29 / 03 / 2024

Nevşehir Gümüşyazı köyündeki maden ocağında göçük meydana geldi!

Nevşehir Gümüşyazı köyündeki maden ocağında göçük meydana geldi!

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avanos ilçesine bağlı Büyükayhan köyü yakınlarında özel bir şirkete ait kömür madeninde gaz sıkışması nedeniyle patlama ve ardından göçük meydana geldiğini ifade etti.




Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Gümüşyazı köyündeki maden ocağında göçük meydana geldi. İlk belirlemelere göre, 1 kişi öldü, 13 kişi yaralandı.


Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avanos ilçesine bağlı Büyükayhan köyü yakınlarında özel bir şirkete ait kömür madeninde gaz sıkışması nedeniyle patlama ve ardından göçük meydana geldiğini ifade etti.


Olay sırasında kömür ocağında 14 kişinin bulunduğunu belirten Ceylan, şu bilgileri verdi:


"Olayda bir işçi hayatını kaybetti. Göçük sırasında ocakta bulunan 13 işçimizi de hastanelere sevk ettik. Müşahede altındalar. Vücudunda yanık olan iki işçi Ankara'ya sevk edilecek. İşçilerimizin çoğu ayakta tedavi ediliyor. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı."

Kayseri'de bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Ceylan ile telefonda görüştü. Kazayla ilgili bilgi alan Yıldız, daha sonra Maden İşleri Genel Müdürlüğünden bir ekibin kazanın yaşandığı maden ocağında inceleme yapması için talimat verdi.


Yaralıları ziyaret etti


Vali Ceylan, daha sonra Nevşehir Devlet Hastanesinde tedavi gören yaralıları ziyaret etti.


Ceylan, hastane çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Olayda o sırada ocakta çalışan 14 işçi yaralandı. İçeride kalan işçilerin hepsi dışarı çıkartıldı ancak bir işçi hastanede hayatını kaybetti. Ailesine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyorum. Yaralı 2 işçinin yanık tedavisi görmesi gerektiği için yanık merkezine sevki yapılacak. Diğer hastalarımızın ise şu anda hayati riski bulunmuyor. Sağlık Müdürlüğümüz ve Hastane Başhekimliği gerekli çalışmayı yapıyorlar. Devlet Hastanesinde 8 işçi, özel hastanelerde ise 5 işçinin tedavileri sürüyor" dedi.   


Bu arada ağır yaralı olarak kaldırıldığı Nevşehir Devlet Hastanesinde hayatını kaybeden işçinin Ferdi Gürlek olduğu öğrenildi.


Yaralılardan Emin Gülban ve Selim Öçal  Ankara  Numune Hastanesi Yanık Ünitesine sevk edildi. Diğer yaralılar Yaşar Güneş, Serkan Koç,  Aydın Gülkan, Kuddusi Özbek, Tugay Demir, Uğur Kale, İmdat Koyuncu, Tarık Develi, Mehdi Yıldız, Ersan ve Murat Akkuş'un tedavilerine Nevşehir'deki hastanelerde devam edilecek.


 "Çalışmalarını uygun bulmadığımız bir ocak"


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da 4. Kayseri Mobilya Fuarı'ndan ayrılırken, gazetecilerin soruları üzerine, vefat eden işçiye Allah'tan rahmet diledi.  Maden ocağının Maden İşleri Genel Müdürlüğünce kapatılmış bir ocak olduğunu belirten Yıldız, şunları kaydetti:


"Çalışmalarını şartlarından dolayı uygun bulmadığımız bir ocak. Türkiye'de yaptığımız denetimlerde özellikle iş güvenliğiyle ilgili yapılan denetimlerde 114 maden ocağını kapattık. Bu da onlardan biriydi. Maden İşleri Genel Müdürlüğümüzden 3 kişilik heyet olay yerine gidiyor.


Eğer maden ocağındaki eksiklikleri gidermek üzere yapılan bir çalışma ise bunu biz makul görürüz. Yok orada kömür üretimi yapmak için bizden izinsiz girdilerse bunun müeyyidelerinin ağır olduğunu söylemeliyiz. Bu heyetin yapacağı incelemenin ardından belli olacak."


Yıldız, bir ocağın kapatılmasıyla ilgili rapor verdiklerinde, eksikler giderilmeden ocağa girilmesinin tehlikeli olduğunu da belirttiklerini, her bir işçinin sağlığından mesul olduklarını bildiklerini kaydetti.



AA


Geri Dön