19 / 03 / 2024

Mustafa Özbek Kıbrıs'ın gayrimenkul zengini

Mustafa Özbek Kıbrıs'ın gayrimenkul zengini

Ergenekon'un finansörü' olarak bilinen Mustafa Özbek'in Kıbrıs'ta gayrimenkul zengini olduğu ortaya çıktı

 



Özbek'e ait olduğu belirtilen belgeler üzerine Başbakan Ferdi Sabit Soyer, eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu hakkında soruşturma açılması talebinde bulundu. Soruşturmanın en önemli ayağını oluşturan Mustafa Özbek, Kıbrıs'la olan çok yakın ilişkileriyle biliniyor. Özbek'in KKTC'deki mal varlığı bir işçi sendikası başkanını aşacak boyutta.

Cumhuriyetçi Türkçü Partisi (CTP) milletvekili Ali Gulle'nin soru önergesine Kıbrıs Başbakanı Ferdi Sabit Soyer'in verdiği cevaba göre Özbek ile Türk Metal'in Kıbrıs'taki mal varlığı 9 milyon lira (4 milyon İngiliz Sterlini). Soyer'in yazılı olarak verdiği cevapta, Özbek ile sendikaya kayıtlı mal varlığının tapu kayıtları çıkarıldı. Buna göre Özbek'in şahsî malı olarak kayıtlı bir fabrika, bir bina, iki apartman dairesi, 2 tarla, 2 müstakil bina ve bir zeytinlik bulunuyor. Bu malların değeri 1 milyon 189 bin İngiliz Sterlini. Özbek'in üzerine kayıtlı şahsî mal varlığının yanı sıra Türk Metal üzerinde de çok sayıda mal varlığı söz konusu. Tapu ve Kadastro Dairesi kayıtlarına göre sendika üzerine kayıtlı 15 adet daire, 1 otel, 4 tarla, bir müstakil ev, bir arsa ve çok sayıda ağaç. Bu malların değeri de 2 milyon 730 bin sterlin.

Mustafa Özbek'in mal varlığı hakkında soru önergesi veren Milletvekili Gulle'nin iddiası ise daha çarpıcı: "Bu, sadece bir bölümü. Bir kısmının kayıtlarda gözükmediğini ve gizlendiğini biliyorum. Onları da ortaya çıkaracağım. Bütün belgelerine ulaştım. Kıbrıs İhtiyat Sandığı'na ait taşınmazlar çok ucuz bedellerle Özbek ailesi ile Türk Metal Sendikası'na peşkeş çekilmiş." diyor. Girne'deki İhtiyat Sandığı'na ait taşınmazların niye bu kadar ucuza satıldığının ortaya çıkarılması için gerekenleri yapacağını aktarıyor. CTP'li vekil, şöyle devam ediyor: "1990'lı yıllarda Kıbrıs'ta demokrasinin çok ileri olduğu söylenemez. Çok kötü bir durum vardı. Benim kanaatim, kamunun mallarının çok ucuza peşkeş çekildiği yönünde. O zamanki yönetimin de Özbek'in de yapısı ve özellikleri buna uygun."

Yatırımlar Rauf Denktaş döneminde

Türk Metal'in eski başkanı Özbek, özellikle Rauf Denktaş döneminde yatırımlarını Kıbrıs'a kaydırdı. Özbek'in oğlunun yönettiği Avrasya TV halen Kıbrıs'tan yayın yapıyor. Ayrıca Türk Metal'in iki tane 5 yıldızlı oteli Kıbrıs'ta faaliyet gösteriyor.

Öte yandan Türk Metal'in Manisa Şube Başkanı Mehmet Ali Özaltın'ın suç duyurusu üzerine sendika defterlerine el koyan  Ankara  Cumhuriyet Savcılığı'nın soruşturması sürüyor. Sendikanın 5 yıllık defterlerine el koyan savcılık, Çalışma Bakanlığı'ndan da sendikanın bilanço ve kayıtlarını isteyerek incelemeye almıştı. Savcıların soruşturma kapsamında Türk Metal'in kasasından Kıbrıs'taki bir şirkete aktarılan 2 milyon TL'nin izini sürdüğü belirtiliyor. Bu paranın, Mustafa Balbay'ın günlüklerinde ifade edilen 8 milyon TL'nin bir bölümü olduğu belirtiliyor.

UBP'nin seçim harcamaları kafaları karıştırıyor

KKTC'deki Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, 19 Nisan'da yapılacak seçimler öncesinde anamuhalefet Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) normalin üzerinde bir performans gösterdiğini belirterek birilerinin yine müdahale ediyor olabileceğini söyledi. Serdar Denktaş, Başbakan Soyer'in, Ergenekon iddianamesinde adı geçen Rauf Denktaş ve eski başbakanlardan UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu hakkındaki soruşturma talebini değerlendirdi. 'Ortada var olanın iddianame olmadığını, halen sorgulanan bir kişinin evrakları arasında bulunan bir rapor olduğunu' kaydeden Serdar Denktaş, bu raporun ne kadar doğru veya yanlış olduğunun ve ne kadar ciddiye alınması gerektiğinin ileride ortaya çıkacağını söyledi.

Başbakan Ferdi Sabit Soyer'in soruşturma talebini seçimler öncesinde yapmasını 'ilginç' olarak niteleyen Serdar Denktaş, raporun Ergenekon'la bağının tespit edilmediğini söyledi. 'Benzeri olayların hâlâ devam ettiğini' savunan Denktaş, UBP'nin, 'hiçbir şey söylemeden, tartışma programlarından kaçarak, 20 Nisan sonrası hiçbir plan projeyi ortaya koymadan' oy oranını artırdığına işaret etti. UBP'nin böyle bir yükselişi hak etmediğini kaydeden Denktaş, "Bir anda gayet iyi harcama yapmaya başlayabildiler. Yine bir şeyler dönüyor ortada. Bilemiyorum, yani bir şey var."


Geri Dön