18 / 04 / 2024

Narlıdere Asma Bahçeler projesi kentsel dönüşüme örnek!

Narlıdere Asma Bahçeler projesi kentsel dönüşüme örnek!

İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Asma Bahçeler projesini örnek aldı. Narlıdere'de tamamlanan Asma Bahçeler projesi, üniversitelerin dikkatini çekmeye başladı.



İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Asma Bahçeler projesini örnek aldı. Narlıdere'de tamamlanan Asma Bahçeler projesi, üniversitelerin dikkatini çekmeye başladı. Yaşar Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversiteleri'nin ardından Tanyer İnşaat, bu kez  İzmir  Yüksek Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencilerini ağırladı. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında gerçekleşen ziyarette öğrenciler, Asma Bahçeler projesinin arazi yapısı, projenin konumlandırılması, alt ve üst yapılar ve çevre düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Örnek konutu gezerek kullanılan materyaller hakkında da bilgi alan üçüncü sınıf öğrencileri. Asma Bahçeler projesini yakından tanıma imkanı oldu. 


İNSANLAR DOĞADAN KOPMASIN 

Yaptıkları ziyaretle ilgili bilgi veren Yüksek Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Zeynep Durmuş Arsan, fakülte olarak Bayraklıda gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesi üzerine çalıştıklarını ve Asma Bahçeler ziyaretini de bu projeye örnek oluşturacağını düşünerek planladıklarını söyledi. Bölgede klasik apartmanlaşma üzerinden dönüşüm düşünüldüğü ve kendilerinin de fakülte olarak yamaç arazilerde nasıl farklı bir proje uygulanabileceğini araştırdıklarını belirten Arsan, diğer bir araştırma konularının da sürdürülebilir konut olduğunu dile getirdi. Asma Bahçeler'in araziye uyumu açısından başarılı bir proje olduğunu ve tüm sakinlerine doğayla iç içe bir yaşam sunduğunu dile getiren Arsan, "Asma Bahçeler diğer yapılara göre dağın ve kentin dokusunu bozmayan bir özelliğe sahip. Bu da büyük bölümü engebeli araziden oluşan İzmir için çok önemli. Bizim üzerine çalıştığımız kentsel dönüşüm projesi alt ve orta gelir düzeyine sahip vatandaşların yaşadığı bir bölgeye yönelik. Biz de kentsel dönüşüm denilince akla ilk gelen çok katlı yüksek yapılar. Bu da hem insanların doğadan kopmasına, hem de yamaçlardaki yüksek blokların kentin görüntüsünü bozmasına neden oluyor. Asma Bahçeler, mevcut yapısı ile kentsel dönüşümde İzmir'e örnek teşkil edebilecek güzel bir proje" diye konuştu. 


Ziyaret kapsamında mimarlık öğrencilerine Asma Bahçeler'i gezdiren ve aynı fakültenin son sınıf öğrencisi olan Tanyer İnşaat çalışanlarından Onur Yağmuroğlu da, ikinci sınıfta şantiye stajını Asma Bahçeler'de yaptığını ve ardından projede çalışma fırsatı bulduğunu kaydetti. Arkadaşlarına çalıştığı yeri gezdirmenin ilginç ve güzel bir duygu olduğunu anlatan Yağmuroğlu, "Asma Bahçeler gibi herkesin dikkatini ve beğenisini çeken bir projede yer almak beni gururlandırdı ve mutlu etti. Burada hem İzmir'in en prestijli projelerinden birinin parçası oldum hem de mesleğim adına pek çok bilgi edindim" ifadesini kullandı. 


İlk Ses Gazetesi


Geri Dön