19 / 03 / 2024

NFT'leri diğer tokenlardan ayıran özellik nedir?

NFT'leri diğer tokenlardan ayıran özellik nedir?

Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem,NFT'lerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erdem, Para Dergisi için kaleme aldığı yazıda NFT'lerin özelliklerini anlattı. 



Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, NFT'lerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem'in Para Dergisi'ndeki 'NFT( Non-Fungible Token) nedir?' başlıklı yazısı şu şekilde;

NFT kelimesi, Non-Fungible Token ifadesinin kısaltılmış halidir. Dilimize "eşsiz, benzersiz token" olarak dönüştürülmüş olsa da NFT kısaltması, küresel olarak kabul edilmiş ve kullanılmıştır. NFT'leri diğer tokenlardan ayıran en büyük özellik, değiştirilemezlik ve birbirinin yerine geçememezliktir. “Fungible” tokenlar birbiri ile eşlenebilen, eşit değere sahip ve değişimi mümkün olan tokenlardır. Bu konuda itibari paralardan örnek verebiliriz. Herhangi bir 100 Türk Lirası ile başka bir 100 Türk Lirası her konuda birbirine eşittir. Birinden aldığınız 100 TL'nin yerine aynı parayı vermeniz gerekmemektedir. Başka bir 100 TL verebilirsiniz. Ethereum'da da aynı şekilde 1 ETH borç verdiğinizde aynı ETH’yi geri almanıza gerek yoktur. Başka bir 1 ETH de birebir aynıdır. Ancak NFT'ler tamamen birbirinden farklıdır. Hiçbiri başka bir NFT ile eşlenemez ve dönüştürülemez. NFT'lerin her biri kendine has özelliklere sahiptir. Bu da onları eşsiz ve benzersiz yapar. NFT’lerin değerli olmasının sebebi de nadir ya da çok az sayıda olmalarıdır.

NFT leri diğer tokenlardan ayıran özellik nedir?

Koleksiyonlar ve Sanatta Dijital Dönüşüm

Kripto paralar ve blokzincir teknolojileri, her geçen gün daha fazla kullanıcıya ve kullanım alanına ulaşıyor. 2021 yılı içerisinde dijital teknolojilerle tanışan insan sayısı, pandeminin de etkisiyle büyük oranda artış gösterdi. Odeme sistemleri, blokzincir çözümleri ve kripto paralar derken her alanda dijitalleşmenin etkisini gözlemledik. Bu dijitalleşme süreci sanat alanında da kendisini gösterdi. İlk olarak Twitter CEO'su Jack Dorsey'in ilk tweet'ini açık artırmaya çıkarması sonucu büyük kitleler tarafından duyulmaya başlayan NFT'ler kısa süre içerisinde geleneksel sanatçılar, koleksiyoncular ve hatta sporculara kadar uzandı. Sporcular kariyerlerinin en özel anlarının yer aldığı koleksiyonları NFT yaparken, geleneksel sanatçılar ise tablolarını NFT olarak blokzincire işlemeye başladı. NFT’lerle sanatta dijital dönüşümün en önemli adımları 2021 yılı içerisinde atılmış oldu.

NFT leri diğer tokenlardan ayıran özellik nedir?

NFT'ler ve Metaverse

NFT'lerin popülerleşmesi ile birlikte ortaya birçok eleştiri de atılmıştır. Telifsiz bir şekilde eserlerin kopyalanabilmesi, kullanım alanlarının olmaması, somut olarak elde edememek gibi sorunlar, dile getirilen başlıca problemlerden. Bu sorunlardan birkaçına “Metaverse" çare bulmuştur. Bugün NFT'lerin birer ürün olacağı, sanat ve moda alaninda Metaverse karakterleri tarafından o evren içerisinde kullanılacağını biliyoruz. Ünlü bir markanın çanta NFT'sini satın aldığınızda o çantayı Metaverse karakterinizle kullanabileceğiniz bir ekonomiden bahsediyoruz. Moda haftaları ve büyük organizasyonların düzenlendiği Metaverse içerisinde büyük şirketler yerini çoktan aldı ve ürünlerini NFT olarak oluşturmaya başladı.
Kripto paralarda NFT hareketliliği!

Quentin Tarantino'ya NFT satışı sebebiyle dava açılıyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön