18 / 04 / 2024

Müteahhitlerden zam tepkisi!

Müteahhitlerden zam tepkisi!

İMKON liderliğinde düzenlenen Türkiye İnşaat Sektörü İstişare Toplantısı’nda, inşaatların 2 Eylül Perşembe günü durdurulmasına karar verildi. Kararı duyuran İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, çimento sektörünün, tüm girişimlere karşın zam yapmayı sürdürdüğünü belirtti.



Başta çimento olacak şekilde inşaat girdilerindeki fiyat yükselişleri, Türkiye’de bir ilki getirdi. Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; fiyat yükselişlerinden şikayetçi olan inşaat müteahhitleri iş bırakmaya karar verdi. 
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) liderliğinde düzenlenen Türkiye İnşaat Sektörü İstişare Toplantısı’nda, inşaatların 2 Eylül Perşembe günü durdurulmasına karar verildi. Kararı duyuran İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, çimento sektörünün, tüm girişimlere karşın zam yapmayı sürdürdüğünü belirtti.

Eylem kararının duyurulmasından sonra İMKON’in resmi hesabı başta olmak üzere, Federasyon genel sekreterinin ve bağlı derneklerden bazılarının Twitter hesapları kapatıldı.

Müteahhitlerden zam tepkisi!

“Çimento sektörü zam yapmaya devam ediyor”

İMKON, 2 Eylül Perşembe günü, Anadolu’daki birlik ve dernek başkanları ile görüşerek boykot ve eyleme start verecek. “Çimento sektörü eğer, yakın bir zaman diliminde, inşaat sektörünün, müteahhitlik sektörünün, kamunun, Ticaret Bakanlığı’nın bu konudaki telkinlerine uymaz, keyfe keder zam yapmaya devam ederse, iş bırakacaklarını” diye konuşan İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, bugüne kadarki girişimlerinin sonuç vermediği gibi tonu 450 Türk Lirası olan çimentonun fiyatının 500 Türk Lirası'na artırılarak yüzde 12 oranında yeni zam yapıldığına dikkat çekti.

Müteahhitlerden zam tepkisi!

Eylem kararı yüzde 80 destek buldu

İMKON Genel Başkanı Tellioğlu, gerçekleştirdiği açıklamasında, Anadolu’daki dernekler ve birliklerle birlikte online şekilde “Türkiye İnşaat Sektörü İstişare Toplantısı” yaptıklarını dile getirdi. Bu toplantıyla beraber yeni kararlar aldıklarına ve uygulamaya geçeceklerine dikkat çeken Tellioğlu, “Toplantımızda yüzde 80 oranında ‘inşaatları durdurarak’ grev yapalım kararı aldık. 6 milyon konut kentsel dönüşüm beklerken çimento kartelinin yüzde iki yüz zam yapması kabul edilemez, 250 alt sektöre de ciddi zarar vermektedir. Yaptığımız girişimlerden sonuç alamamanın üzüntüsü içerisinde iş durdurma kararına geçeceğiz. Bugünkü toplantımızda mevcut inşaatları durduralım mıyı konuşurken, bazı meslektaşlarımız inşaatlarına hiç başlamayarak süreci destekliyor. Haftaya Çarşamba günü ulusal basına açıklama yapacağız. Perşembe günü ise Anadolu’dan gelecek birlik ve dernek başkanları ile bir araya gelerek boykot ve eyleme başlayacağız” diye konuştu.

Müteahhitlerden zam tepkisi!

“Bakanın isteklerini de dinlemediler”

Kovid-19 salgını ardından inşaat malzemelerine belli oranlarda zam yapıldığına dikkat çeken Tellioğlu, yaşanan süreçleri yeniden anımsattı ve şu açıklamalarda bulundu:

“İnşaat sektörü temel malzemelerine, özellikle demir ve çimentoya çok daha fazla, fahiş oradan zam geldi. Ama demir kısmen Ticaret Bakanımız Mehmet Muş’un başkanlığında yaptığımız toplantıda bakanlığın ve bizim taleplerimize uyarak indirime gidildi ve demir fiyatları kısmen kontrol altına alındı. Fakat çimentoya gelince her geçen gün fiyat artışıyla karşı karşıyayız. Çimentonun yurtdışı girdisi hemen hemen yok. Yurtdışından ithalata dayalı bir mamul durumları da yok. İmalat maliyetlerinin en önemli girişi enerji, toprak, bunları da üst üste koyduğumu zaman ortalama yüzde 50-60 arasında maliyet artışlarının olmasını kabul edebiliriz. Fakat yüzde 200 maliyet artışları kabul edilir gibi değil. Bu süreçte kırıldığımız konu 45 gün önce Ticaret Bakanımız Mehmet Muş başkanlığında toplandığımızda geçen yıl tonda 160 TL olan çimento fiyatını 450 TL yapmışlardı. Biz buna itiraz etmiştik bakan beyde bize hak vermişti. Çimentocuların da demirciler gibi bir anlayış göstermelerini ve biraz indirim yapmalarını kendilerine rica etmişti. Onlar da zoraki başlarını sallamışlardı. Fakat bırakın indirim yapmayı devamlı zam yapıldı.”

Müteahhitlerden zam tepkisi!

Kartel suçlaması

Eylem çağrılarının basında yer aldığına atıf yapan Tellioğlu, “Bunun üstene bir de yüzde 12’lik zam daha yapıldı. Bütün bunları değerlendirdiğimizde ne yazık ki iyi niyet söz konusu değil, üstelik bu da yetmezmiş gibi rekabet kurumuna aykırı bir şekilde Türkiye’nin muhtelif yerlerindeki çimento bölgelerini parsel parsel belirlemişler. Bu bölge senin, bu bölge benim gibi. Sen bu bölgeye ucuz satamazsın gibi yaptırımları söz konusu” dedi.

Müteahhitlerden zam tepkisi!

Betonculardan destek geldi

Diğer yandan, betonculara ucuz beton satmayın baskısı geldiğinin de altını çizen Tellioğlu, “Beton firmaları da feryat halde. Bizi arıyorlar bir grev yaparsanız bizde greve katılmak istiyoruz tarzında talepleri var” şeklinde konuştu.

TÜRKÇİMENTO ile Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası’nın (ÇEİS) çimento fiyatlarıyla ilgili açıklamasını da yanıtlayan Tellioğlu, şunları kaydetti: 

“Birkaç gün önce açıklama yaptılar. İnşaattaki çimento kullanım oranı yüzde 3, bu maliyeti etkilemez deniyor. Bu kesinlikle doğruyu anlatmayan bir açıklama. İnşaatta ortalama çimentonun maliyeti inşaatın niteliğine göre yüzde 7 ila 12 arasında değişir. Bunun gerekçesi de şu. çimento sadece binanın betonunda kullanılmıyor, bugün çimento dediğimiz ürün kaldırım taşlarından, beton yollara, duvar örmelere, ytonglarda inşaat sektöründe betonarme yapımında bir çok yerinde kullanılıyor.”

Müteahhitlerden zam tepkisi!

Çimentocular ne diyor?

“Çimento fiyatları, maliyet artışının altında seyrediyor"

TÜRKÇİMENTO ile Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS), çimento fiyatlarıyla ilgili haberlerin ardından ortak açıklamada bulundu. Fiyatlarda yüzde 200 gibi olağandışı bir yükseliş kaydedildiği iddialarının gerçek olmadığına dikkat çekilen açıklamada, çimentonun birinci sınıf bir yapının tüm maliyeti içindeki payının yaklaşık yüzde 3 düzeyinde olduğu belirtilerek, “inşaat sektöründeki fiyat artışlarının çimento sektörüyle ilişkilendirilmesi gerçeği yansıtmamaktadır” denildi. ÇEİS ve TÜRKÇİMENTO’nun açıklamasında çimento fiyatlarına ilişkin şunlar söylendi:

“2021 yılı Temmuz ayında petrokok fiyatları geçen senenin Temmuz ayına göre yüzde 270, ithal kömür ve elektrik fiyatları sırasıyla yüzde 193 ve yüzde 64 oranında artmıştır. Aynı dönemde dolar kuru ise 6,86 TL’den 8,63 TL’ye yükselmiştir. Tüm bu gelişmelere rağmen sektördeki fiyatlar, maliyet artışının çok daha altında seyretmektedir.”

TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay da konuya ilişkin gerçekleştirdiği açıklamada, “İnşaat sektörünün iş bırakma/grev yapma senaryosu üzerinde durması, üstelik bunu da çimento sektörüne mâl etmeye çalışması oldukça üzücüdür. İnşaat sektöründe yaşanan sıkıntıların nedeni olarak sektörümüzün hedef gösterilmeye çalışılması, makul görünmemektedir" diye konuştu.

İMKON’un eylem kararına Anadolu’dan destek

İMKON’un Twitter aracılığıyla gerçekleştirdiği paylaşımlara sektörden destek verildi. Başta Antalya, Urfa, Mersin, Malatya, Konya olmak üzere Anadolu’da iş yapan müteahhit dernekleri, alınacak kararda İMKON’un yanında olduklarını kendi twitter hesaplarından açıkladı. Anadolu Yapı Müteahhitleri Birliği’nden gerçekleştirilen açıklamada da “Müteahhitler yalnız değildir. İMKON’A bağlı 5 federasyon ile 51 ildeki birliklerimizle bu haksız zamlara dur diyeceğiz. Rekabet Kurumu’nu göreve çağırıyoruz. Yüzbinlerce çalışanı ile 250 alt sektörün lokomotifinin felakete gittiğini görün artık” ifadelerine yer verildi.

Müteahhitlerden zam tepkisi!

Twitter hesapları askıya alındı

Eylem duyurusundan sonra İMKON ve bağlı derneklerin Twitter hesapları bir bir kapanmaya başlandı. İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, konuya ilişin şunları söyledi: 

“Kıymetli arkadaşlar maalesef İMKON ve genel sekreterliğimizin hesabını da kapatmışlar. Muhtemelen benimkini de kapatabilirler. Çok önemli değil, biz her türlü mücadelemizi anladıkları dilden yaparız. Sizden tepki olarak yaptığım açıklamaları paylaşmanızı ve altında destek yorumlarınızı rica ediyorum.” 

İnşaat sektöründe süper büyüme beklentisi!

Konut ve inşaat sektörünü 2021'in ikinci yarısında neler bekliyor?

İnşaat malzemelerinde zam fırtınası!


Geri Dön