19 / 04 / 2024

Müteahhitlik hizmetleri süs bitkileri ihracatını artırdı

Müteahhitlik hizmetleri süs bitkileri ihracatını artırdı

Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerindeki gelişmelere paralel olarak dış mekan ve peyzaj bitkilerinin kullanılmasının ihracatı artırdığı bildirildi



Antalya İhracatçı Birlikleri (AİB) Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Türkmenistan, Libya, Irak, KKTC, Azerbaycan gibi ülkelerde yurt dışı müteahhitlik hizmetlerindeki gelişmelere paralel olarak dış mekan ve peyzaj bitkilerinin kullanılmasının ihracatı artırdığını bildirdi.

AİB ve Antalya Kesme Çiçek İhracatçı Birliği (AKÇİB) Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, süs bitkileri ihracatının nisan ayında geçen yılın nisan ayına göre yüzde 17 artış ile 6 milyon 878 bin 591 dolar gerçekleştiğini belirtti. Bağdatlıoğlu, yılın ilk dört ayındaki ihracatın ise yüzde 27 artışla 20 milyon 498 bin 979 dolardan 26 milyon 13 bin 931 dolara yükseldiğini kaydetti.

Süs bitkileri sektörünün son 12 aylık dönemde Türkiye'deki tüm ihracat sektörleri içinde yüzde 17 ile en çok artış görülen sektör olduğunu ifade eden Osman Bağdatlıoğlu, şunları kaydetti:
"Sektörde ihracat miktarı yüzde 20 oranında azalırken, ihracatın değer olarak artması, birim fiyatların arttığını göstermektedir. Nisan ayında süs bitkileri ihracatında en önemli pazarlar sırasıyla İngiltere, Almanya, Rusya,
Hollanda ve Türkmenistan olmuştur. Bu dönemde İngiltere'ye ihracatımız yüzde 60, Almanya'ya yüzde 32, Hollanda'ya yüzde 30, Türkmenistan'a yüzde 141 artmıştır. Bu artışın en önemli nedeni anneler günü sevkıyatları ve Rusya'daki Zafer Bayramı kutlamaları olarak görülmektedir. Canlı bitki ihracatında da olumlu gelişmeler görülmektedir. Özellikle Türkmenistan, Libya, Irak, KKTC, Azerbaycan gibi ülkelerde yurt dışı müteahhitlik hizmetlerindeki gelişmelere paralel olarak dış mekan ve peyzaj bitkilerinin kullanılması ihracatı arttırmaktadır."

Artışın bu sektördeki ihracatın emin adımlarla ilerlediğini gösterdiğini vurgulayan Bağdatlıoğlu, son dönemde görülen olumlu gelişmelerin, kendilerini sektörde yeni yatırımcıların görüleceği konusunda beklenti içerisine soktuğunu ifade etti. Bağdatlıoğlu, sektörün 500 milyon dolar ihracat hedefine ulaşması konusunda yapılan öngörülerin bu artışlarla ve yatırımlarla güvence altına alınacağına inandığını da vurguladı.
AA


Geri Dön