24 / 04 / 2024

Mustafa Demir: Mimarlıkta en iyi olacağız

Mustafa Demir: Mimarlıkta en iyi olacağız

Mustafa Demir, mühendislik ve mimarlık uygulamaları alanında Türkiye'yi dünyada en iyi sistemi olan ülke haline getirmek istediklerini söyledi



Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasının (İNTES) Ankara'da Sheraton Otel'de düzenlediği 'Mimarlık, Mühendislik, Müteahhitlik ve Şehircilikte Yeni Yapılanma' konulu konferansta Bakanlığın yeni bir isim altında yeniden yapılandırılmasıyla ilgili sürdürülen çalışmalara değindi.


Bakan Demir, yeni düzenlemeyle Bakanlığın, mimarlık ve mühendislikle ilgili tüm alanlarda politika üreten, sistem kuran, işleyişi denetleyen bir bakanlık olacağını ifade etti. Mimarlık ve mühendislik alanlarını üç ana başlıkta topladıklarını anlatan Demir, planlama, projelendirme ve yapım aşamalarıyla ilgili politikaları belirleyen, denetimlerde bulunan bir bakanlık oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.

'Müteahhitlik hakkını alırız'

Müteahhitlik sektörünün sağlıklı bir şekilde gelişmesi için gerekli düzenlemeleri yapmaya çalıştıklarına da dikkat çeken Demir, kurallara uygun olmayan yapı yapan müteahhitlerin, bu eksikliğini gidermediği sürece müteahhitlik yapma hakkının elinden alınabileceği bir düzenlemenin yapılması gerektiğini kaydetti.

Bu uygulamanın 1 Ocak 2012 yılında başlayacağını anımsatan Demir, "Göreceksiniz ki hiç bir sıkıntıya sebebiyet vermeden 1-2 yıl içinde Türkiye'de çok şikayet edilen, müteahhitlik sektörünün itibarını düşüren sıkıntılar bir anda giderilecek" dedi.

Sertifikasyon konusuna da değinen Demir, bugün bazı ustaların, kendilerinden hiç bir belge istenmediği için önüne gelen inşaatlarda en detaylı en teknik işleri yapabildiklerini ama 1 Ocak 2012 yılından itibaren belgesi olmayanların artık inşaatlarda çalışamayacağını anlattı.

'Herkes müteahhit oluyor'

İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu da bu çalışma sürecinde bakanlığa her zaman destek olmayahazır olduklarını kaydetti. Müteahhitlik sektöründe bazı düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu anlatan Koçoğlu, "Yurtdışında elini kollunu sallayan müteahhit olmasın diyoruz. Yurtiçinde de böyle bir uygulama olabilir. Türkiye'de herkes müteahhit olabiliyor. Bazı zamanlar müteahhitlik hırsızlıkla eş anlamlı hale geliyor bazı zamanlar. Bunları temizlemek hepimizin görevi. Yurtiçinde artık müteahhitliğin sınırlandırılması gerekir" dedi.

Türkiye mimarlık alanında en iyi sisteme sahip olacak


Geri Dön