24 / 04 / 2024

Türkiye kentsel dönüşüme öncü olacak!

Türkiye kentsel dönüşüme öncü olacak!

Türkiye, depremle sarsılan Arnavutluk’ta kentsel dönüşüm başlatıyor. TOKİ tarafından inşa edilecek 500 konut kentsel dönüşüme örnek olacak. Türk müteahhitler de ülkede yeni projeler üretecek.



Geçtiğimiz Kasım ayında depremle sarsılan Arnavutluk’ta  TOKİ  tarafından inşa edilecek 500 hibe konut için protokol imzalandı. İmzalanan protokol ile ülkede hayata geçirilecek kentsel dönüşümün ilk adımı atıldı. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; Arnavutluk’ta dönüşüm sürecinde Türkiye tarafından yapılması planlanan 500 konut örnek alınacak. Bu süreçte devam eden diğer konutlar için de Türk müteahhitler devreye girecek. Türkiye bölgede master plan yapılmasına ve altyapı çalışmalarına destek verecek.

Ülkede iki gündür bir dizi temasta bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve beraberinde bulunan heyet dün Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile görüştü. Çalışmalara başlamak için hazırlanan ‘Afet Sonrası Konut Yapımı Alanında İşbirliği Yapılmasına Dair Protokol’ metni de Başbakan Rama’nın katıldığı törende Bakan Kurum ile Arnavutluk Yeniden İnşa Devlet Bakanı Arben Ahmetaj tarafından imzalandı. Bu konutlar aynı zamanda deprem sonrasında Arnavutluk hükümetinin ülkede yapacağı kentsel dönüşümün ilk etabı da olacak. Murat Kurum, projenin ülkede etaplar halinde yükseleceğini söylerken, “Bizim yapacağımız 500 konut bu sürece örnek ve öncü olacak. Başbakan bizim dönüşüm tecrübemizden faydalanmak istedi. Memnuniyetle kabul ettik. Devamında yerel müteahhitlerin yanında Türk müteahhitler de devreye girecek. Master plan ve altyapı sürecine de destek olacağız” açıklamasında bulundu.

Türkiye kentsel dönüşüme öncü olacak!

DEPREM BÖLGESİNE ZİYARET

Bakan Murat Kurum, imza töreninin ardından Arnavutluk hükümeti yetkilileriyle 500 konutun yapılacağı Laç bölgesinde orta hasarlı raporu verilen belediyeyi, Başbakan Rama’yla ziyarette bulundu. Kurum burada yetkililerden bilgi aldı. Laç Belediye Başkanı şehrin içinden geçen derenin ıslahıyla ilgili Bakan Kurum’dan destek aldı. Kurum, Türkiye’nin bu konuda rapor hazırlayacağını açıkladı. Rama’yla proje alanında dolaşan Kurum, halkla bir süre sohbet etti. TOKi’nin ocak sonunda başlayacağı ve mahalle kültürünü yaşatacak projesi temmuz ayında hak sahiplerine teslim edilecek.

Türkiye kentsel dönüşüme öncü olacak!

‘ŞEHRE YENİ BİR ÇEHRE KAZANDIRACAK’

İmza töreninden önce açıklamalarda bulunan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, konutların yapılması için yapılan törenle beraber ikinci aşamaya geçildiğini açıkladı. 500 konut projesiyle beraber Arnavutluk’un kentsel dönüşüm noktasında da köklü bir değişim başlatacaklarını söyleyen Başbakan Rama, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla başlanan proje ve alanında uzman ekiplerin burada olmasından çok memnunuz. Yeni yerleşim alanları, inşaatlarla bu proje şehre yeni bir yüz de kazandıracağız. Bizim şehircilik adına biriken 30 yıllık sorunlarımız var, bunları da Arnavutluk’un ‘Geliştirme Fonu’ndan’ çözmek amacındayız” dedi.

500 TOKİ konutu 6 ayda tamamlanacak!


Geri Dön