25 / 04 / 2024

Nurettin Özdebir: OSB'lere yeterli alan verilmiyor!

Nurettin Özdebir: OSB'lere yeterli alan verilmiyor!

ASO ve OSBÜK Başkanı Nurettin Özdebir, "OSB'lerimize yeteri kadar arazi verilmemesinden çay boyu, su boyu, yol boyu verimli tarlalar üzerine sanayi tesisleri kuruluyor" dedi



Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Nurettin Özdebir, "Maalesef bence OSB'lerimize yeteri kadar arazi verilmemesinden, biraz da denetimsizlikten olsa gerek çay boyu, su boyu, yol boyu verimli tarlalar üzerine sanayi tesisleri kuruluyor" dedi.


Özdebir "Bir OSB kurulurken zatıaliniz çok iyi biliyorlar; 20'ye yakın kuruluşun, oy birliğiyle bir OSB'nin yeri tespit ediliyor. Toprağın kalitesi, yani 5-6. sınıftan daha kötü bir toprağın olması lazım, tarıma hiç elverişli olmayan yerler, meteorolojisinden yer altı sularına,  madenlerimizden ulaşıma elektriğinden hava şartlarına kadar birçok faktör değerlendirildikten sonra o arazi sanayi faaliyeti için tahsis ediliyor" diye  konuştu.

         

"Çay, su, yol boyu verimli tarlalar üzerinde sanayi tesisleri"

         

 Buna rağmen, Türkiye'de çok farkında olmadığımız ciddi bir sorunumuz bulunduğunu, onun da yatırım yeri sıkıntısı olduğunu vurgulayan Özdebir, şöyle devam etti:


"Hazine ile Milli Emlak bir arazi bile verse size kanun ve nizamlara uygun olarak siz orada 'sanayi faaliyeti yapacağım' dediğiniz zaman ÇET'inden imarına kadar birçok şeyle oradaki yatırımcı uğraşmak mecburiyetinde. Ama buna rağmen, bütün bu sorunların halledildiği OSB yapısı ve bunun hukuki mevzuatı olmasına rağmen, maalesef bence OSB'lerimize yeteri kadar arazi verilmemesinden,  biraz da denetimsizlikten olsa gerek çay boyu su boyu yol boyu verimli tarlalar üzerine sanayi tesisleri kuruluyor. Tarım arazileri insanlık tarihinden daha eski yapılar, üzerinde ot yetiştirdiğimiz bir toprak parçası Hazreti Adem'den daha öncesine kadar tarihe uzanan bir yapı. Bu varlıkları bizim bizden sonraki nesillere sağlıklı olarak iletebilmemiz lazım."


AA


Geri Dön