28 / 03 / 2024

Nazım imar planı yapım süreci!

Nazım imar planı yapım süreci!

Nazım imar planında bölgenin kadastral durumu inceleniyor. Yapılan tespitler ve değerlendirmeler sonucunda rapor hazırlanıyor. İşte, nazım imar planı yapım süreci!



Nazım imar planı yapım süreci!

Nazım imar planı onaylı halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olan, varsa bölge ve çevre düzeni planlarına uygun olarak hazırlanan planlar olarak karşımıza çıkıyor.


Bu alanlarda bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunluklarını, gerektiğinde yapı yoğunluğunu, çeşitli yerleşme alanlarının gelişme yön ve büyüklükleri ile ilkelerini, ulaşım sistemlerini ve problemlerinin çözümü gibi hususları göstermek ve uygulama imar planlarının hazırlanmasına esas olmak üzere 1/2000 veya 1/5000 ölçekte düzenlenen, detaylı bir raporla açıklanan ve raporu ile bir bütün olan planlar oluyor.


Plan yapılacak alan ve sınırları belirlendikten sonra, söz konusu alan ile ilgili resmi kurum görüşleri talep ediliyor. Arazide yapılacak olan çalışmanın programı ve altyapısı hazırlanıyor.


Arazi çalışmaları ve toplanan kurum görüşleri neticesinde toplanan veriler derlenerek analiz paftaları hazırlanıyor. Bu veriler birbirleri ile çakıştırılıp, yorumlanarak sentez paftaları hazırlanıyor. Sentez çalışmaları sonucunda yerleşilebilir alanlar tespit ediliyor.


Planlama alanında analizlerden çıkan sonuçlar ve sosyo-ekonomik yapı da değerlendirilerek sentez sonucu ortaya çıkan plan altlıkları üzerine farklı plan alternatifleri üretiliyor ve üretilen alternatiflerin yerleşmenin dokusuna uygunluğu değerlendiriliyor.


Alternatif plan yaklaşımlarından biri olgunlaştırılarak, teklif planın hazırlanmasına geçiliyor. Sayısal ortamda plan çizimi yapılıyor. Üretilen planda çizgisel olarak ifade edilemeyen hükümler genel ve özel plan notları olarak belirleniyor. Tüm bu planlama sürecinin anlatıldığı ve alt ölçekli plana yön veren yazılı açıklamaların olduğu plan raporu hazırlanıyor.


Nazım imar planı nereden alınır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön