27 / 04 / 2024

Müteahhit daire paylaşımı nasıl yapılır?

Müteahhit daire paylaşımı nasıl yapılır?

Müteahhit ile arsa sahipleri aralarında yaptıkları anlaşmaya sitinaden sözleşme imzalıyor. Bu sözleşme kapsamında arsa sahibine verilecek daire sayısı ve hangi dairelerin olduğu belirlenebiliyor. Peki, müteahhit daire paylaşımı nasıl yapılır?



Müteahhit daire paylaşımı nasıl yapılır?

Müteahhit ile arsa sahipleri aralarında yaptıkları anlaşmaya sitinaden sözleşme imzalıyor. Bu sözleşme kapsamında arsa sahibine verilecek daire sayısı ve hangi dairelerin olduğu belirlenebiliyor.


İnşa edilen binadan arsa sahibi ile yapılan anlaşmaya göre müteahhitler, kendilerine kalan dairelerin satışını yapabiliyor.


Peki, hangi daire arsa sahibinin olur? Müteahhit daire paylaşımı nasıl yapılır?


Müteahhit daire paylaşımı:

Kat karşılığı inşaat hesabı imar durumuna göre değişkenlik gösteriyor. Çok satan bir bölgede ve yeri iyi ise arsa sahibinin payına düşen oran artıyor.


Buna karşın gelişime açık alanda üretim yapılıyor ise müteahhit risk aldığını düşündüğü için daire sayısı 100 birim üzerinden 25 ‘lere kadar düşebiliyor.


Kat karşılığı oran genelde yüzde 50 – 50 olarak uygulanmak istenir ancak arsanın bulunduğu bölge ve konumuna göre yüzdeler farklılık gösterir .


Kat karşılığı sözleşmeleri imar değişikliği ve plan tadilatı da dahil olmak üzere daire adedi üzerinden değil yapılacak inşaatın yüzdesi üzerinden yapılmalıdır.



Müteahhit daireyi başkasına satarsa ne olur?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön