29 / 03 / 2024

Mustafa Sarıgül: İstanbul için çılgın değil akılcı projeler üreteceğiz!

 Mustafa Sarıgül: İstanbul için çılgın değil akılcı projeler üreteceğiz!

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül, İstanbul için 200 proje hazırladıklarını, ancak Kadir Topbaş'ın açıklayacağın duyurduğu çılgın projelerle değil, akılcı projelerle kentin sorunlarına çözüm üreteceklerini söyledi...



CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül, İstanbul için 200 proje hazırladıklarını, ancak Kadir Topbaş'ın açıklayacağın duyurduğu çılgın projelerle değil, akılcı projelerle kentin sorunlarına çözüm üreteceklerini söyledi. 


'Haydarpaşa ve Sirkeci Garı kent müzesi olacak' 



İstanbul'a 3 büyük kültür merkezi kazandıracağız. Kadıköy'de bir su kenarı yapısı olaı ak simge bir opera binası yapacağa. Tepebaşı'nda da İstanbul'a yakışır bir konser salonu yapacağız. Ayrıca. 39 ilçede kultur sanat merkezleri yapacağız. Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarını, çevreleriyle birlikte değerlendirerek, proje yarışmasıyla, duııya çapında iki kent müzesi haline getireceğiz. İstanbul'un tarihi meydanları, yanlış mimari uygulamalarla tarihi kimliğinden uzaklaştırılıyor. Proje yarışmalarıyla. Taksim. Kadıköy. Üsküdar. Aksaray. Beyazıt. Beşiktaş meydanlarını yeniden düzenleceğız. Gezi. park olarak kalacak. 39 ilçede 39 yaşam meydanı yapacağız, istanbul beton meydanlara değil, demokrasi özgürlük, kültür ve sanat meydanlarına sahip olacak.

 

Yerel seçimlere bir hafta kaldı. Adaylar seçim kampanyalarını hem meydanlarda, hem de yazılı ve görsel medyada tüm hızıyla sürdürürken, CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül, DÜNYA'ya hem projelerini anlattı hem de kendisine yöneltilen eleştirileri yanıtladı. 


Sarıgül, AK Parti'nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kadir Topşa ile başabaş gittiklerini, aralarında 1-2 puanlık farkı da MHP ve BDP'den oy alarak kapatacağını ifade etti. İstanbul için hayati derecede önemli gördüğü problemin trafik olduğunu, bu sorunu hazırladıkları projelerle çözeceklerini vurgulayan Sarıgül, ayrıca kentin tarihi kültürel dokusunu, sanatsal yapısını, tarihi yarımadayı ve Perayı muhteşem bir noktaya taşıyarak, kenti Paris, Londra ve Roma ile yarıştırmak istediğini söyledi. 


Çılgın proje beklenti yaratmaya yönelik Sarıgül, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın 25'inde yapacağı çılgın proje açıklamasına yönelik değerlendirmede de bulunarak, Topbaş'ın 10 yıldan beri neden çılgın projelerini yapmadığını sordu. Topbaş'a "İstanbul senin çılgınlık yapma alanın mı?" diye soran Sarıgül, şunları söyledi: "Sayın Topbaş gündemde kalabilmek. kamuoyunu meşgul etmek ve bir beklenti yaratmak için söylüyor. Ben eminim ki bu çılgın projesi de İstanbul'un silüetini bozacak Onaltı Dokuz gibi bir yapılaşma projesidir. Kamuoyunu aldatmaya gerek yok. 10 yıldan beri kendisi, 20 yıldan beri partisi İstanbul'u yönetiyor. 12 yıldan beri de partisi iktidarda. 'Benim projelerimi iktidar engelledi' diyemez." Sarıgül, çılgın projelerle sorun değil, akılcı projelerle çözüm üreteceklerini ifade ederek, "Biz ayağa yere basan, bilimin, hukukun, doğanın ve çevrenin uygun gördüğü akılcı projeleri yurttaşlarımızla buluşturacağız" dedi. 


Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan Kanal İstanbul'un İstanbul Boğazı'nı yok edecek çılgın bir proje olduğunu, yapılması halinde Marmara Denizi'ni kaybetme tehlikesi bulunduğuna işaret eden Sarıgül, "Bu projenin olması mümkün değil" dedi. Sarıgül, Zeytinburnu'nda yükselen ve tarihi yarımadanın silüetini bozan Onaltı Dokuz bloklarını da sahipleriyle konuşarak traşlayacağını, ancak bunu insanların mülkiyet haklarını koruyarak yapacağını söyledi. 


3. Köprü'de kavşaklara izin vermeyeceğim Mustafa Sarıgül, yapımına başlanan 3. Köprü için çok acele karar verildiğini ve köprü dahil 1/100.000'lik planlarda yer almayan Kanal İstanbul ve havaalanı projelerini doğru bulmadığını söyledi. Köprü yapımının başlaması nedeniyle orada birşey yapamaya-' cağını ifade eden Sarıgül, ancak yapılacak geçitler için gerekli müdahaleyi yapacağını söyledi. Köprü için şu ana kadar 1 milyon ağacın kesildiğini, 14 viyadük açıldığında 2 milyon ağaç kesileceğini dile getiren Sarıgül, kavşakların yapılmasına izin vermeyeceğini söyledi. 


Bana 200 kilometre yapamaz diyen Topbaş 5 yılda 436 kilometre metroyu nasıl yapacak?

İstanbul'un ulaşım sorununu çözmek için 5 yılda 10 milyar dolar maliyetle 200 kilometre raylı sistem yapacağını açıkladığını dile getiren Sarıgül, "Sayın Topbaş 20 yılda 68 kilometre yapmış, '5 yılda 436 kilometre yapacağım' dedi. Bana, '200 kilometre için kaynak bulamaz' diyor. Kendisi 436 kilometre için nasıl bulacak. Kendi kendisiyle çelişkiye düşüyor" dedi. 

Mecut yönetimin 5 katrilyon lira harcayarak 240 kavşak ve yol yapmakla övündüğünü, ama İstanbul'da ulaşımın bugünkü gibi plansız projelerle yürümeyeceğini dile getiren Sarıgül, "Çözüm; daha fazla, daha konforlu, daha hızlı entegre toplu taşımadır. Biz metro ve raylı sisteme öncelik vereceğiz. 


Raylı sistemin toplu ulaşımdaki payım yüzde 20'den yüzde 50'ye çıkaracağız. Deniz ulaşımını güçlendirerek, toplu ulaşımdaki payını yüzde 4'ten yüzde 10'a çıkaracağız. 

Toplu ulaşım ağını büyük otoparklar ve aktarma merkezleriyle birbirine bağlayacağız " diye konuştu. 

Topbaş, Beyoğlu'nu mahvetti ben marka cadde yarattım Sarıgül, Topbaş'm kendisine yönelik "Onun tecrübesi İstanbul'u yönetmeye yetmez" açıklamalarına yönelik olarak da "Kendisi Beyoğlu'nda Belediye Başkanlığı yaptı. 


İstiklal Caddesi'nin mahvetti. Ben daha önce millekvekilliği yaptım. 

Parlamentoyu,  Ankara  bürokrasisini iyi biliyorum. Şişli'de Abdi İpekçi, Nişantaşı markası yarattım. Eğitim ve engellilere büyük emek verdim. Şişli'de başarılı olmasaydım, İstanbul halkı beni anketlerde çok iyi bir noktaya taşımazdı" diye konuştu. 


İstanbul'da yeni konut yapmaya gerek yok Kendi döneminde parsel bazmda tek bir imar değişikliğine izin vermeyeceğini ifade eden Sarıgül, bu tarz imar değişikliğinin toplumsal değil, bireysel çıkara yönelik olduğunu, mahallenin de doğal dokusunu bozduğunu söyledi.. 

Sarıgül, kentin yapı stokunun alabildiğine dolduğuna da işaret ederek, "İstanbul'da yeni konut yapmaya gerek yok. Ne kadar bina yaparsan o kadar sorun oluyor. 


İnsanlar artık yürüyemiyor. Özellikle kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan boş arazileri yapılaşmaya açmayacağız. Bu arazilerde kent parkları yapacağız. Levent'teki İETT arazisi de bu anlamda kamu ile buluşması lazım" diye konuştu. 


AKM'nin restorasyonunu tamamlatıp açacaklarını dile getiren Sarıgül, "Orası Topbaş için yüz karasıdır. Bir kültür merkezini ve kentinin en önemli parkını yurttaşlarına kapatan başkan durumunda" dedi. 

Hem yoruldular hem de toplumu yordular İstanbul için yaklaşık 200 proje oluşturduklarım ve tüm bu projeleri seçim sonrası ilgili STK'lar, akademisyenler, siyasi partilerin temsilcileri ve yurttaşlarımızın görüşleri alınarak ve proje yarışmaları düzenlenerek, hayata geçirileceğini belirten Sarıgül, "İstanbul'u 20 yıldan beri aynı anlayış yönetiyor. İstanbul yaşanabilir kentler sıralamasında dünyada 109. sırada. 


Artık yoruldular, toplumu da yordular. İstan bul yeni bir ses, yeni bir nefes, yeni bir enerji arıyor. Seçildiğimde doğanın, bilimin, hukukun onaylamadığı, halkın yararına olmayan hiçbir projeye imza atmayacağım" diye konuştu. 

2 yakaya 2 baraj ve 2 kent parkı yapacağız Mustafa Sarıgül, diğer projelerine ilişkin de şu bilgileri verdi: Kentsel dönüşümü yıkım ve mutsuzluk olmaktan çıkaracağız. Tapu ve 2B'den kaynaklanan sorunları çözeceğiz. İstanbul'u depreme karşı hazırlıklı hale getireceğiz. 


Su sorununu çözmek için Avrupa ve Anadolu yakasına ilk 2 yıl içinde birer baraj yapacağız. Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla kendi elektriğimizi üreteceğiz. Yeni parklar ve aktif yeşil alanlar oluşturarak kişi başı 2 metrekare olan yeşil alan miktarını artıracağız. Anadolu yakasında, İçerenköy'deki hal arazisi ile Avrupa yakasında, 4. Levent-maslak arasındaki golf kulübü arazisini dünya ölçeğinde kent parkı yapacağız. 


Eminönü-Harbiye arası kesintisiz yaya yolu olacak İstanbul'un, mümkün olan her noktasında, kesintisiz yaya ve bisiklet yolları yapacağız. İlk örnek Eminönü-Harbiye arası kesintisiz yaya yolu olarak düzenlenecek. 

Tarihi yarımada açık müze kent haline gelecek İstanbulu gerçek bir kültür ve turizm başkenti, bir dünya markası yapacağız. Turizm alt yapışım geliştireceğiz. Anadolu yakasına bir kongre merkezi yapacağız. Kruvaziyer liman projesini tamamlayacağız. İstanbul'u festivaller şehri haline getireceğiz. Hedefimiz turist sayısını 25 milyona çıkarmak. 

Tarihi yarımadayı, bir bütün olarak ele alarak açık bir müze kent haline getireceğiz. Haliç'i, Eyüp Sultan odaklı, bir doğa ve kültür vadisi haline getireceğiz. Yedikuleve fetih surlarını restore edeceğiz. 



Dünya Gazetesi 


Geri Dön