26 / 04 / 2024

Nef, ABD'de Empire State'e komşu yapacak!

Nef, ABD'de Empire State'e komşu yapacak!

Manhattan'ın merkezinde 60 katlı konut projesi üretmek için kolları sıvayan Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, "Metrekare fiyatı 35 bin dolardan başlayacak" dedi. İşte ayrıntılar...



İstanbul'da hayata geçirdiği Nef markalı projelerle dikkat çeken Timur Gayrimenkul rotasını yurtdışına çevirdi. İlk durağı New York olarak belirleyen şirket, Manhattan'ın merkezinde 210 milyon dolar yatırım değerine sahip proje için çalışmalara başladı. Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur'la projenin detaylarını ve yurtdışında iş yapmanın zorluklarını, Sabah gazetesinden Seda Tabak'a anlattı. 


 New York projenizle ilgili bilgi alabilir miyim? 


Projemizi Manhattan'ın merkezinde inşa ediyoruz. Empire State'in 3 blok yanında 5. Cadde'de konumlanıyor. Projenin altında otel olması gündemde. Üst tarafında rezidans olacak. Toplam yükseklik 60 kat olacak. Bu projeyi yapabilmek için know-how gerekliydi. Yoksa, 500 milyon dolar yatırsanız da kimse proje yaptırmaz. Projenin tepesinde Nef yazacak ve kendi tasarımcılarımızın ürünleri oraya gidecek. Bence en büyük gurur kaynağı bu. Gerçekten Amerika dışında kimseye proje yaptırmıyorlar. 110 milyon dolara daireler satılıyor. O değeri dışarıdan gelenle paylaşmak istemiyorlar. 


 Bunu nasıl sınırlıyorlar? 


Ruhsat sistemiyle. Bankacılık sisteminin tüm projenin finansmanını yapması gerekiyor. Bankacılık sistemi de duruma şöyle bakıyor: "Sizin NewYork'ta projeniz var mı? Yok. O zaman ben yapmam." Aslında gayet müdahale edilmiyormuş gibi ama bariz bir müdahale söz konusu. Bankacılık garantisi olmazsa da, sizin o projeden satış yapmanız söz konusu değil. Otomatik olarak böyle bir sistem geliştirmişler. Bu yüzden bizi en mutlu eden şey bu. 


 Çok zorlu şartlarda proje yapıyorsunuz. 

Dünyanın en zor yeri. 1.5 yıldır uğraşıyoruz. Bizi oraya know-how'ımız götürdü. Ortada bir katma değer var. Ülke olarak kendimize çok güveniyoruz. Ama buraya bir Türk firması gelir proje yapar ve çok iyi satar diye bir şey yok. Biz oraya ilk gittiğimizde Nef'in Arapça bir anlamının olup, olmadığını sordular. Tüketicinin yanlış algılamasından korkuyorlar. Bu kadar titizlikle bakılıyor. 


 Türkiye'de de satışlar olacak mı? 

Evet belli bir oranda Türkiye'ye ayrılacak. Yüzde 30'u kadar diye belirledik. Çünkü şu an inanılmaz talep var. Bizim insanımız oralarda yatırım yapmak istiyor ama buna aracılık edecek imkân bulamıyor. Bu kadar hızlı reaksiyonun sebebi de budur. 


 ABD'de satışa ne zaman çıkacak? 

Önce Türkiye'de satışa çıkaracağız. 3-4 ay sonra da Amerika'da satışlara başlarız. 2015'in ikinci yarısı gibi. 


 Fiyatlar ne olacak? 

Amerika'da 120 milyon dolara da, 50 milyon dolara da daire var. Ama metrekaresi 140 bin dolara da var. Net metrekare olarak hesaplanıyor. Projemizde metrekaresi 35 bin dolardan satılacak. Oraya göre uygun bu rakam. 


ABD'den sonraki rota neresi? 

Biz önümüzdeki 5 yılda Avrupa'da 4 ülkede proje yapacağız. Örneğin Almanya'da 5-6 projemiz olacak. İngiltere, Viyana, İtalya gibi ülkelerde çalışıyoruz. ABD'de Şikago ve Miniapolis'te yeni projelerimiz olacak. Miniapolis'teki projemize başladık. Tüm malzemeler Türkiye'den gitti. İnce kısımlara geçtik. Bu projede kiralama yapacağız. 


 Türkiye'de yeni yatırımlarınız var mı gündemde? 

Topkapı ve Sütlüce projelerimiz var. Topkapı projemizi İş GYO ile ortak yapıyoruz. Bu yıl içinde lansmanını yapacağız. 3 bin konutluk bir proje olacak. Mahalle tarzında değişik bir proje. Sütlüce projesi de bu yıl içerisinde satışa çıkacak. Haliç manzaralı 200 konutluk butik bir proje olacak. İki projenin toplam yatırım değeri de 460 milyon dolar. Ayrıca Beykoz'da dönüşüme başladık. Yaklaşık 130 dönümlük bir yerle anlaştık. 250 dönüme çıkarmak istiyoruz. Bu kapsamda anlaşmalarımız devam edecek. 


 Yurtdışında iş yapmak mı daha zor, yoksa Türkiye'de mi? 

Yurtdışında her şey çok belirli. Türkiye'de de herkes çok yardımcı olmaya çalışıyor. Huyunu suyunu biliyoruz. Orada bir yanlış yapma şansınız yok. Bir daha iş yapmanız mümkün değil. Herkes için geçerli bu. Kurallar belli. Yatırımcı dostu bir ortam var. New York'ta prosedürler uzun sürüyor ama standartlar değişmiyor. Finansman olayı da ülkemize göre oldukça kolay. Ama insan ülkesinde her zaman duygusal olarak daha rahat. Yoksa yurtdışında iş yapmak daha kolay. 


 Seçim öncesi konut sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz? 

2013'TE sattığımız 3 bin 200 konutun büyük bir bölümünü aralık ayında yapmışız. İki seçimli bir yıldı. O dönemde bile hiçbir etkilenme yaşamadık. Şimdi baktığımızda yavaşlama olmadığı ortada. Zaten şehir merkezinde talep yoğun. Esenyurt'ta da projeler satılıyor. Seçim öncesi herkes satışından çok memnun. Bu inşaatlar satılmadığı takdirde kimse yeni lansmana çıkamaz. Tabiki dolar arttığında bekleme olabiliyor. Ancak seçimde böyle bir etki söz konusu değil. 


Seda Tabak / Sabah




Geri Dön