18 / 04 / 2024

Nahçivan demiryolu hattı ivedilikle açılacak!

Nahçivan demiryolu hattı ivedilikle açılacak!

Nahçıvan demiryolu hattının ivedilikle açılacağını kaydeden İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakanı Muhammed İslami, "Nahçivan demiryolu hattını bir an önce açmaya çalışıyoruz." diye konuştu.



İran, Rusya ve Azerbaycan Cumhuriyeti arasında imzalanan (Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru'nu içeren) üçlü mutabakat zaptı uyarına göre Nahçivan demiryolu hattının yeniden açılabileceğinden bahseden İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakanı Muhammed İslami, "Tebriz-Azerbaycan demiryolu, Avrupa ve Kuzey Kafkasya demiryollarını birbirine bağlamak için çok uygun bir güzergahtır." açıklamasında bulundu. 

KUZEY-GÜNEY ULAŞTIRMA KORİDORU

Hürriyet'te yer alan habere göre; Rusya, İran ve Hindistan'ın 2000 yılında üzerinde anlaştığı, ardından Belarus, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Ermenistan ve Azerbaycan'ın da belli aşamalarına katıldığı Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru projesi; kara, deniz ve tren yolu güzergahları arasında yer alan 7 bin 200 kilometrelik bir ağdan oluşuyor.

Nahçivan demiryolu hattı ivedilikle açılacak!

Hindistan'ı, İran ve Azerbaycan üzerinden Rusya ile birleştirecek projeyle Rusya, İran, Orta Asya ve Hindistan arasında yapılan ticari iş birliğinin artırılması planlanıyor.

İran, Rusya ve Azerbaycan Cumhuriyeti liderleri 2016'nın Temmuz ayında Bakü'de buluşulan toplantıda Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru'nun hayata geçirilmesi için görüşmeler gerçekleştirilmişti. 

Üçlü zirvenin ikinci toplantısı 2017 yılının kasım ayında Tahran'da düzenlenmişti.


Geri Dön