29 / 03 / 2024

Naksan, enerji ve halıda en az plastikteki kadar iddialı!

Naksan, enerji ve halıda en az plastikteki kadar iddialı!

Türkiye'nin en büyük plastik üreticisi Naksan, enerji ve halıda en az plastikteki kadar iddialı. Bunun ardında ailenin üçüncü jenerasyon temsilcisi Taner Nakıboğlu var



KÜçÜKçekmece'de gerçekleştirdiği Bosphorus projesinden sonra alameti fabrikası haline gelen dev göleti, Gazianteplilerin de hoşuna gitti. 1,2 milyar dolarlık yatırımla gerçekleşeceği açıklanan Antepia projesinin tamamı 3 bin 600 konuttan oluşacak. Ekim 2012'de teslim edilecek ilk etap ise 500 konuttan oluşuyor. Fiyatları 156 bin liradan başlayıp 1,8 milyon liraya kadar çıkan konutların yarısı şimdiden satıldı. Göletin kenarındaki beş yapı Nakıboğlu Ailesi tarafından satın alınmış. Yalılardan birinin sahibi de Taner Nakıboğlu. 'Göletin kenarındaki şu dört yalı yan yana bize ait, hemen karşılarındaki bu ev de babam Cahit Nakıboğlu'nun' diye gösteriyor projenin üzerinde. Naksan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu, torunlarının evlerinin arasındaki göleti sandalla geçip kendisini ziyarete geleceklerini hayal etmiş. Taner Nakıboğlu'nun söylediğine göre aile bu konutları, parasını vererek satın almış. Antepia'dan elde edilen gelir Zirve Üniversitesi'nin olacak.

Sinpaş'ın Antepia'daki iş ortağı Paralel Yapı. şžirketin Yönetim Kurulu başkanı ve hakim ortağı Taner Nakıboğlu. Sanılanın aksine Paralel Yapı Naksan Holding iştiraki değil. Bağımsız bir şirket... Paralel Yapı, Antepia Projesi'nden elde edeceği geliri 2009'da eğitime başlayan ve 1985 yılında kurulan ve Hilmi Nakıboğlu, Galip Hasırcı gibi isimlerin kurucuları arasında bulunduğu İpek Eğitim ve Kültür Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Zirve Üniversitesi'ne aktaracak. Üniversite kurulurken Türkiye'nin ilk özel üniversitesi olan Bilkent örnek alınmış ve üniversitenin çevresine değer katacağı düşüncesi ile etrafındaki arsalar Paralel Yapı tarafından satın alınmış. Yani projenin sahibi olan şirket Paralel Yapı... şžirketin diğer ortakları arasında Ender Taner Baltacı, armatör İsrafil çalışkan, Royal Halı Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Müdürü Cihan Darcı gibi isimler var. 1,2 milyar dolarlık yatırımın içinde üniversite için inşa edilecek yeni fakülte binaları ve 200 milyon dolara mal olması beklenen yine üniversiteye ait olacak hastane de var...

2009 yılında eğitime başlayan ve bugün bin 300 öğrencisi bulunan Zirve Üniver-site'sinin mütevelli heyeti başkanı Taner Nakıboğlu. Cebinde taşıdığı yedi kartvizitten biri bu. İpek Kültür ve Eğitim Vakfı'nın da Yönetim Kurulu Başkanı. Taner Nakıboğlu Naksan Holding'in yönetim kurulu üyesi ve holdingte dış ilişkilerden ve yeni iş alanlarından sorumlu. Dedesi Mehmet Nakıboğlu tarafından 1940'ta temelleri atılan Naksan Holding'in başında babası Cahit Nakıboğlu var. Amcası Osman Nakıboğlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve üretim, planlama ondan soruluyor. Diğer amcası Hilmi Nakıboğlu ise inşaat alanındaki işlerle ilgileniyor daha çok.

Taner Nakıboğlu, 'yeni işlerden sorumlu' sıfatını bileğinin hakkıyla hatta amcaları ve babasını biraz zorlayarak elde etmiş. Naksan Holding şirketleri arasında en büyüğü, üretim hacmi ve ciro bakımından Türkiye'nin bir numaralı plastik üreticisi olan Naksan Plastik.(Rıfat ve Eli Düvenyaz kardeşlerin sahibi olduğu Korozo Ambalaj'dan liderliği 2006'da devraldılar. Ko-rozo'nun 2009 yılı cirosu 207 milyon dolardı.) Holding'in bu yıl sonunda 800 milyon lirayı bulması beklenen cirosunun 620 milyon lirası halen plastikten geliyor. Ancak önümüzdeki üç - dört yıl içinde Naksan Holding'in halı ve enerji gelirleri, toplam cirosu içerisinde neredeyse plastik kadar yer tutacak. İşte bu durumun mimarı Taner Nakıboğlu. Altı yıl önce bugün ihracatı 45 milyon lirayı bulan ve toplam cirosu 180 milyon liraya ulaşan Royal Hah'ın kurulmasında ısrarcı olan Taner Nakıboğlu olmuş. Holding'in 'Adularya' isimli şirketiyle 2008'de madencilik ve enerji alanına adım atması ise tabiri caizse tamamen onun emrivakisiyle gerçekleşmiş. Adularya'nın 2014 yılı cirosunun 200 milyon dolar olmasını bekliyor.

Taner Nakıboğlu Naksan'da oynadığı bu rolün altını hiç çizmiyor. Babası ve amcaları ile nasıl uyum içinde çalıştıklarından söz ediyor. 2000 yılında Sabancı Holding Pilsa'yı satışa çıkardığında, şirketi satın almak isteyen Cahit Nakıboğlu'na Pilsa'nın makineleri eski olduğu ve aslında yeni yatırımları hedeflediği için karşı çıkmış. Nakpilsa adını alan şirketle dokuma branda ve 'big bag' adı verilen iki - üç ton taşınabilen dev çuvallar üretmeye başlamışlar. Taşıma poşetleri, shring film, strech film gibi her türlü plastik ambalaj malzemesi üreten şirket Türkiye'de Petkim'in en önemli müşterilerinden. 'Babam entegresyonu seviyor. Pilsa'yı alarak ürün yelpazemizi daha da genişlettik' diyor Nakıboğlu. Kendisi ise plastikte zaten yeterince büyüdüklerini yeni iş alanlarına girmek gerektiğini daha o zamanlar düşünmeye başlamış. 'Halı ipliği üretimi zaten bize yakın bir işti çünkü malzeme yine plastik olacaktı' diyor. Böylece amcası Osman Nakıboğlu'nun karşı çıkmasına rağmen 2005'te önce halı ipliği üretimine başlamışlar ardından da Royal markası ile halı üretimine. 'Fikre başta sıcak bakmasa da karar alındıktan sonra ilk dört halı tezgahını satın alan Osman Amcam oldu' diyor. Madencilik ve enerji alanındaki faaliyetlere ise ailenin karşı çıkacağını düşünerek, holdingten bağımsız, tek başına girişmiş. Adularya Enerjiyi de Dr. Enver Taner Baltacı ile ortak olarak kurmuşlar. (Enver Taner Baltacı bir ortopedist. Nakıboğlu'nun bir yakının oğlu düşüp ayağını incittiğinde Baltacı ilgilenmiş. Bu vesile ile başlayan tanışıklıkları iş ortaklığına dönüşmüş.) Eskişehir'in Mihalıççık İlçesi Koyunağılı köyündeki kömür sahasını sa ¬tın alma fikri de Enver Taner Baltacı'dan gelmiş. 'Enver Bey, babası odun ve kömür işleri ile uğraştığı için bu işleri de iyi biliyor. Ben alacağımıza pek ihtimal vermiyordum ama Ocak 2008'de sahayı devraldık' diyor. Nakıboğlu ancak bundan sonra holdingin yönetim kurulunda enerji ve madencilik alanındaki planlarını anlatan bir sunum yapüğını söylüyor. Yola birlikte devam etmek için Adularya'nm yüzde 50 his-sesini Naksan Holding'e devretmiş. (Halen Baltacı ve kendisinin yüzde 25'şer his-sesi bulunuyor.) Babasının kaşları biraz çatılsa da amcası Osman Nakıboğlu'nun 'hayırlı olsun' demesiyle ailenin onayını almayı başarmış.

Adularya Enerji, işletmesini devraldığı bu kömür sahasında Yunus Emre adı verilen 145 MW büyüklüğünde iki santralin yapımı için inşaat çalışmalarına başladı. Tamamlandığında Türkiye'nin yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 1,17'sini karşılayacak.

Santralin ihtiyacı olan yıllık 2,5 milyon ton kömür de ihalesini aldıkları madenden ve Türkiye Kömür İşletmeleri'nden (TKİ) karşılanacak. 450 milyon euro'luk yatırım için gerekli finansman Czech Export Bank (CEB) tarafından sağlandı. Nakıboğlu, yüzde 85 oranında kredi kullandıklarını söylüyor ve ekliyor: 'Maden sahasında bin kişi çalışıyor. Termik santral devreye girince
2 bin 500 kişi istihdam edeceğiz.'
Forbes


Geri Dön