26 / 04 / 2024

O raporu almak için son tarih 31 Aralık!

O raporu almak için son tarih 31 Aralık!

Enerji verimliliği etüt raporunun hazırlanarak teslim edilmesine ilişkin kurum ve işletmelere tanınan süre, 31 Aralık 2020'de sona eriyor. Yapılacak denetimlerde raporunun olmaması durumunda, 30 ila 170 bin TL arasında idari para cezası kesilecek. 



Endüstriyel işletmeler, okul, hastane, alışveriş merkezleri ve otel gibi ticari hizmet binaları ve kamu binaları için alımı zorunlu olan enerji verimliliği etüt raporlarının tamamlanarak teslim edilmesi için verilen süre 31 Aralık'ta sona eriyor. Aandolu Ajansı'nda yer alan habere göre; raporun olmaması durumunda 30 ila 170 bin lira arasında idari para cezası kesilecek. 

Binalarda enerji verimliliği potansiyelinin gerçekleştirilmesi için gereken çalışma ve çözümleri içeren enerji verimliliği etüt raporunun, yıllık enerji tüketimi 500 ton eşdeğeri petrol (TEP) veya inşaat alanı 20 bin metrekarenin üzerinde olan okul, hastane, alışveriş merkezi ve otel gibi ticari binaların yanı sıra yıllık enerji tüketimi 250 TEP üzeri olan kamu binalarının da enerji verimliliği etüt raporlarını hazırlayarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına teslim etmesi geremekte. Yıllık enerji tüketimi 5 bin TEP üzerinde olan endüstriyel işletmeler de bu kapsama dahil edildi. 

Ticari hizmet ve kamu binalarının 7 yılda bir, endüstriyel işletmelerin ise 4 yılda bir olmak üzere raporlarını güncellemesi gerekli. Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketleri tarafından hazırlanan raporlar, işletme ve binalar için enerji verimliliğine yönelik çözümler sağlıyor.

Söz konusu işletme ve binaların enerji verimliliği etüt raporlarını tamamlayarak teslim etmesi için verilen süre 31 Aralık'ta bitiyor. Bu tarihten sonra yapılacak denetimlerde enerji verimliliği etüt raporu olmayan işletme ve binalara 15 gün ek süre verilecek. Bu süre zarfında da raporlarını hazırlamayanlara 30 bin ila 170 bin TL arasında idari para cezası uygulanması söz konusu. 

Yüzde 40 tasarruf sağlanabilir

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan yetkili danışmanlık şirketi RoyalCert Enerji'nin Genel Müdürü Serdar Aslan, enerji verimliliği etüt raporlarının hazırlanması için gereken maliyetlerin işletme ve binaya göre değişebildiğini dile getirdi. Yapılacak enerji verimliliği çalışmaları sonucunda işletme ve kuruluşların mevcut tüketiminin yüzde 40'ına kadar tasarruf sağlanabildiğine dikkat çeken Aslan, bu oranın giderlerin azaltılması açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Aslan, işletmelerin enerji verimliliği için hayata geçireceği projelerle verimlilik artırıcı proje teşviklerinden faydalanabileceğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bu projelerin sonuçları ölçülüyor ve hedeflenen tasarruf sağlanmışsa, yatırım bedelinin yüzde 30'u işletmeye hibe olarak veriliyor. Enerji verimliliğinin bir zorunluluktan öte sorumluluk olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Enerji verimliliği hem ülkemizin cari açığının kapanması için çok önemli hem de tüketicinin cebini direkt ilgilendiriyor. Enerji verimliliği etüt raporlarının hazırlanması yaklaşık 2 hafta sürüyor. İşletme ve kuruluşların enerji verimliliğini öncelik olarak belirlemesi ve buna göre faaliyetlerini sürdürmesi gerektiğini düşünüyorum."

Isı, su, ses ve yangın yalıtımı tüm şehirlerimizde binaların tamamında uygulanmalı!


Geri Dön