26 / 04 / 2024

Nevşehir'de cami inşaatı için Diyanet Vakfı'na yarım milyon!

Nevşehir'de cami inşaatı için Diyanet Vakfı'na yarım milyon!

Sayıştay Başkanlığı tarafından Nevşehir Belediyesi’ne ilişkin tamamlanan Denetim Raporu ile belediyenin, bir vakfa “Nevşehir Külliyesi Camisi inşaatı” için 500 bin TL tahsil edildiği iddia edildi.



Sayıştay Başkanlığı tarafından Nevşehir Belediyesi’ne ilişkin tamamladığı Denetim Raporu ile belediyenin, bir vakfa “Nevşehir Külliyesi Camisi inşaatı” için 500 bin TL aktardığı ortaya çıktı.

Söz konusu vakfın Türkiye Diyanet Vakfı olduğu öğrenilirken, Sayıştay raporunda; vakıflara kaynak aktarımının yasaya aykırı olduğu olduğu açıklandı. Raporda, dernek ve vakıflar ile bu kurumlara bağlı yurt gibi tesislere de mevzuata aykırı şekilde indirimli su tarifesi uygulandığı belirlendi.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Sayıştay Başkanlığı, Nevşehir Belediyesi’ne ilişkin Denetim Raporu’nu tamamladı. 111 sayfada yer alan raporda, çok sayıda konuda usulsüzlük belirlendi.

Bulgulardan bazıları şu şekilde:
- Belediyeye tahsis edilen toplam değeri 7 milyon 328 bin TL olan 4 taşınmaz, muhasebe kayıtlarında incelenmedi.

- Belediyeye ait olan ve kiraya verilen taşınmazlar, 51 milyon 784 bin TL eksik olduğu belirlendi.

- Nevşehir Belediyesi mücavir alanı içerisinde bulunan sabit ve mobil haberleşme altyapısı veya şebekelerinde kullanılan her türlü kablo ve benzeri gerece ile ilgili geçiş hakkı ücretleri takip ve tahsil edilmedi. 

- Kamunun ortak kullanımına ayrılmış taşınmazların üzerinde bulunan büfeler, belediye tarafından işgal harcı alınarak sürekli olarak kullandırıldı. İmar durumu park alanı, yol, kaldırım vb. olan bu taşınmazlar, halkın ortak kullanımına ait olduğundan, bu yerler üzerine yapılar yapılarak veya yapılmaksızın sürekli olarak belirli kişilere kullandırılması veya kullanımına göz yumulması, karşılığında harç, ecrimisil vb. bedel alınsa dahi, mevzuata aykırı oluşuyor.

- Belediye sınırlarında İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı olmaksızın faaliyette bulunan işletmelerin olduğu inceledi. 15 Temmuz Mahallesi’nde 100’den fazla işyeri varken bunların 56’sına, Camicedit Mahallesi’nde ise 380 işyerinin 145’ine belediyece işyeri açma ve çalışma ruhsatı alındı.

- Vakıf, dernek ve teşvik belgeli turistik tesislerde su tarifesinde indirim yapıldığı, tahakkuk ve tahsilat bu tarifeden yapıldı. Kamu kurumları dahi kendileriyle muafiyet kararı verilmeksizin diğer kamu kurumlarınca üretilen mal ve hizmetlerden indirimli veya ücretsiz yararlanamazken dernek ve vakıflar ile bunlar tarafından açılan yurt ve kursların, belediye şirketlerinin, amatör spor kulüplerinin, özel eğitim kurumları bu haktan yararlanamıyor.

- Yasada karar verildiği üzere belediyeler için ibadethane yapım, bakım ve onarımına izin verilmesine rağmen bu yetki hiçbir zaman, başka bir dernek veya vakfa kaynak aktarımını yer alıyor.. Yapılan incelemelerin ardından bir vakfa 500 bin TL ödendiği ortaya çıktı. Vakfa nakdi bağış ve yardımda bulunulması, ibadethane yapılması amacıyla bile olsa, mevzuata aykırı. Nevşehir Belediyesi ise usulsüzlüğle Sayıştay’a verdiği cevapta “söz konusu vakıf ile Nevşehir Külliyesi Cami inşaatının ortak hizmet projesi olarak gerçekleştirilmesi kararının verildiğini ve ödemenin mavzuata uygun olduğunu” iddia etti. Sayıştay, vakfın adını vermezken, Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre para aktarılan vakıf, Türkiye Diyanet Vakfı.


Geri Dön