19 / 04 / 2024

Necmettin Dede kimdir?

Necmettin Dede kimdir?

Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede kimdir? Necmettin Dede, ne zamandan beri belediye başkanı olarak görev alıyor? İşte Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede'nin biyografisi bu haberde...



Necmettin Dede kimdir?

Necmettin Dede, 1940 yılı Muş doğumlu. Necmettin Dede,  Ankara  İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi mezunu.


Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede, 20 nci Dönem Muş Türkiye Büyük Millet Meclisi Milletvekilidir. 


Necmettin Dede evli ve 1 çocuk sahibidir.


Başkan Sunusu:

Değerli Meclis Üyeleri, Sevgili hemşehrilerim; 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Avrupa birliği normlarına uygun bir şekilde program bütçe sisteminden analitik bütçe sistemine, nakit esaslı muhasebe sisteminden tahakkuk esaslı muhasebe sistemine geçilmek suretiyle kamu kaynaklarının kalkınma plan ve programlarında gösterilen hedefler doğrultusunda etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesini ve kullanılmasını, hesap verebilirliği ve mali saydamlığı sağlamak üzere kamu mali yönetiminin yapısını ve işleyişini, kamu bütçelerinin hazırlanmasını, uygulanmasını, tüm mali işlemlerin muhasebeleştirilmesini raporlanmasını ve mali kontrol düzenleme adına önemli gelişmeler kaydedilmiştir.


Geride bıraktığımız 6 hizmet yılı içerisinde Belediyenin mali kontrolünü denetim altında tutmak, yapılan harcamaları zamanında ve yerinde kullanmak, gelirlerimizi arttırmak adına elimizden gelen tüm çabaları gösterdik. Ancak, malumlarınız olduğu üzere İlimizde Sanayileşme olmaması ve Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hâsılada en az payı alan İl olması, mali durumu iyi olanların gelişmiş İllere göç etmesi ve Muş’ta yeterli yatırım yapılmaması sebebi ile bırakın gelirlerin attırılması, Belediyenin su ve yasal vergilerini tahsil etmekte bile zorlanmaktayız. Tüm bunlara rağmen Şehrimizin görünümünü ve yapısını değiştiren köklü hizmetlere hep birlikte imza atarak, şehrimize vizyon kazandırdık. Elde edilen başarıda halkımızdan aldığımız destek, belediye personellerimizin özverili çalışmaları ve siz saygıdeğer meclis üyelerimizin büyük katkıları vardır.


Değerli arkadaşlar; Mahalli İdareler, halkın mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik hizmetler üreten, katılımcı demokrasi ilkelerinin somut olarak yaşama geçtiği, idari ve mali bakımdan özerk demokratik yönetim birimledir. Mahalli İdareler aynı zamanda, kentin ve kentte yaşayan topluluğun hak ve hukukunu korumaya çalışan idari yapılanmalardır.

 

Kentler, topluluk olarak yaşayan insanların, ortak yaşamlarından doğan ve onların yaşam biçimleri ile şekillenen mekânlardır. Ancak kentler mekân olmanın ötesinde, tarihi, sosyal, kültürel, siyasi özellikleri de bünyesinde barındırır. Çünkü o; çok karmaşık yapıya sahip olan insanın, kendisi gibi karmaşık eseridir.

 

Kontrolsüz ve aşırı gelişen her olguda olduğu gibi, kentlerin de aşırı ve kontrolsüz gelişmeleri beraberinde birçok problemi getirmektedir. Kent denildiğinde akla düzgün yapılanması, ferah sokakları, temiz havası, yeşil alanları, zengin kültürel fonksiyonları olan bir yerleşim yeri yerine trafik sıkışıklığı, çarpık yapılaşma, hava kirliliği, yeşile hasret mekânlar, oyun oynayacak alan bulamayan çocuklar ve benzeri olumsuzlukların kol gezdiği yerler geliyorsa, bunun sebebi kontrolsüz ve aşırı kentleşmedir. İlimiz’de buna paralel olarak, son yıllarda köyden kente yapılan aşırı göç nedeni ile kontrolsüz gelişme göstermiş ve geçmiş dönemlerde imar planlarında meclis kararları ile yapılan tadilatlarla maalesef imar yolları ve yeşil alanlar zarar görmüştür. Biz göreve geldiğimizden bu yana türlü zorluklar ve tehditlere aldırmadan Yasaların verdiği yetkimizi kullanarak bu tür tadilatlara müsaade etmedik ve imar yolları ile yeşil alanların korunması, açtırılması mümkün olan yolları açtık, mevcut yeşil alanları koruduğumuz gibi şehircilik estetiğine uygun yeşil alanlar oluşturarak İlimize Vizyon kazandırdık.


Belediyeler, kent yönetimidir. Belediye Kanunu, Belediyeleri, “Belde halkının yerel mahiyette medeni ve müşterek ihtiyaçlarını” karşılamakla görevli kurumlar olarak tanımlamaktadır. Her ne kadar, kanun böyle tanımlıyorsa da Belediyeler mali yönden yeterince desteklenmediğinden ne yetkileri, ne de kaynakları kendini yönetmeye yeterli değildir. Buna rağmen Belediye olarak en iyi hizmeti sunmak için 6 yıl önce yola çıkarken sahip olduğum heyecanı, coşkuyu, enerjiyi ilk günkü gibi muhafaza ediyorum. İlimize kazandırdığımız hizmetlere devam etmek, İlimizi çok daha ileri seviyeye taşımak, geleceğe hazırlamak için tam bir azim ve kararlılıkla yolumuzda ilerliyoruz.




Geri Dön