26 / 04 / 2024

Neşet Ertaş konakladığı Rençber Han yıkılma tehlikesi altında!

Neşet Ertaş konakladığı Rençber Han yıkılma tehlikesi altında!

Ankara Altındağ'da bulunan ve halk sanatçısı Neşet Ertaş'ın konakladığı Rençber Han, görenlerin yüreğini burkuyor. Mahalle sakinleri konağın virane haline geldiğini dile getiriyor.



Halk sanatçısı Neşet Ertaş'ın bir zamanlar konaklamak için kaldığı  Ankara  Altındağ'a bağlı Kale Mahallesi’ndeki Hanlar, Kuş ve Şanlı sokakların kesişiminde bulunan tarihi Rençber Han yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Hürriyet Gazetesi köşe yazarlarından Fatih Tekeci bugünkü yazısında söz konusu hanı kaleme aldı. İşte Tekeci'nin o yazısı...

Bu eski yapı  Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin(ABB) desteğiyle Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden izin alınarak restore edilebilir. Han ile ilgili düşüncelerini dile getiren bir okur konuyu şu şekilde özetliyor. 

“Rençber Han’ın da bulunduğu bu bölge, Ankara’nın en eski yerleşim yerlerinden. Altındağ’ın Kale Mahallesi’ndeki birçok han(Yıldız, Yeni Saray, Recep...) gibi Rençber Han da restore bekliyor. Halk ozanı Neşet Ertaş’ın da bir dönem kaldığı ifade edilen bu yapı, kültür-sanat faaliyetlerinde kullanılmak üzere kente kazandırılmalı.”

Neşet Ertaş konakladığı Rençber Han yıkılma tehlikesi altında!

Celal Bayar Köşkü de tehlikede

Ankara Çankaya'da bulunan Celal Bayar köşkü için de durum farklı değil. Tekeci'ye ulaşan bir başka okur da düşüncelerini şu şekilde dile getiriyor. 

“Celal Bayar Köşkü’nün dökülen sıvası, artık badana isteyen dış duvarları ve bakımsız haldeki bahçesi dikkat çekiyor. Tarihi köşkün bakımsız ve ıssız hali görenleri gerçekten üzüyor. Burası kapsamlı bir restorasyondan geçirilmeli ve müze haline getirilmeli. Aksi halde kaybolan değerlerimiz arasında yerini alacak” 

Cenap Şahabettin’in evi ne olacak? 


Geri Dön