23 / 04 / 2024

Noterde yapılmayan gayrimenkul satışı geçerli mi?

Noterde yapılmayan gayrimenkul satışı geçerli mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Haziran'da 317 bin TL bedelle noter onaysız inşaat şirketinden, 150 bin TL peşinat, Ocak 2021’de 167 bin TL kredi olarak daire sözleşmesi yaptık. Bu durumda sözleşmeyi feshetsem ne kadar zararım olur?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper 'Haziran ayında 317 bin lira bedelle noter onaysız inşaat şirketinden, 150 bin lira peşinat, Ocak 2021’de 167 bin lira da kredi olarak daire sözleşmesi yaptık. Fakat şu anda krediler çok yükseldi, daha da yükseleceğe benziyor. Çektiğim kredi faizi çok yüksek olacak, ben bu kadar olacağını düşünemedim. Arabamı haziran ayında sattım, sadece arabadan 40 bin lira zararım var şu anda. İnşaat şirketi sözleşmeyi iptal edersem, verdiğim parayı 6 ay sonra ödeyeceğini söylüyor. Bir de ceza ödeyecekmişim. Bu durumda sözleşmeyi feshetsem ne kadar zararım olur?' sorusunu yanıtladı.

Haziran ayında 317 bin lira bedelle noter onaysız inşaat şirketinden, 150 bin lira peşinat, Ocak 2021’de 167 bin lira da kredi olarak daire sözleşmesi yaptık. Fakat şu anda krediler çok yükseldi, daha da yükseleceğe benziyor. Çektiğim kredi faizi çok yüksek olacak, ben bu kadar olacağını düşünemedim. Arabamı haziran ayında sattım, sadece arabadan 40 bin lira zararım var şu anda. İnşaat şirketi sözleşmeyi iptal edersem, verdiğim parayı 6 ay sonra ödeyeceğini söylüyor. Bir de ceza ödeyecekmişim. Bu durumda sözleşmeyi feshetsem ne kadar zararım olur? l E.S.

***

Okuyucumun zararının matematiksel hesabını yapmadan önce şunu açıklamak gerekiyor. Bahsettiği ilişki bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesidir. Zira bahsettiği 2021, büyük ihtimalle dairenin teslim tarihidir. Ancak zaman zaman yazdığım bir hususu yineleyeyim. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri noterde yapılır. Noterde yapılmayan sözleşmeler geçersizdir.

Noterde yapılmayan gayrimenkul satışı geçerli mi?

Sözleşme geçersiz olduğu hallerde de içindeki hükümler, doğal olarak geçersiz kalacaktır. Dolayısıyla bir ihtimal olarak kabul edelim ki okuyucumun dairesini müteahhit zamanında teslim etmedi, bu halde dahi okuyucum sözleşme içindeki hükümlere dayanamayacak. Keza müteahhit de aynı durumda, bir ihtilaf doğduğunda şekil şartına uyulmadan yapılan bu sözleşme içeriğine dayanamayacak.

Peki böyle bir ihtilaf doğarsa taraflar arasında nasıl halledilecek? Yasalarımızda yazılı genel hükümlere göre halledilecek. Dolayısıyla bugün için okuyucumun müteahhitle yapılmış bir gayrikmenkul satış vaadi sözleşmesi yoktur. Ortada verdiği paraların makbuzu vardır ve teslim ettiği paralar bellidir.

Bunlar için temin edilen makbuzlar geçerlidir, bu tamam ama içeriğindeki cezai şart vs. geçersizdir. Okuyucum, olayına bu çerçevede bakacak. Bir problem karşısına çıkarsa, bir meslektaşımın görüşünü alacak. Şimdiden de kendisine büyük dert edinmeyecek.


Geri Dön