28 / 03 / 2024

İstanbul'da 2021'de 2 metro hattı daha açılacak!

İstanbul'da 2021'de 2 metro hattı daha açılacak!

İstanbul raylı sistem ağlarıyla örülüyor. İBB tarafından 2020'de açılan ve önümüzdeki 4 sene boyunca açılması planlanan toplam 10 raylı sistemle birlikte 100.3 kilometre uzunluğunda yeni hatlar raylı sisteme dahil edilmiş olacak. Peki yeni metro hatları ne zaman açılacak?



İstanbul'da yapımları durdurulan raylı sistemlerin finansman problemlerini hızlı bir şekilde çözüme kavuşturan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2020 yılında açılan ve önümüzdeki 4 sene boyunca açılması planlanan toplam 10 raylı sistemle; şu anki raylı sistem ağına 100.3 kilometre uzunluğunda yeni hatlar hayata geçirerek uluslararası platformda gündem olacak büyük bir başarıya imza atmak için çalışıyor.

İBB tarafından yayınlanan Mayıs Bülteni'nde yer alan habere göre; israfa son veren, yatırımları öncelik sırasıyla hayata geçiren ve Kovid-19 salgınına rağmen denk bütçe çabasına devam eden İBB, gerçekleştirilen 580 milyon dolarlık tahvil (eurobond) satışıyla, yapımına ara verilen raylı sistemlerdeki çalışmaları yeniden harekete geçirdi. Geçmişten 2019'a kadar açılan hatların yıllık ortalaması 5 kilometre iken, 2020 yılından itibaren 5 senede bu ortalamanın 20 kilometreye ulaştırılması planlanıyor. İstanbul'a etkin bir raylı sistem ağı kazandırılması için çalışmalar hızla devam ediyor. 

İstanbul da 2021 de 2 metro hattı daha açılacak!

“BU YIL 2 RAYLI SİSTEMİ DAHA İSTANBULLULARLA BULUŞTURUYORUZ”

İBB Raylı Sistem Daire Başkanı Pelin Alpkökin, 2019 Temmuz'da yalnızca ikisinde çalışmaların sürdüğü, kalan 8’inin yapımına ara verilen 10 metro projesini devraldıklarına dikkat çekerek, “Yapımı duran raylı sistem projelerinin tamamını yeniden başlattık. Hatların bir kısmının finansman sorununu öz kaynaklarımızla ve bazılarını ise uluslararası kredilerle çözdük” diye konuştu. Geçtiğimiz aylarda 18 kilometre uzunluğundaki Mecidiyeköy - Mahmutbey Metrosu ile Eminönü - Alibeyköy Tramvay Hattı’nın, Alibeyköy Cep Otogarı’ndan Cibali’ye kadar uzanan 9 kilometre uzunluğundaki ilk etabını hizmete sunduklarını dile getiren Pelin Alpkökin, İstanbulluların koronavirüs salgını şartlarına rağmen bu önemli hatlara ilgisinin yoğun olduğunu ifade etti.

İstanbul’un toplu taşıma sisteminin ana omurgasının raylı sistemler olduğuna vurgu yapan Pelin Alpkökin, 2021'de 2 yeni hattı daha hizmete sunmayı planladıklarını aktardı. Alpkökin, bu yeni hatlara ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Test sürüşlerine nisan ayı içerisinde başlanan Olimpiyatİkitelli Hattı’nın devamı niteliğinde olan İkitelli-Ataköy Hattı’nın, Bahariye ve Masko istasyonlarını bu ay işletmeye alacağız. 13 kilometre uzunluğundaki 12 istasyonlu projenin kalan kısmını işletmeye almak için çalışmalara hızla devam ediliyor. Temmuz 2020’de yapımını yeniden başlattığımız 800 metrelik Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Füniküleri’nde de ray döşeme çalışmalarının ardından, hızla füniküler aracı ve tahrik sisteminin montaj çalışmalarına başlanacak. Ekim ayında işletmeye açılacak bu hat, Levent-Hisarüstü Metrosu’nu üç dakikada Aşiyan’a ve deniz yolu ile Anadolu Yakası’na bağlayacak. Bu sayede, kentin her iki yakası arasındaki yolculuklara hız ve konfor kazandıracağız. Saatte tek yönde 3 bin yolcu taşıyacak fünikülerin finansmanını tamamen öz kaynaklarla sağlıyoruz.”

İstanbul da 2021 de 2 metro hattı daha açılacak!

DUDULLU-BOSTANCI METROSU

2016 Şubat'ta yapımına başlanan ve 2019 yılında yapımına tamamen ara verilen Dudullu-Bostancı Metro Hattı’nda çalışmalar, 2020 Temmuz'da özkaynak bulunmasıyla yeniden başlatıldı.14.3 kilometre uzunluğa sahip olan hatta 13 durak bulunuyor. Metro, Anadolu Yakası’nda doğu-batı aksındaki raylı sistem hatlarını kuzey-güney doğrultusunda birleştirerek etkin bir entegrasyona imkan sunacak. Elektromekanik ve istasyon ince işlerinin sene başından beri hızlandırıldığı hatta, alınan 40 metro aracı ile araç tip testlerine geçildi. 

2020 Ağustos'ta hat sinyal testlerinin başlayacağı hattın, 2022'nin Haziran ayında açılışının yapılması planlanıyor. Metro hizmete sunulduğunda saatte tek yönde 45 bin yolcu taşıma kapasitesi olacak. Yeni hat ile Marmaray, KadıköyTavşantepe Metrosu ve Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metrosu entegre edilecek. 

İstanbul da 2021 de 2 metro hattı daha açılacak!

EMİNÖNÜ-ALİBEYKÖY TRAMVAY HATTI

2019 Mart'ta öz kaynak bulunarak yapımı için yeniden harekete geçilen Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı’nın Cibali’den Alibeyköy Cep Otogarı’na giden 9 kilometre uzunluğundaki bölümü “Cibali-Eminönü Cep Otogarı Tramvay Hattı”, 4 Ocak 2021’de yolculu işletmeye açıldı. Böylece, Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu ve Eyüp-Piyer Loti Teleferiği ile de entegre edildi. 10.1 kilometre uzunluğundaki hattın 2. etabı, Unkapanı Köprülü Kavşağı yenileme çalışmalarıyla beraber yürütülüyor. Cibali-Eminönü arası 1.1 kilometre uzunluğa sahip 2. etap hizmete sunulduğunda Yenikapı-Hacıosman Metrosu, Kabataş-Bağcılar Tramvayı ve Şehir Hatları ile de entegre edilecek. 

İstanbul da 2021 de 2 metro hattı daha açılacak!

KABATAŞ-MECİDİYEKÖY METROSU

24.5 kilometre uzunluğa sahip 19 istasyonu bulunan Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu’nun ilk etabı olan Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu, 2020 Ekim'de hizmete sunuldu. Yeni hat,, Yenikapı-Hacıosman Metrosu, Eminönü-Alibeyköy Tramvayı, Topkapı-Mescid-i Selam Tramvayı ve Kirazlı-Olimpiyat Stadı-Başakşehir Metrosu ile entegre edildi. Saatte 70 bin yolcu taşıma kapasitesi olan hattın 2. etabındaki Kabataş ve Beşiktaş istasyonlarında yer alan arkeolojik kazı çalışmaları ise sürüyor. Kabataş-Mecidiyeköy Hattı’nın 2023 yılında hizmete sunulması planlanıyor. Bu raylı sistem hattı Kabataş - Bağcılar Tramvay Hattı ile de entegre edilecek.

İstanbul da 2021 de 2 metro hattı daha açılacak!

KİRAZLI-HALKALI METROSU

2018 yılının ortasından itibaren ödenek yetersizliği sebebiyle yapımı durdurulan 9.7 kilometre uzunluğa sahip 10 istasyonlu Kirazlı-Halkalı Metrosu, Yenikapı-Kirazlı Metrosu’nun devamı şeklinde yapılıyor. İlk olarak riskli tünellerin beton kaplama imalatlarının bitirildiği hat için “eurobond ihracı ile 170 milyon euro” tutarında finans alındı ve yapım işleri tekrar başladı. Metronun ilk kısmı olan Kirazlı-Mimar Sinan istasyonları arasının 2023'te yolcuların hizmetine sunulması hedefleniyor. Proje tamamlandığında, saatte tek yönde 50 bin yolcu taşıma kapasitesi olacak. Hat, Kirazlı-Başakşehir ve Kirazlı-Bakırköy İDO metroları ile yapımı süren İkitelli-Ataköy Metrosu’na entegre edilecek.

İstanbul da 2021 de 2 metro hattı daha açılacak!

MAHMUTBEY-BAHÇEŞEHİR-ESENYURT METROSU

Kredi temin edilememiş olması sebebiyle 2018 yılının ortasından itibaren yapımıyla ilgili adım atılmayan Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt Metrosu’na, 2020 Aralık'ta yapılan eurobond ihracı ile 220 milyon euro finansman bulundu. Böylece, 18.5 kilometre uzunluğundaki 12 istasyona sahip metro hattında çalışmalara başlandı. Proje tasarım çalışmaları süren hattın ilk kısmı olan Mahmutbey-Temapark kısmının 2023'te açılması planlanıyor. Yapımı süren Ataköy-İkitelli Metrosu ve Halkalı-Yeni Havalimanı Metrosu ile entegre edilecek olan hattın hizmete sunulmasıyla beraber, tek yönde saatte 70 bin yolcu taşınmış olacak. İkinci etabın bitirilmesiyle birlikte Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu’nun bütün aktarmaları bu hatta da geçerli olmuş olacak. 

İstanbul da 2021 de 2 metro hattı daha açılacak!

ÜMRANİYE-ATAŞEHİR-GÖZTEPE METROSU

Ödenek yetersizliğinden 2018 yılının ortasından itibaren yapımının durdurulduğu Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Hattı için 2019 Ağustos'ta 175 milyon euro finansman sağlandı. Projede 18 farklı noktada 4 ayrı tünel çalışması ile istasyonlar, bağlantı tünelleri, makas yapıları ve tren geçici depolama alanlarının inşaat yapım işleri devam ediyor. Anadolu Yakası’nda doğu-batı aksındaki raylı sistem hatlarını kuzey-güney doğrultusunda birleştirerek etkin bir entegrasyon sunacak 13 kilometrelik 11 istasyona sahip hattın, 223 Nisan'da hizmete sunulması hedefleniyor. Saatte 45 bin yolcu taşıma kapasitesi bulunacak raylı sistem; Marmaray, Kadıköy-Tavşantepe Metrosu ve Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metrosu ile entegre edilecek. 

İstanbul da 2021 de 2 metro hattı daha açılacak!

ÇEKMEKÖY-SANCAKTEPE-SULTANBEYLİ METROSU

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metrosu’nun devamı niteliğinde olan hat, finansman bulunamaması sebebiyle 2018 yılının ortasından itibaren durdurulmuştu. 2019 Ekim'de yapılan 110 milyon euroluk kredi anlaşması ile Kasım 2019'da yapım çalışmaları için yeniden harekete geçildi. 2020 Aralık tarihli eurobond ihracı ile projeye 60 milyon euro daha finanse edildi. Bu finans ile hat Sultanbeyli’ye kadar bitirilecek. 10.9 kilometre uzunluğu bulunan ve 9 istasyona sahip hattın Çekmeköy-Sancaktepe Şehir Hastanesi bölümünün 2023 yılında, Sancaktepe Şehir Hastanesi-Sultanbeyli kısmının ise 2024'te yolculu hizmete sunulması hedefleniyor. Proje tamamlandığında, saatte tek yönde 65 bin yolcu taşıma kapasitesi olacak ve Üsküdar ile Sultanbeyli ilçeleri tek bir raylı sistemle birbirine entegre edilecek. 

İstanbul da 2021 de 2 metro hattı daha açılacak!

KAYNARCA-PENDİK-TUZLA METROSU

2017 Nisan'da yapımına başlanan hatta, çalışmalar 2018 başından itibaren ödenek yetersizliği sebebiyle durdurulmuştu. 2020 Şubat'ta temin edilen 86 milyon euro kredinin yanı sıra, Aralık 2020'de yapılan eurobond ihracı ile projeye 34 milyon euro daha ek finansman sundu. 13 kilometre uzunluktaki 8 istasyona sahip hattın yapım çalışmalarına yeniden başlandı. Metronun ilk bölümü olan 3.9 kilometrelik Pendik Merkez-Kaynarca-Hastane kısmının 2023'te hizmete sunulması hedefleniyor. Saatte tek yönde 70 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak olan metro; Marmaray, Kadıköy-Tavşantepe Metrosu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yapımını devam ettirdiği Tavşantepe-SGH (Sabiha Gökçen Havalimanı) Hattı ile entegre olacak.

İstanbullular yeni metro hatlarına kavuşacak!

İstanbul'da raylı sistem uzunluğu 263 kilometreye ulaştı!

 


Geri Dön