16 / 04 / 2024

Mustafa Balcı: Depremde temel sorun yapı stokunun depreme dayanıksız olmasıdır!

Mustafa Balcı: Depremde temel sorun yapı stokunun depreme dayanıksız olmasıdır!

İMO Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, Deprem master planının yerel yönetimler tarafından uygulanması gerektiğini belirtti ve "Depremde en temel sorunun fay hatlarından değil, yapı stokunun depreme dayanıksız olmasından kaynaklanıyor" dedi...



1-7 Mart Deprem Haftası'na ilişkin İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi'nde basın toplantısı gerçekleştirildi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, deprem farkındalığı ile ilgili bir konuşma yaptı. Depremde en temel sorunun fay hatlarından değil, yapı stokunun depreme dayanıksız olmasından kaynaklandığına dikkat çekti.

Güneyhaberci'den Aslı Duran'ın haberine göre, Mustafa Balcı, 'Master Deprem Planı'nın yerel yönetimler tarafından uygulanması gerektiğini ifade etti.

Toplantıya Başkan Mustafa Balcı, Sekreter Üye Murat Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyeleri Umut Turan, Ramazan Yılmaz ve Murat Emre Sarı da gitti. Başkan Mustafa Balcı, olası bir depreme karşı oluşabilecek zararlarının azaltılması hakkında farkındalık yaratabilmek için sene içerisinde bilgilendirmeler yaptıklarını belirtti. Balcı, depremin en temel sorununun fay hatlarından değil, yapı stokunun depreme dayanıksız olmasından kaynaklandığını ifade etti. 

Sıkıntılı yapıların belirlenmesinde etkili olan 'Deprem Master Planı' çalışmasının uygulanması gerektiğine dikkat çeken Balcı, bu uygulamanın hayata geçirilebilmesi için kentin yerel yöneticilerine büyük iş düştüğünü de ifade etti. 

'UYGULAMANIN YAPILMASI ŞARTTIR'

İMO Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, kentteki yapı stokunun durumunu belirlemek için oluşturulan 'Deprem Master Planı'nın hayata geçirilmesinin çok önemli olduğunu belirtti. Balcı, "Eski yapı binaları, ruhsatlı ruhsatsız bina, ruhsatsız yapılmış üstüne kaçak kat çıkılan binalar, yapımında mühendislik hizmeti almış ya da almamış binalar var. Dolaysıyla bu yapılarının hepsinin tek tek ortaya çıkarılabilmesi için 'Deprem Master Planı'nın uygulanması şarttır" diye konuştu.

SIKINTILI YAPILAR TESPİT EDİLMELİ

Deprem Master Planı yapıldığı zaman bölgede, şehirde, ilçede sıkıntılı yapıların belirleneceğine işaret eden Mustafa Balcı, "Bu yapıları listelediğimiz zaman tamamen kaçak olan mühendislik hizmeti almamış yapılar, ivedi yıkılması gereken binalarımız ortaya çıkacaktır. Bunun yanı sıra günün, döneminin şartlarına yönetmeliklerine uygun olarak yapılmış fakat yıpranmış binalarımız ortaya çıkacak. Bunlar belki de bir şekilde güçlendirilerek bu yapılarda yaşamlara devam etmesi sağlanabilecektir. Bölgesel olarak kentsel dönüşüme ayrılacak alanların tespit edilmesinde ve bu yapıların dönüştürülmesinde mutlaka Deprem Master Planı'nın uygulanması gerekiyor" değerlendirmelerinde bulundu.

UYGULAMAYI YAPACAK KURUM YEREL YÖNETİMDİR

İnşaat Mühendisleri olarak kamusal alanlarda sıkıntılı yapılarla ilgili uyarılar yapıp, konuyu gündeme taşıdıklarını aktaran Balcı, 'Deprem Master Planı'nı uygulayacak olan kurumların yerel yönetimler olduğuna dikkat çekti. Balcı, "Büyükşehir Belediyelerimiz ya da alt belediyelerimiz bizlerden yardım istedikleri takdirde, inşaat mühendisleri olarak tüm alt yapı, insan desteği ve bu işin organizasyon kısmında bütün desteklerimizi vermeye hazırız" diye konuştu. 

Depreme hazır mıyız?

Antalya'da 1999 öncesi yapılan 40 bin bina risk altında!


Geri Dön