24 / 04 / 2024

Müteahhitlere fiyat farkı ödenecek

Müteahhitlere fiyat farkı ödenecek

Müteahhitlere, düz ve nervürlü beton çelik çubuğu ve hasır çelik, her çeşit profil demiri ve ray ile köşebent, lama, sac ve çelik boru malzemeleri için ilave fiyat farkı ödenecek.



İlave fiyat farkından yararlanabilmesi için yüklenicilerin idareye yazılı olarak başvuruda bulunacak.

Müteahhitlere, düz ve nervürlü beton çelik çubuğu ve hasır çelik, her çeşit profil demiri ve ray ile köşebent, lama, sac ve çelik boru malzemeleri için ilave fiyat farkı ödenecek. İlave fiyat farkından yararlanabilmesi için yüklenicilerin idareye yazılı olarak başvuruda bulunacak.

Kamu İhale Kurumu'nun 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu Kapsamındaki Yapım İşlerinde Beklenmeyen Fiyat Artışları Nedeniyle Uygulanacak İlave Fiyat Farkı Esaslarının Uygulanmasına İlişkin Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, fiyat farkı düz ve nervürlü beton çelik çubuğu ve hasır çelik, her çeşit profil demiri ve ray ile köşebent, lama, sac ve çelik boru malzemelerine fiyat farkı verilecek. İlave fiyat farkı verilebilmesi için uygulama ayında kullanılan malzemenin fiyatında beklenmeyen bir artışın olması, yapılacak hesaplama sonucunda artı değerin ortaya çıkması gerekecek.

-FİYAT FARKI HESABI EKSİ ÇIKMASI DURUMUNDA FARK KESİLMEYECEK-
İlave fiyat farkı hesabı yapılmadan önce, imalatta kullanılan malzemenin cinsine uygulama ayında beklenmeyen bir fiyat artışı olup olmadığı tespit edilecek. İhalenin yapıldığı ay dikkate alınarak uygulama ayında artış olmaması durumunda belirtilen aylar için ilave fiyat farkı hesabı yapılmayacak. Ancak, uygulama ayı itibariyle beklenmeyen bir fiyat artışı olmakla birlikte ilave fiyat farkı hesabı sonucunun eksi çıkması halinde ilave fiyat farkı kesilmeyecek. Fiyat farkı verilebilmesi için, imalatın gerçekleştirildiği aya ait fiyatın baz fiyata göre artış oranı ile uygulama ayına (imalatın gerçekleştirildiği ay) ait 2003=100 Temel Yıllı Üretici Fiyatları Alt Sektörlere Göre Endeks Sonuçları Tablosunun "Genel" sütunundaki endeksin temel endekse (ilgisine göre ihale tarihi veya Aralık 2007) göre artış oranı arasındaki farkın 0,03'e eşit veya daha fazla olması gerekecek. İlave fiyat farkı hesabında esas alınacak malzeme miktarı, işin onaylı projesine göre fiilen yapılan işin metrajı hesaplanarak tespit edilecek.

-YÜKLENİCİLER YAZILI OLARAK BAŞVURU YAPACAK-
Yüklenicilerin, ilave fiyat farkından yararlanabilmesi için idareye yazılı olarak başvuruda bulunması gerekecek. İşin kesin kabulü yapılmış olsa dahi, imalatta kullanılan Esaslar kapsamındaki malzemeler için yüklenicinin talebi halinde ilave fiyat farkı hesabı yapılacak. İmalatta kullanılan malzemenin cinsine göre yukarıdaki beklenmeyen fiyat artışı tabloları dikkate alınarak 31 Mayıs 2008 tarihinden önce ihale edilen yapım işlerinde, iş kalemleri veya iş gruplarının imalatında 1 Ocak-30 Eylül 2008 tarihleri arasında fiilen kullanılan her çap ve boyda düz ve nervürlü beton çelik çubuğu, her ebat ve ağırlıkta hasır çelik, her ebatta köşebent, lama, her ebat ve kalınlıkta sac, her çap ve boyda çelik boru, her çeşit profil demiri ile ray için ilave fiyat farkı formülüne göre hesaplanacak tutar üzerinden yükleniciye ilave fiyat farkı verilecek. Yapım işlerinde, 1 Ocak 2008 tarihinden sonra iş kalemleri veya iş gruplarının imalatında kullanılan ve fiyatında beklenmeyen artış olan malzemelere ilave fiyat farkı verilmesi öngörüldüğünde formüle göre yapılan hesaplama sonucunda ilave fiyat farkının artı çıkması halinde yükleniciye ilave fiyat farkı verilecek, eksi çıkması durumunda ise yükleniciye ödenecek hakedişten fiyat farkı kesintisi yapılmayacak.

-CEZALI İŞLERE FİYAT FARKI ÖDENMEYECEK-
Sözleşmesinin normal süresi sona eren ancak idarenin izni ile cezalı çalışılmak üzere süre uzatımı verilen işlerde, sözleşme süresi içerisinde iş programına uygun olarak gerçekleştirilen imalatta kullanılan malzeme için ilave fiyat farkı verilebilecek ancak, işin cezalı çalışan kısmında gerçekleştirilen imalatta kullanılan malzeme için ilave fiyat farkı ödemesi yapılmayacak. Uygulama yapılabilmesi için artış veya azalış hesabının en geç 30 Eylül 2008 tarihi itibariyle yapılmış olması gerekecek. Yapım işinin kabulleri ve kesin hesabı yapılmış olsa dahi, idareye yazılı olarak başvuruda bulunan yükleniciye de ilave fiyat farkı verilecek.

Geri Dön