25 / 04 / 2024

Antalya'da 1999 öncesi yapılan 40 bin bina risk altında!

Antalya'da 1999 öncesi yapılan 40 bin bina risk altında!

Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ramazan Özçelik, Antalya’da birinci derece deprem bölgesinde 290 bin kişinin yaşadığını  ve 1999 öncesi yapılan 40 bin binanın risk altında olduğunu söyledi...



Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Özçelik, Antalya'yla ilgili çok ciddi deprem uyarısı yaptı. Antalya'da işadamlarıyla bir araya gelen Doç. Dr. Ramazan Özçelik, Salı Grubu olarak bilinen işadamlarının Antalya Tenis ve İhtisas Kulübü'nde (ATİK) gerçekleşen etkinliğinde çarpıcı açıklamalar yaptı.

Sabah'ta yer alan habere göre; Özçelik, Antalya'da 1999 yılından önce inşa edilen 40 bin binanın riskli olduğunu söyledi. Özçelik, bu nedenle Korkuteli ilçesindeki evini bile değiştirdiğini belirtti. Özçelik, "Binanız 3 ile 8 kat arasındaysa ve de 1999'dan önce yapılmışsa kusura bakmayın risk altındasınız" dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Depremin neden olduğu yıkım riskiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Özçelik, şunları söyledi; "Depremlerde yıkılan binaların genel problemi demirinin yetersiz, beton kalitesinin çok düşük olması."

Özçelik, özellikle deprem şartnamesinin yürürlüğe girdiği 1999'dan önce yapılan yapı stoklarına bakıldığında çok ciddi bir sıkıntı olduğuna vurgu yaptı. Özçelik, bu yapıların ya güçlendirilmesi, ya da yıkılıp kentsel dönüşümle yeniden inşa edilmesi gerektiğini belirtti.

7 BÜYÜKLÜĞÜNDE

Bölgenin deprem riskiyle ilgili de açıklama yapan Özçelik, Antalya'da birinci derece deprem bölgesinde 290 bin kişinin yaşadığını, ikinci derece deprem bölgesinde ise 1 milyon 450 bin kişinin yaşadığını belirtti. Özçelik, Antalya'da 7 büyüklüğünde deprem riski olduğunu ifade etti. Etkinliğe, İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Mustafa Balcı, Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik'in de aralarında olduğu 50 kişi katıldı.

Zorunlu deprem sigortasında teminat tutarı yükseltildi!
 


Geri Dön