekonomilerinin bir türlü toparlanamaması ve global piyasalarda FED’e bağlı dalgalanmanın etkisiyle yabancı yatırımcının birleşme ve satın alma işlemlerine olan ilgisini önceki yıllara göre büyük ölçüde kaybettiğini söyledi.


Yabancı yatırımcıların ilgisindeki azalmaya karşın Türk şirketlerindeki hareketliliğin sürdüğünü söyleyen Cantekinler, son dönemde Türk şirketlerinin özellikle, fizibilite, proje finansmanı ve şirket değerlemesi yapılması, ayrıca yerli ve yabancı ortak arayışı yönündeki taleplerinin arttığını ifade etti.


Ernst&Young’un raporuna göre, 15 Ekim itibarıyla bu yılki değeri açıklanan birleşme ve satın alma işlemleri 12 milyar doları özelleştirmeden gelmek üzere toplam 12,9 milyar lira oldu.


Geçen yılın tamamında bu rakam 13,7 milyar lira olmuştu. Bu rakam 2012’de ise 23,2 milyar liraydı. Gerçekleşen işlem sayısı ise ekim sonu itibarıyla 225 adet olurken, bu rakam 2013 sonunda 336 adet olmuştu.


Cantekinler, “Doğrudan yabancı sermaye girişindeki azalma, yabancılar için yaptığımız işlerde de azalmaya neden oluyor. Yerli oyuncular ise aynı şekilde devam ediyorlar. Bunlar hâlâ kapıyı çalıyor, proje finansmanı desteği istiyor, ortak arıyorlar ve kurumsal finansman alanında danışmanlık alıyorlar.


Lokallerle yabancılar arasında fark var. İkisi de daha önce çok fazla due diligence yaparken, onun yerine yerlilerden ‘şimdi ben bu yatırım kararı aldım, finansman arıyorum’ talepleri geliyor.” dedi. “Özel sektörde orta ve büyük ölçekli birleşme ve satın alma işlemleri eskiye kıyasla yok denecek kadar az.” diyen Bizim kurumsal finansman tarafının sattığı bir hikâye vardı; büyüme. Büyüme hikâyesi o kadar yok artık. Türkiye gibi bir ülke daha fazlasına ihtiyaç duyuyor.Büyüme hikâyesini kısmen kaybettik, dünyada hâlâ yüzde 6-7 büyüyen ülkeler var. Ayrıca komşularımız ve sınırlardaki problemler de etkili oluyor.” ifadelerini kullandı.


Cantekinler, bazı yabancı yatırımcıların sınırda ve çevre ülkelerde yaşanan sorunlar nedeniyle yatırımlarını ertelediklerini ve bir bekle-gör yaklaşımı içerisinde olduklarını söyledi ancak şirketlerin adları ile ilgili bilgi vermedi.


Zaman


Geri Dön