20 / 04 / 2024

Mustafa Erdoğan: İstanbul'un gösteri merkezine ihtiyacı var

Mustafa Erdoğan: İstanbul'un gösteri merkezine ihtiyacı var

Mustafa Erdoğan, İstanbul'un, 2010 Kültür Başkenti unvanına yakışır bir gösteri merkezine ihtiyaç duyduğunu bildirdi



Troya gösterisi için Ankara'da bulunan Anadolu Ateşi Dans Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'da İstanbul Gösteri Merkezi'nin yanmasının ardından ciddi bir sorun yaşandığını,Troya gösterisinin bu merkezin yanmasının ardından İstanbul'da sahnelenemediğini söyledi.

2010 Kültür Başkenti seçilen İstanbul'un büyük bir gösteri merkezine ihtiyacı olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"2010 Kültür Başkenti İstanbul'un simgesel bir gösteri merkezine ihtiyacı var. Bu gösteri merkezi, deniz kenarında, İstanbul'un tarihi dokusuna uygun ve simge olabilecek bir gösteri merkezi olmalıdır. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a da bu ihtiyaçtan bahsettim. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili somut adımlar atılacağını düşünüyoruz. Yapılacak merkezin İstanbul'un sembollerinden birine dönüşmesini istiyoruz. Mimari konseptiyle ve içeriğiyle ilk kez denenecek teknikleriyle İstanbul'a özgü bir tiyatro merkezi olmasını istiyoruz. Bu projeye Kültür Bakanlığı büyük ilgi gösterdi. Yer arayışı sürüyor."

Mustafa Erdoğan, gösteri merkezinin mutlaka deniz kenarında ve İstanbul manzarasına hakim bir yerde olması gerektiğinin altını çizerek, "Merkezin Haliç veya Boğaz'da olmasını istiyoruz. Tarihi yarım adayı gören bir açıda olması gerekiyor. Gösteri merkezine denizden ulaşımın sağlanması gibi detaylar var. Bu merkeze gelecek olan davetliler, önce İstanbul'un havasını soluyacaklar, ardından gelip burada İstanbul Dreams'i izleyecekler. Bu çok ciddi bir proje. Kültür Bakanımız Ertuğrul Günay bu konuyla yakından ilgileniyor. Şu an proje için yer aranıyor bildiğim kadarıyla, yakın zamanda sonuç alınacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Troya'nın  Ankara  turnesine de değinen Erdoğan, Ankara'da gerçekleştirdikleri 5 gösteriyi yaklaşık 13 bin sanatseverin izlediğini, Türkiye turnesi kapsamında ilk kez Ankaralı seyircilerle buluştuklarını vurguladı.

Erdoğan, Troya'nın büyük ve kapsamlı bir gösteri olması nedeniyle, her gösteri merkezinde oynanamadığına dikkati çekerek, "Türkiye'de genel bir tiyatro sıkıntısı var. Bu çaptaki oyunları sergileyebileceğiniz yerler çok az. Ankara'ya 2 yeni gösteri merkezinin yapılacağını duyduk. Onlar bittiğinde tekrar Ankara'ya gelip orada oynamak isteriz" diye konuştu.

-TROYA
Tarih danışmanlığını Doç. Dr. Rüstem Arslan'ın yaptığı "Troya" gösterisinin koreografisini Mustafa Erdoğan, Alper Aksoy, Oktay Keresteci, Oğuzhan Özel ve Emre Çelik yaptı. İlk gösteri öncesi toplam 7 bin 200 saat prova gerçekleştirildi. Gösterinin müzikleri 5 bin 400 saat çalışılarak Prag Senfoni Orkestrası ve korosu, Civan Gasparyan, Vasilis Saleas ve Gheorghe Zamfir gibi konuk virtüözler tarafından çalındı.

Gösterinin 12 bin metre ve 450 çeşit kumaştan yapılan kostümleri 10 ayrı atölyede dikildi. 150 ışık robotunun kullanıldığı sahnenin ışıklandırılması, Christopher Ash ve Andrej Wilder tarafından yapıldı. Dansçılığın, dünyada madencilikten sonra en ağır ikinci iş grubunda yer alıyor.

-İSTANBUL DREAMS-
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri kapsamında sahnelenmek üzere "İstanbul Dreams" adlı bir gösteri üzerinde çalışan Mustafa Erdoğan, Türkiye'yi kaliteli bir yapımla tanıtacaklarını ifade etti. Erdoğan, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Bizim çok görkemli bir tarihimiz var, şahane bir ülkemiz var. Bir yeryüzü cennetinde yaşıyoruz. Kendi memleketinde, gelen konukları ağırlayan bir kalıcı tiyatro düşünüyoruz. 2010'da ve sonrasında İstanbul'a gelen herkes, İstanbul'u anlatan bu düşü yaşasınlar istiyoruz. Biraz batılıların gözüyle İstanbul, onların yanlış tanıdıkları bizim İstanbulumuz, yani gerçek İstanbul ve bir de düş İstanbul'u... Görkemli geçmişiyle, Bizans'ı ile Osmanlısı ile zengin 3 diniyle, farklı farklı ulusal renkleriyle, dünya kenti İstanbul'u anlatacağız."
AA


Geri Dön