23 / 04 / 2024

Nihat Özdemir ve Sezai Bacaksız 34 Türk milyarderi arasında yer alıyor!

Nihat Özdemir ve Sezai Bacaksız 34 Türk milyarderi arasında yer alıyor!

Nihat Özdemir ile Sezai Bacaksız, 1976'da Limak'ı kurmadan önce Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi'nde beraber akademisyenlik yapıyorlardı



1976'da biri 26, diğeri 27 yaşındayken üniversiteden ayrılıp ortak şirket kuran iki akademisyen artık dolar milyarderi 34 Türk arasında. İnşaat sektöründen başlayıp liman ve havalimanı işletmeciliği, çimento, enerji ve turizm sektörlerinde büyümeyi başardılar. Antalya,  Ankara  ve İstanbul'daki otellerinin toplam değeri 716 milyon lira civarında. 2015'e kadar 250 milyon dolar yatırım yaparak orta doğu ve New York'a açılacaklar.

İnşaatta GMR ile ortak 387 milyon dolar teklif ederek ihalesini kazandıkları Kahire Havaalanı'nın yolcu kapasitesini 3,5 milyondan 7,5 milyona çıkarmak üzere yatırımlara başladılar. Limak Çimento, Şubat 201 l'de Italcementi'nin alt kuruluşu Ciment Français'in üç çimento fabrikası ile İstanbul'daki öğütme tesisini ve çeşitli bölgelerdeki 13 hazır beton tesisini 290 milyon euro'ya satın aldı. Özdemir'in açıklamasına göre bu satın alma sonrası çimento alanında ciroları 430 milyon liradan 750 - 800 milyon liraya çıktı. Ocak'ta ihalesini 372 milyon dolara aldıkları İskenderun Limanı'nı devraldılar. Beş yılda 250 milyon dolar yatırım yapacakları liman için bankalardan 425 milyon dolarlık kredi alındı. Enerjide yoğunluk devam ediyor.

Halihazırda beş hidroelektrik santraline sahipler. Bu santrallere yapımı devam eden 7 hidroelektrik santrali daha eklendiğinde kurulu güç 1200 MW'a ulaşacak. Üç yıl sonra bu rakama ulaşmayı hedefliyorlar. Limak'ın enerji sektörü portföyünde, Uludağ Elektrik Dağıtım ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım bulunuyor. Kolin ve Cengiz İnşaat ortaklığı ile aldıkları bu ihalelerin finansmanı için beş bankadan I milyar dolar kredi sağladılar. Bu büyük yatırımı kredi ile gerçekleştirildiklerinden Özdemir ve Bacaksız'ın servetlerine yansıtmadık. Limak Yatırım Holding'in halka açılması, planlandığı gibi 2011'de gerçekleştirilse ve ertelenmeseydi, söz konusu iki şirket portföye kattığı değer ile borsada karşılığını bulmuş dolayısıyla Özdemir ve Bacaksız'ın servetine yansımış olacaktı. Bu gerçekleştiğinde servetleri daha da artacak.

HIZLI OKUMA
• Fenerbahçe İkinci Başkanı, geçen yıl istifa etti ancak sonra tekrar geri döndü.
• Geçtiğimiz yıl hacca gitti.
• Kızı Ebru (Mehmet Ali Kışlalı'nın gazeteci oğlu Murat Kışlalı ile evli) ve oğlu Batuhan Özdemir inşaat mühendisi.

Forbes


Geri Dön