28 / 03 / 2024

Nihat Zeybekci: Türkiye yüzde 5'in üzerinde büyümeli!

Nihat Zeybekci: Türkiye yüzde 5'in üzerinde büyümeli!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye olarak eğer biz yüzde 5'in altında büyüme rakamları ile yolumuza devam edersek, bu bizim hedeflerimize aykırıdır. Türkiye olarak yüzde 5'in üzerinde büyümek zorundayız" dedi...



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye olarak eğer biz yüzde 5'in altında büyüme rakamları ile yolumuza devam edersek, bu bizim hedeflerimize aykırıdır. Türkiye olarak yüzde 5'in üzerinde büyümek zorundayız" dedi.


Sine Fuarcılık tarafından düzenlenen CNR Emlak Fuarı'nın açılışında konuşan Zeybekci, bugün inşaat sektörünün Türkiye'nin dünyada parlayan yıldızı olduğunu kaydetti. Dünyanın en büyük 250 inşaat şirketinin 42'sinin Türkiye'den olduğunu anımsatan Zeybekci, Türkiye'nin bu rakamla dünyada Çin'den sonra ikinci sırada olduğunu hatırlattı.


Türkiye'nin en yüksek teknolojilerle inşaat yapabilir hale geldiğine dikkati çeken Zeybekci, "İnşaat sektörümüz bizim için ekonominin en önde giden lokomotifidir" dedi.


İnşaat sektörünü, geleceğin Türkiye'sini, İstanbul'unu, İzmir'ini, Ankara'sını inşa etmek adına önemsediklerini ifade eden Zeybekci, şunları kaydetti:


"Türkiye'de şehirleşmede çok acele hareket ettiğimiz için, bunu şartlar da zorladı tabii, köyden kente göçte son 25 yılda kentlerimizin nüfusu 2 katına çıktı. Bunlara yetecek kadar sağlıklı, modern, sağlam, her şeyiyle standartları yüksek konut inşa etmede maalesef başarılı olamadık. Son yıllarda bu alanda çok önemli adımlar atılıyor. Türkiye'nin tamamında kentsel dönüşüm projeleriyle sağlıklı, modern, güvenilir ve her şeyiyle sosyal donatıları düşünülmüş modern kentler ortaya çıkıyor, biz bunu destekliyoruz, sonuna kadar da desteklemeye devam edeceğiz."



"BUGÜN TÜRKİYE, CARİ AÇIKTA 2014 SONU İTİBARIYLA YÜZDE 5,5'LU RAKAMLARA ULAŞACAK"


Bakan Zeybekci, dün açıklanan yüzde 2,1'lik ikinci çeyrek büyüme rakamına ihracatın yüzde 2,9'luk katkısı olduğunu belirterek, "Bu şu demek; Türkiye, iç piyasa anlamında daraldı" dedi.


Türkiye'nin iç ekonomisinin büyümesi ve hareketlenmesi için inşaat sektörünün ne kadar önemli olduğunu bildiklerini vurgulayan Zeybekci, bundan dolayı tüm inşaat yatırımlarına açık olduklarını kaydetti.


Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Türkiye olarak eğer biz yüzde 5'in altında büyüme rakamlarıyla yolumuza devam edersek, bu bizim hedeflerimize aykırıdır. Türkiye olarak yüzde 5'in üzerinde büyümek zorundayız. Türkiye olarak dışarıdan daha çok sermaye transferi yapmak zorundayız. Türkiye'ye daha çok yatırım çekmek zorundayız. Türkiye'nin ekonomisinde bu dönemde ve önümüzdeki dönemde kimse olumsuz beklenti içinde olmasın. Türkiye ekonomisi kamu borçlarının milli gelire oranı ile baktığımızda 25 AB ülkesinden daha iyi, bankaların sermaye yeterlilik oranında da 21 AB ülkesinden daha iyi. Bütçe açığı yüzde 10'lardan yüzde 7'lere geldi. Bugün Türkiye cari açıkta 2014 sonu itibarıyla yüzde 5,5'lu rakamlara ulaşacak. 2014 yılındaki cari açığımız, 2013 yılındaki cari açığımıza göre yüzde 35 daralma yapılacağı tahmin edilmektedir ve bunu tarihimizin istihdamda en büyük rakamlarını gerçekleştirerek yapıyoruz. Yani Türkiye'de işsizliği de azaltarak yapıyoruz. Türkiye edilgen bir ekonomiden, yani bir adım atarken 'Acaba başkaları ne der' değil, başkaları 'Türkiye bu konuda acaba ne der' diye yeni bir ekonomik döneme geçiyoruz ve önümüzdeki dönemde bunun etkilerini hep beraber göreceğiz."



"FUAR TÜRKİYE'YE DÖVİZ GETİRMEK ADINA ÖNEMLİ BİR ADIM"


Açılışta söz alan Tataristan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ravil Zaripov ise son dönemde Tataristan ve Türkiye arasında sıcak iş birlikleri olduğunu, bugün Türkiye'den 5 büyük şirketin Tataristan'da yatırım yaptığını söyledi.


TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de söz konusu fuarın Türkiye'ye döviz getirmek adına önemli bir adım olmasını temenni etti.


Açılışta CNR Holding Fuarcılık Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Cem Şenel ile House of Consultancy Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Essam Hamads Al Attiyah da kısa bir konuşma yaptı.


Konuşmalardan sonra Zeybekci, konuk bakan, TİM Başkanı ve gayrimenkul sektörünün önde gelen şirketlerinin yöneticileri fuarın açılış kurdelasını kesti.


Sabah 





Geri Dön