16 / 04 / 2024

Odak Grubu Rusya’da yeni projeler yapacak!

Odak Grubu Rusya’da yeni projeler yapacak!

Akdeniz’in en büyük AVM’sini Antalya’da açan Odak Grubu, bir süredir faaliyet göstermediği Rusya’da ve İzmir’de yeni projelere hazırlanıyor...



ODAK Grubu bu yıl 40’ıncı yılını kutluyor. Yüksek mühendis Gürcan Oral, Soner Oral ve Sabri Oral kardeşler tarafından kurulan şirkette ikinci kuşak da yönetimde görev alıyor. Katı yakıt ticareti, inşaat, gayrimenkul geliştirme ve ambalaj sektöründe faaliyet gösteren Odak Grubu’nun ikinci kuşak temsilcilerinden İrem Oral Kayacık, hem başarılı bir yönetici hem de STK’larda aktif bir iş insanı olarak dikkat çekiyor. Hürriyet'ten Elif Ergu, TÜSİAD’ın yeni yönetimin kurulundaki 3 kadından biri olan İrem Oral Kayacık ile Odak Grubu’nun yeni hedeflerini ve girişimciliği konuştu. İrem Oral Kayacık TÜSİAD Girişimcilik ve Gençlik Yuvarlak Masası lideri, aynı zamanda Endeavor üyesi.

Odak Grubu’nu aslında daha çok inşaat projeleriyle biliyoruz. Rusya’da çok büyük işler yapılan bir dönem vardı…
Odak İnşaat çok aktifti Rusya’da. Bir dönem orada çok büyük işler yapıldı. Sonra Türkiye’de AVM yatırımları yaptık.

Siz daha çok AVM yatırımları süreçlerinden mi sorumlu oldunuz?
2003 yılında Agora  İzmir  açıldı. Sektördeki ilk AVM’lerden biriyiz. O zaman küçük bir AVM’ydi Agora. Daha sonra büyütüldü. Ben işe başladıktan sonra AVM geliştirme işine, mimari konsept ve marka karmasına odaklandım. Bizim perakendeciler de müşterimiz AVM ziyaretçileri de. İzmir orjinli bir şirket olduğumuz için İzmirle bağlantımız hiç kopmamıştı. Agora da bizim için önemli bir yatırım oldu. İzmir’in en çok markalı AVM’sini o dönemde açtık. Narlıdere ve Urla’da nüfus kaymasını öngörmüştük. Urla nüfusu geçen 16 yılda katlandı. Agora’da da değişim oldu. Bu yıl yenileme çalışmaları yapıyoruz. Açık hava alanlarını artırıyoruz.

Başka AVM yatırımlarınız da oldu. İstanbul dışında AVM yatırımı yapmaya mı odaklandınız?
Sakarya’da 30 bin m2’lik bir AVM açtık. Bu yıl 5’inci yılında. Geçen yıl da kiralanabilir alanı 80 bin m2 olan Antalya’nın en büyük AVM’sini açtık. Akdeniz’in ilk IKEA’sı geldi oraya. Ege ve Akdeniz’in en büyük AVM’si oldu Agora Antalya.

Ne kadarlık bir yatırım yapmıştınız?
150 milyon Euro’luk bir yatırımla açtık Antalya’yı, arsa maliyetleri bu tutarın dışında. Sakarya AVM 5’inci yılına giriyor, tam benim oğlumla yaşıt, koşuyor, çok dinamik. Antalya ise henüz yeni ayaklanıyor. Bir yılı geride bırakıyoruz.

Bu yıl Antalya’da turizm beklentileri yüksek. Bu size yansıyor mu?
Turizm geçtiğimiz yıla göre hareketli Antalya’da. İranlı ve Rus turist sayısı artıyor. Beklentiler de yüksek. Ama biz Antalya’da 12 ay yaşayan nüfusa inanarak, onların beklentilerine göre de yaptık yatırımı. 15 milyon turist rakamları telaffuz ediliyor, 2023 hedefleri de büyük ama biliyorsunuz turizmde de talihsizlikler olabiliyor. Yüzde 85 dolulukla açıldı Antalya’daki AVM’miz. Çok daha iyi olacağına inanıyoruz. Biz Antalya’nın Miami gibi bir potansiyelinin olduğunu da görüyoruz.

RUSYA’DA 1.5 MİLYON M2’LİK İŞ

Odak Grubu’nu yeni projesi olacak mı?
İstanbul’da değil ama İzmir’de olacak.  İçinde performans sanatları merkezi, sinema olacak şekilde ticari bir yeni yatırımımız olacak. Bunun hazırlıkları içindeyiz.

Odak İnşaat yeniden yurtdışında aktif olacak mı?
Kurucumuz Gürcan Oral liderliğinde çok özellikli yapılar inşa ettiğimiz bir dönem oldu Rusya’da. 1.5 milyon m2 üst yapı inşaatı yaptık. Bünyemizdeki değerli mühendislik deneyimini iyi değerlendirmek için Rusya ve başka pazarlara da tekrar taahüt işi olanaklarına bakıyor araştırmalar yapıyoruz. Biz 40 yıllık şirket geçmişine rağmen girişimcilik ruhumuzu koruyoruz. Rusya’da yeni projeler yapacağız.


Geri Dön