24 / 04 / 2024

Nisan’da konut satışları yüzde 13 geriledi!

Nisan’da konut satışları yüzde 13 geriledi!

Bugün Gazetesi'nin haberine göre, İstanbullu müteahhittin yaptığı konutlar elinde kaldı. Çareyi birleşerek analiz yaptırmak ve stok fazlası yerleri değerli göstermekte bulan firmalara bu da merhem olmadı. Nisan’da satışlar yüzde 13 geriledi.



Son dö­nem­ler­de İs­tan­bul­lu mü­te­ah­hi­din en bü­yük gün­dem ko­nu­su sa­tı­la­ma­yan ko­nut­lar. He­men her gün bir pa­nel­de ve­ya em­lak top­lan­tı­sın­da in­şa­at fir­ma­la­rı­nın pat­ron­la­rı sa­tış­la­rın iyi git­me­di­ği­ni di­le ge­ti­ri­yor. Sa­tış­la­rın kö­tü git­ti­ği İs­tan­bu­l’­da bir yan­dan böl­ge­sel hi­kâ­ye­ler ve ana­liz­ler­le böl­ge­ler ol­du­ğun­dan da­ha de­ğer­li gös­te­ri­lir­ken bir yan­dan da fark­lı bir­lik­te­lik­le­rin oluş­tu­rul­du­ğu göz­le­ni­yor.


Ni­san­da 667 ko­nut sa­tıl­dı


Em­lak Ko­nu­t’­un son açık­la­dı­ğı ni­san ayı ko­nut sa­tış­la­rı da bir ön­ce­ki aya gö­re İs­tan­bu­l’­da sa­tış­la­rın yüz­de 13 ge­ri­le­di­ği­ni gös­ter­di. Mar­t’­ta 769 ko­nut sa­tı­şı­na im­za atan Em­lak Ko­nut, ni­san ayın­da 667 ko­nut sa­ta­bil­di. 4 ay­da sa­tı­lan ko­nut sa­yı­sı da 2 bin 882 ol­du.


200 yüklenici üye­si var


Bü­rok­ra­tik iş­lem­le­ri hız­lan­dır­mak için bu yı­lın ba­şın­da ku­ru­lan İs­tan­bul Ana­do­lu Ya­ka­sı İn­şa­at Mü­te­ah­hit­le­ri Der­ne­ği de sa­tış­la­rın kö­tü git­me­sin­den dert­li. Şu an der­ne­ğin 200’e ya­kın yük­le­ni­ci fir­ma­sı bu­lu­nu­yor. Üye fir­ma­la­rın ço­ğun­lu­ğu özel­lik­le Bağ­dat Cad­de­si­’n­de pro­je ge­liş­ti­ri­yor. Ko­nut sa­tış­la­rın­da sı­kın­tı ol­du­ğu­nu di­le ge­ti­ren der­nek baş­ka­nı Meh­met Sa­dı­koğ­lu, “Sa­tış­lar şu an­da pe­ki­yi de­ğil. Fi­yat­la­ma­lar da doğ­ru ya­pıl­mı­yor. Sek­tö­re teks­til­ci gi­bi baş­ka sek­tör­ler­den de gi­ren­ler ol­du. Biz ar­sa sa­hi­bi­ne yüz­de 70 ve­rir­ken on­lar ora­nı yüz­de 80’e çı­kar­dı­” bil­gi­si­ni ver­di. Meh­met Sa­dı­koğ­lu­’na Bağ­dat Cad­de­si baş­ta ol­mak üze­re Ka­dı­kö­y’­de par­sel ba­zın­da dö­nü­şüm ya­pıl­dı­ğı­nı bu­nun yo­ğun­lu­ğu ar­tır­dı­ğı­nı ve ne­den ada ba­zın­da dö­nü­şü­mün ter­cih edil­me­di­ği­ni de sor­duk.


Sa­dı­koğ­lu­’nun so­ru­mu­za ya­nı­tı il­ginç ol­du. Ada ba­zın­da dö­nü­şü­me kar­şı ol­du­ğu­nu ak­ta­ran Sa­dı­koğ­lu, “A­da dö­nü­şüm­le­rin­de çok faz­la ki­şiy­le an­laş­mak zo­run­da­sı­nız. Par­sel ba­zın­da dö­nü­şüm da­ha ko­la­y” de­di.  


Ya­ban­cı­ya odak­lan­dı  


Ana­do­lu ya­ka­sın­da Kar­ta­l’­da pro­je ge­liş­ti­ren 4 fir­ma da plat­form ça­tı­sı al­tın­da bir ara­ya gel­di. Geç­ti­ği­miz haf­ta­lar­da ku­ru­lan Kar­tal Böl­ge Plat­for­mu böl­ge­sel ana­liz­ler­le ve böl­ge­sel hi­kâ­ye­ler­le yer­li ya­tı­rım­cı­nın ya­nı sı­ra ya­ban­cı gay­ri­men­kul alı­cı­sı­na ulaş­ma­yı he­def­li­yor.


Alt ve orta gelir grubuna konut üretilmiyor


Ko­nut sa­tış­la­rın­da­ki dü­şü­şün ge­rek­çe­le­ri­ni sor­du­ğu­muz KO­NUT­DER Baş­ka­nı Ömer Fa­ruk Çe­lik stok­la­ra dik­kat çek­ti. Tür­ki­ye ge­ne­lin­de 21 mil­yon ko­nu­ta ih­ti­yaç ol­du­ğu­nu be­lir­ten Çe­lik, “Ge­çen yıl 630 bin nü­fus ar­tı­şı ya­şan­dı. Bu­na kar­şın 600 bin ko­nut üre­til­di. İs­tan­bu­l’­da ise 100 bin ko­nu­ta ih­ti­yaç var­ken 123 bin ko­nut üre­til­di. Ko­nut­la­rın yüzde 50’den faz­la­sı or­ta üs­tü ve üst ge­lir gru­bu­na yö­ne­lik ya­pıl­dı. Oy­sa ko­nu­ta ih­ti­yaç du­yan ke­sim or­ta ve alt ge­lir gru­bu. Ya­ni 23 bin ko­nut el­de kal­dı­” de­di. Sa­tış hı­zı­nın yu­ka­rı­ya çe­kil­me­si için alım se­vi­ye­si­nin art­ma­sı, sa­tın alı­na­bi­lir ko­nut üret­ilme­si ve  İstanbul’lu müteahhidin Ana­do­lu­’ya pro­je yapması gerektiği vurgulandı.


1500 konuta 103 bin başvuru


Alt ge­lir gru­bu­nun ko­nu­ta duy­du­ğu ih­ti­yaç dev­le­tin ku­ra ile sat­tı­ğı ko­nut baş­vu­ru­la­rı­na ge­len re­kor ta­lep­ler­le göz­ler önü­ne se­ri­li­yor.


Fiyatı düşük konutta stok yok


TO­Kİ­’nin 19 ko­nut için 5 bin 200 baş­vu­ru, 750 ko­nut için 12 bin baş­vu­ru al­ma­sı­nın ar­dın­dan son çar­pı­cı ra­kam Ka­ya­şe­hi­r’­den gel­di. 1500 ko­nut için alt ge­lir gru­bun­dan 103 bin 893 baş­vu­ru ol­du.


Bugün


Geri Dön