24 / 04 / 2024

Nazmi Durbakayım: 2015 yılı sektör için dönüm noktası olacak!

Nazmi Durbakayım: 2015 yılı sektör için dönüm noktası olacak!

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 2015’in ilk yarısındaki senaryoya bağlı olarak inşaat sektöründeki büyümenin yüzde 15’in üzerine çıkmasını ve 20’lere dayanmasını bekliyor.



Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 2015’in ilk yarısındaki senaryoya bağlı olarak inşaat sektöründeki büyümenin yüzde 15’in üzerine çıkmasını ve 20’lere dayanmasını bekliyor.  Durbakayım, “îlkçeyrekteki büyümenin temelinde seçim öncesi yoğunlaşan yeni proje satışları rol oynarken, ikinci çeyrekte kamu yatırımların lokomotifliğinde geçeceğini düşünüyorum” diyor.


2015 yılına dair beklentileriniz nasıl?


Bizim için 2015 yılının en önemli olayı, son yılların en büyük projesi olan Evora İstanbul’un tamamen bitmiş ve sahiplerine teslim edilmiş olması... 2015 için bir başka büyük planımız ise en az Evora İstanbul kadar büyük başka yeni bir projeye başlamak.


Sektöre dair yorumlarınız neler?


2015 yılı, gayrimenkul sektörü için çok önemli bir dönüm noktası olacak. Çünkü yılın tam ortasında önümüzdeki süreci belirleyecek önemli bir seçim var. Haziran başında yapılacak bu seçim sonucu Türkiye’nin geleceğini belirleyeceği gibi hem Türkiye ekonomisine hem de inşaat sektörünün geleceğine ışık tutacak. Yerli ve yabancı alıcıların tavrı bu seçime endeksli olacak. Hatta gayrimenkul sektöründe yeni projeler ve satışlar seçimden bir iki ay önce tamamen “Bekle-Gör” pozisyonuna geçecektir.


Sektörün büyür mü 2015'te?


2015’in en az bir çeyreğini yok edecek seçimin tek iyi bir tarafı olacaktır. Her zaman olduğu gibi seçim ekonomisi devreye girecek ve alt/üst yapı yatırımları ön plana çıkacaktır. Hatta gerek Türkiye ekonomisindeki büyüme gerekse inşaat sektöründeki büyüme; son yılların en yüksek oranına yükselecektir. Ama bu büyüme 2015’in ilk ve ikinci çeyreğinde net olarak görülecek. Seçim sonucuna göre bu tüyüme oranı yılın diğer dönemlerine sirayet edebilecek. Ancak bu büyümenin, konut satışlarından kaynaklandığını veya yeni proje satışlarına dayandığını söylemek hayalperestlik olur. 


Faiz oranlarına dair beklentiniz nasıl?


Seçim nedeniyle devletin Merkez Bankası üstündeki baskısının artacağını, buna paralel olarak faizlerin da yüzde 0.70’lere kadar gerileyeceğini bekleyebiliriz. Düşük faizli konut kredilerinin devreye girmesi ise yeni konut alımlarını tetikleyeceği gibi, yüksek faizli konut kredi kullanımlarının refı-nansmanı için firsat olacaktır.



Akşam Future-Trends Dergisi 


Geri Dön