23 / 04 / 2024

Müteahhit sigorta borcu sorgulama!

Müteahhit sigorta borcu sorgulama!

Sözleşme ile yüklenilen işi veya projeyi gerekli yöntemle temin ve tamamlamayı tahahhüt eden özel veya tüzel kişilere müteahhit deniyor. Müteahhit borcu varken iskanı alamıyor. Peki, müteahhit sigorta borcu sorgulama nasıl yapılır?



Müteahhit sigorta borcu sorgulama!

Sözleşme ile yüklenilen işi veya projeyi gerekli yöntemle temin ve tamamlamayı tahahhüt eden özel veya tüzel kişilere müteahhit deniyor.


Müteahhitin sözleşme kapsamında yer alan sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Bu sorumlulular kapsamında, binayı projesine uygun bir şekilde inşa etmek, iskan belgesini almak ve meydana gelebilecek ayıpları gidermek yer alıyor.


İnşa edilen yapılarda yaşanılan en büyük sorun iskan olarak karşımıza çıkıyor. Bu iskan, kimi zaman sigorta borcu nedeni ile kimi zaman ise projeye uygunsuzluk nedeni ile alınamıyor.


Müteahhit iskan borcu sorgulama işlemi, idarelerce kullanıcı adı ve şifrenin girilmesi ile yapılabiliyor.


a. Ayıbın belirlenmesi

MADDE 474- İşsahibi, eserin tesliminden sonra, işlerin olağan akışına göre imkân bulur bulmaz eseri gözden geçirmek ve ayıpları varsa, bunu uygun bir süre içinde yükleniciye bildirmek zorundadır.


Taraflardan her biri, giderini karşılayarak, eserin bilirkişi tarafından gözden geçirilmesini ve sonucun bir raporla belirlenmesini isteyebilir.


b. İşsahibinin seçimlik hakları

MADDE 475- Eserdeki ayıp sebebiyle yüklenicinin sorumlu olduğu hâllerde işsahibi, aşağıdaki seçimlik haklardan birini kullanabilir:


1. Eser işsahibinin kullanamayacağı veya hakkaniyet gereği kabule zorlanamayacağı ölçüde ayıplı ya da sözleşme hükümlerine aynı ölçüde aykırı olursa sözleşmeden dönme.


2. Eseri alıkoyup ayıp oranında bedelden indirim isteme.

3. Aşırı bir masrafı gerektirmediği takdirde, bütün masrafları yükleniciye ait olmak üzere, eserin ücretsiz onarılmasını isteme.


İşsahibinin genel hükümlere göre tazminat isteme hakkı saklıdır.


Eser, işsahibinin taşınmazı üzerinde yapılmış olup, sökülüp kaldırılması aşırı zarar doğuracaksa işsahibi, sözleşmeden dönme hakkını kullanamaz.



Müteahhitin ayıplı mal teslimi sorumluluğu ne kadardır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön