26 / 04 / 2024

'Müteahhitliğin adı ve kriteri yok'

'Müteahhitliğin adı ve kriteri yok'

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Aydın, "Bir mesleğin yasası, tanımı, ticarette, kanunda adı yoksa, bazen yüklenici, bazen yapımcı diye gelişigüzel adlandırılıyorsa, bu mesleğin geleceği görülemez"



İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkan Yardımcısı Ali Aydın, müteahhitliğin hukuki mevzuata kavuşmasını isteyerek, "Bir mesleğin yasası, tanımı, ticarette, kanunda adı yoksa, bazen yüklenici, bazen yapımcı diye gelişigüzel adlandırılıyorsa, kriteri yoksa bu mesleğin geleceği görülemez" dedi.


Aydın, Türkiye'de son verilere göre 272 binden fazla kayıtlı müteahhit bulunduğunu, bu rakamın Avrupa ülkelerine kıyasla çok fazla olduğunu belirtti.


Müteahhitliğe ilginin hem avantajları hem de dezavantajları bulunduğuna dikkati çeken Aydın, İMKON ve TOBB ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının müteahhitlikteki sorunların kesin çözüme kavuşturulması amacıyla hazırladıkları Müteahhitlik Hizmet Yasası'nın bir an önce Meclisten geçmesi gerektiğini dile getirdi.


"Müteahhitlik altın yumurtlayan bir tavuk gibi görülüyor" diyen Aydın, şöyle konuştu:


"İnsanlarımızın girişimci bir ruha sahip olması ve mesleğe bu kadar ilgi göstermesi güzel. Ancak ilginin nedenine baktığımızda  algıda bir yanılma var. Burada rant var, para var gibi düşünülüyor. İşi bozulan biri müteahhitliğe geçiyor, elinde kalan parayı değerlendirip büyük paralar kazanmayı hayal ediyor. Bu tabii ki doğru değil. Her önüne gelenin yaptığı bir meslek iyiye gidebilir mi? Bir mesleğin yasası, tanımı, ticarette, kanunda adı yoksa, bazen yüklenici, bazen yapımcı diye gelişigüzel adlandırılıyorsa, kriteri yoksa bu mesleğin geleceği görülemez. Berber dükkanı açmak için kalfalık, ustalık gibi istenen belgeler var. Ancak bizim için istenen hiçbir kriter yok."


Müteahhitlerin düşünüldüğü gibi çok para kazanmadığını öne süren Aydın, "Çünkü arsa maliyetleri, vergiler çok yüksek. Aldığımız her mal için yüzde 18 KDV ödüyoruz, KDV'siz aldığımız hiçbir şey yok. Asıl rant arsada dönüyor. Sadece mesleğinde kendi markasını oluşturmuş, işini ciddi yapan, maliyetle satış arasına karını koymuş olanlar kazanç sağlayabiliyor" diye konuştu. 


Aydın, Almanya'da 2 bin 700 müteahhit varken sadece Kayseri'de kayıtlı 5 bin müteahhit bulunduğunu, bunun da hayati önem taşıyan bir mesleğe herkesin bu kadar kolay girebilmesinden kaynaklandığına dikkati çekti. 


- "Cinayet işleyenler olarak anılmak istemiyoruz"


Türkiye'de kayıtlı müteahhitlerin yaklaşık 100 bininin meslek etiği ve yeterlilik açısından uygun olmadığını savunan Aydın, bunlardan dolayı sadece vatandaşın ya da mesleğin mağdur olmadığını aynı zamanda ülke kaynaklarının da zarara uğradığını vurguladı.


Aydın, müteahhitlerin hep kazalarla gündeme geldiklerini belirterek, "Ekmek kapısı gibi görünürken neden cinayet işleyen insanlar olarak gündeme gelelim? Müteahhitlik için eğitim şart. Bu nedenle bir yasamız olsun istiyoruz. Bu yasa sayesinde müteahhitler bir eğitimden de geçecek. Bir üniversite mezunu kadar olmasalar bile genel bilgilere sahip olmaları gerekiyor. Kalıpçısından demircisine, sıvacısından duvarcısına kadar her çalışan bir kurstan geçmeli. Eğitimler sayesinde bu konuda toplumda yaşanan travmayı önlemek de mümkün" diye konuştu.


- Kentsel dönüşüm


Aydın, Türkiye'nin 21 milyon yapı stoğu bulunduğunu, kentsel dönüşümle bunun 7 milyonunun yıkılıp yeniden yapılacağını anımsattı.


Henüz 50 yılını tamamlamamış binaların oturulamayacak durumda olduğunu öne süren Aydın, şunları kaydetti:


"Betonarme karkas binalar yapıyoruz. Daha ömürlerini tamamlamadan 'bunlarda oturulmaz' diyoruz. Kentsel dönüşüm 400 milyar dolarlık bir proje. Bunun gerçekleşmesi için 20 yılın üstünde bir zaman dilimine ihtiyaç var. Bu müteahhitler eliyle gerçekleşecek bir proje. Böyle önemli bir proje öncesi müteahhitlik yasasının çıkması, kriterlerin belirlenmesi gerekiyor. Anadolu'nun insanımıza mezar olmaması için kentsel dönüşümün yapılması nasıl şartsa beklediğimiz yasanın da bir an önce çıkması şart."


AA



Geri Dön