25 / 04 / 2024

Nizam Genç: Yeni bir Marmara depremine hazırlıklı değiliz!

Nizam Genç: Yeni bir Marmara depremine hazırlıklı değiliz!

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Genel Başkan Yardımcısı Nizam Genç, "Yeni bir Marmara depremine hazırlıklı değiliz. Dönüşümün hızlandırılması için yasada gerekli revizyonlar yapılarak teşvikler artırılmalı ve uygulama hızlandırılmalıdır " dedi.



17 Ağustos büyük Marmara depreminin üzerinden 15 yıl geçmesine karşın gerekli önlemler alınmadı. Gazetemize konuşan Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Genel Başkan Yardımcısı Genç, 2 yıl önce çıkarılan kentsel dönüşüm yasasının deprem riski olan bölgelerden çok arsa rantı yüksek bölgelerde uygulandığına dikkat çekerek deprem riski altında bulunan eski yapı yoğunluklu ve kalitesiz bina stokunun dönüştürülmediğini söyledi. 

Türkiye'nin her an yeni bir deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Genç, "Dönüşümün hızlandırılması için yasada gerekli revizyonlar yapılarak teşvikler artırılmalı ve uygulama hızlandırılmalıdır. Mevcut zayıf ve yetersiz yapılar acilen yenilenmeli veya güçlendirilmeli, içinde yaşayanların can ve mal güvenliği sağlanmalıdır. Bu konuda artık kaybedecek zamanımız yoktur. Zira aradan geçen 15 yılı cömertçe harcamış durumdayız" diye konuştu. 


2001 yılında gerekli özen gösterilmeden, aceleyle çıkarılan Yapı Denetimi Yasası'nın ancak 2011 yılında ülke genelinde uygulanmaya başladığını belirten Genç, "Mevzuatta yapılan değişikliklerle, yapı denetim sistemi giderek zayıflamakta ve etkinliği azalmaktadır. Sistem müteahhitin keyfine bağlı işlemektedir" uyansında bulundu. 


Cumhuriyet


Geri Dön