29 / 03 / 2024

Necati Şahin: Bursa'da yapı stoku 600 bine ulaştı!

Necati Şahin: Bursa'da yapı stoku 600 bine ulaştı!

Necati Şahin, mevcut konutların yapı güvenliği açısından yenilenmesi, Bursa ovasındaki kaçak yapıların da kente yakışır hale getirilmesi gerektiğini kaydetti. Şahin kent genelinde yapı stokunun 600 bine ulaştığını belirtti...




İnşaat sektörünün planlı bir şekilde ilerlemesi gerektiğine dikkati çeken Tüm Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, yapı stoku 600 bine ulaşan ve yapılaşmada ülke genelinde 16 büyükşehir içinde 15'inci sırada bulunan Bursa'ya özel kentsel dönüşüm yasası çıkarılması gerektiğini vurguladı. Şahin, mevcut konutların yapı güvenliği açısından yenilenmesi, Bursa ovasındaki kaçak yapıların da kente yakışır hale getirilmesi gerektiğini kaydetti. 


Kent genelinde yapı stokunun 600 bine ulaştığını, bu rakamın yüzde 60'ının kaçak ve çarpık yapılaşmadan oluştuğunu söyleyen Şahin, konutların yüzde 58'inin ise 20 yaşın üzerinde olduğunu ifade etti. İmar, yapı denetim, müteahhitlik, ihale, mimarlık ve mühendislik gibi önemli yasaların güncellenmesi gerektiğini dile getiren Şahin, inşaat sektörünün planlı bir şekilde ilerlemesi gerektiğini vurguladı. 2002 yılından sonra konuta dayalı bir kalkınma modeli seçildiğini ve bugün ciddi oranda konutta arz fazlalığı yaşandığım ifade eden Şahin, "İnşaat alanında stratejik planlama gerekiyor. Yüksek katlı binalar yerine doğaya yakın ve kent görüntüsünü bozmayacak yapılar inşa edilmelidir. 

Yapılaşma açısından ülke genelinde 16 büyükşehir içinde 15'inci sırada bulunan Bursa'ya özel kentsel dönüşüm yasası çıkarılmalıdır. Mevcut konutlar yapı güvenliği açısından yenilenmelidir. Bursa ovasındaki kaçak yapılar da kente yakışır hale getirilmelidir" dedi.1 1 Deprem envanteri çıkarılıyor Birinci derece deprem bölgesi olan Bursa'da 1855 yılında meydana gelen depremde 3 bin 600 kişinin hayatını kaybettiğini ve bu acüarın yeniden yaşanmasmı istemediklerini aktaran Necati Şahin, İMO Bursa olarak Türkiye'ye örnek teşkil eden binaların depreme dayanıklılığına yönelik envanter çalışması yürüttüklerini anlattı. 

Nilüfer Belediyesi ile gerçekleştirdikleri çalışma sonucunda Nilüfer gibi planlı bir ilçede bile yapıların yüzde 8'lik bölümünün ciddi bir riskle karşı karşıya olduğunu belirlediklerinin altını çizen Şahin, bu envanter çalışmasını kent geneline yaymayı hedeflediklerini söyledi. Diğer yandan Bursa'nın zemin etüt çalışmalan açısmdan Türkiye'ye örnek bir kent olduğunu kaydeden Şahin, Büyükşehir İmar Yönetmeliği'nin katılımcı bir anlayışla hazırlandığım, tarafların iş birliği içinde çalıştığını ve yeni binalarda zemin etütlerinin çok iyi yapıldığını kaydetti. Konut almak isteyenlere bazı uyanlarda da bulunan Şahin, katalog üzerinden yapılan satışlara itibar edilmemesi, yerel ya da tanınmış firmaların tercih edilmesi gerektiğini aktardı. 



Dünya Bölge


Geri Dön