19 / 04 / 2024

Yapıların yüzde 20'si depreme dayanıksız!

Yapıların yüzde 20'si depreme dayanıksız!

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Kaplan, kent merkezlerindeki yapıların yüzde 20'sinin depreme dayanıksız olduğunu öne sürdü.




Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Kaplan, kent merkezlerindeki yapıların yüzde 20'sinin depreme dayanıksız olduğunu öne sürdü. Prof. Kaplan, PAÜ'de mevcut yapıların deprem bakımından incelenmesi ve güçlendirilmesine yönelik; hem deneysel hem de uygulamaya yönelik çalışmalar yapıldığını, bu kapsamda Denizli ve civar illerde birçok kamu yapısının incelenerek, güçlendirme projeleri hazırlandığını bildirdi. 


İnceleme yapıldı

PAÜ İnşaat Mühendisliği Deprem ve Yapı teknolojileri Laboratuvarında uzun süredir çalışılan 'Üç Boyutlu Dolgu Duvarlı Betonarme Yapı'nın deprem yükleri altında denendiğini belirten Prof. Dr. Kaplan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Üç boyutlu betonarme bir yapı dolgu duvarlı olarak deprem yükleri altında deneye tabi tutuldu. Türkiye'de ilk kez üç boyutlu bir betonarme yapı, dolgu duvarların davranışa katkısını belirlemek için tersinir tekrarlı yükler altında denendi. Üç boyutlu yapıların deprem etkileri altında incelendiği birçok deney ülkemizde ilk kez PAÜ deprem ve yapı teknolojileri laboratuvarında gerçekleştirildi. Bu çalışmaların amacı, yapıların deprem güvenliğine yönelik yeni yönetmelerin geliştirilmesi ve uygulamaya aktarılmasıdır." 


Kaplan: Deney başarılı oldu

Prof. Dr. Kaplan, "Bu deneyler sonucunda; Deprem bakımından güvensiz mevcut yapıların yüksek dayanımlı bir kumaş kullanılarak hızlıca güçlendirilmesine imkan sağlayacak pratik bir yöntem ortaya konulacaktır. Ülkemizde deprem zararların azaltılmasına yönelik çalışmalar devam edecektir" dedi.




Yeni Asır


Geri Dön