27 / 04 / 2024

Nevşehir Kalesi turizme katkı sağlayacak!

Nevşehir Kalesi turizme katkı sağlayacak!

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, "Düşünülen projeler tamamlandığında Kapadokya bölgesini ziyaret eden turist sayısı 6 milyon civarında gerçekleşebilecek, Nevşehir turizmin içerisinde etkin olan bir yer haline gelecek" dedi...



Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, "Nevşehir Kalesi ve Çevresi kentsel Dönüşüm Projesi" çerçevesinde yapılan çalışmalar sırasında keşfedilen ve 400 bin metrekarelik bir alanı kapsayan dünyanın en büyük yeraltı kent yerleşimine sahne olan bölgenin dünyanın önde gelen antik parklarından biri haline getirileceğini söyledi Ünver, 2005 yılından beri sürdürülen çalışmalarda, su tünelleri, kilise, mesâd ve diğer yerleşime ilişkin buluntularla Nevşehir Kalesi ve civarında oldukça önemli bir yeraltı kent yerleşimine ulaşıldığını dile getirdi Başkan Ünver, bölgenin alt ve üst yapı çalışmaları ile oldukça zengin bir yatırım bölgesi konumunda ele alınacağını vurguladı Ünver; "Gerek  TOKİ  vasıtasıyla ve gerekse de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile olsun ve gerekse de Nevşehir Belediyesi vasıtasıyla olsun, lokomotif görevini belediyemiz üstlenecek. Burada yerin altında butik oteller, yürüyüş yolları, sanat galerileri, el sanatlan merkezleri, müze gibi yeraltı kongre merkezi gibi yeraltı yürüyüş yolları gibi düşüncelerimiz var. Bunları hayata geçirdiğimiz zaman hem ülke insanımız hem de dünya insanlığı bu kültürel değerleri kazanmış olacak. Tahminlerimize göre, Nevşehir'in diğer yeraltı şehirleri olduğu gibi oldukça büyük bir bölge . M.Ö. 3000'li yıllardan beri kullanıldığı söyleniyor. Bu da bize 5 bin yıllık bir tarihi hediye ediyor. Üzerindeki yerleri güzelce restore edip Damat İbrahimpaşa Külliyesi ile bağlantılı bir şekilde Türkiye'nin en büyük antik parklarından birine sahip olacağız. Bu projemiz tamamlandığında Kapadokya bölgesini ziyaret eden turist sayısı 6 milyon civarında gerçekleşebilecek, Nevşehir turizmin içerisinde etkin olan bir yer haline gelecek" diye konuştu. 


ÖNEMLİ BİR KENT YERLEŞİMİNE ULAŞILDI


Ünver, sürdürülen çalışmalarda, su tünelleri, kilise, mescid ve diğer yerleşime ilişkin buluntularla Nevşehir Kalesi ve dvarmda oldukça önemli bir yeraltı kent yerleşimine ulaşıldığını dile getirdi.


Türkiye Gazetesi 


Geri Dön