16 / 04 / 2024

Mütekabiliyetle satışların 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor!

Mütekabiliyetle satışların 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor!

Işık Gökkaya, mütekabiliyet yasasıyla beraber "2013'iin ilk çeyreğinde yabancılara gayrimenkul satışı 720 milyon dolar oldu. Yıl sonuna kadar satışların yaklaşık 3 milyar, orta vadede ise 10 milyar dolara ulaşması hedefleniyor" dedi.




Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Üyesi Işık Gökkaya, mütekabiliyet yasasıyla beraber 2012 genelinde yabancılara yapılan gayrimenkul satışının 2,64 milyar dolara ulaştığını belirterek, "2013'iin ilk çeyreğinde yabancılara gayrimenkul satışı 720 milyon dolar oldu. Yıl sonuna kadar satışların yaklaşık 3 milyar, orta vadede ise 10 milyar dolara ulaşması hedefleniyor" dedi. 


AA muhabirine mütekabiliyette gelinen son noktayı değerlendiren Gökkaya, yabancılara gayrimenkul satışının önündeki engellerin kalkması ve yabancı mülk satışında ülke sayısının artmasıyla beraber özellikle Körfez ve Orta Doğu ülkelerinden Türkiye'de gayrimenkul alımına yönelik yoğun talep gelmeye başladığını söyledi. Gökkaya, bu bölgeden gelen yabancı vatandaşların genellikle İstanbul ve Bursa'daki lüks ve büyük konutlara, Avrupalılar'ın ise ağırlıklı olarak kıyı kentlerine ilgi gösterdiğini ifade ederek, özellikle İstanbul'da merkezi bölgelerdeki deniz kıyısında veya deniz manzaralı olan lüks projelere ilginin arttığını kaydetti.

 

Yabancı zengin vatandaşların taleplerine yönelik olarak geliştirilecek lüks projelerin sayısının artması gerektiğine vurgu yapan Gökkaya, şöyle konuştu: "Mütekabiliyet yasasıyla beraber 2012'nin son iki çeyreğinde yabancılara gayrimenkul satışında artış yaşandı. Yıl genelinde yabancılara yapılan gayrimenkul satışlarında yüzde 30,9'luk bir artış gerçekleşti. Satışlar 2,64 milyar dolara ulaştı. 2013'ün ilk çeyreğinde yabancılara gayrimenkul satışı, bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 89 artarak, 720 milyon dolara ulaştı. Mütekabiliyet yasasının meyvelerini 2013 ikinci çeyreğinden sonra vermesi bekleniyor. Yıl sonuna kadar satışların yaklaşık 3 milyar dolara, orta vadede ise 10 milyar dolara ve ekonomik etkilerinin görülebilmesi için belli bir sürenin geçmesinin gerektiğini belirterek, yabancı bireysel ve kurumsal yatırımcı için ulaşması hedefleniyor." "Yabancılara yönelik projeler üretilmeli" Gökkaya, mütekabiliyet yasasının Türkiye'ye net yansıması birinci şartın siyasi istikrarla bölge istikrarı olduğunu söyledi. Şu ana kadar beklentilerin altında gerçekleşen yatırımların en önemli sebebinin de Suriye'de yaşanan iç savaş olduğunu vurgulayan Gökkaya, bunun yanında proje geliştiricilerinin de yabancılara yönelik projeler üretmesi gerektiğini kaydetti. 


Gökkaya, yeni müşteri profili oluşturup, o profile göre mimari projeler geliştirmenin satış hızını artıracağına dikkati çekerek, aynı zamanda Körfez, Türk Cumhuriyetleri ve Asya gibi belli bölgelerde Türk gayrimenkul piyasasının tanıtılması ve pazarlanması gerektiğini ifade etti. Bireysel ve kurumsal yabancı yatırımcıyı ülkeye çekebilmek için tek bir kanun yeterli olmadığını, onu tamamlayacak ^ etkenlerin organize edilmesine ve hukuksal altyapının hazırlanmasına da ihtiyaç olduğunu anlatan Gökkaya, oturma izinleri, konut kredilerinin Türkiye'de alınabilirliği gibi hususlar, bürokrasinin azaltılması, tanıtımlar, markalı konut üreticilerinin kurumsal satış ve pazarlama birimlerinin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. 


Rize Güneş Gazetesi


Geri Dön