23 / 04 / 2024

Ödenmeyen borç için kefilin evine haciz gelir mi?

Ödenmeyen borç için kefilin evine haciz gelir mi?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sormuş olduğu Ödenmeyen borç için kefilin evine haciz gelir mi sorusuna yanıt verdi...



Kızım bir daire alacaktı, bankadan kredi kullandı ben de kefil oldum. Ancak kızım iki senedir kredi geri ödemelerini yapamıyor. Şimdi benim evimde haciz var mıdır? #E. D. 


Bir borca kefil olanların evine hemen haciz konulmaz. Kefilin malvarlığına başvurulabilmesi için önce kefil aleyhine icra takibine girişilmiş olması gerekir, icra takibinde sürelerin başlaması için de borç nedeni ile yapılan takibe ait ödeme emrinin kefile tebliği şarttır. Tebliğden itibaren belli süreler geçtikten sonra borç hâlâ ödenmemiş ise bu halde malvarlığına haciz tatbik edilir. Şayet size icra dairesinden ödeme emri tebliğ olunmadı ise evinize haciz tatbik edilmemiştir. Ayrıca hatırlatmak isterim ki borç nedeni ile şayet aleyhinize bir takip yapılır ve takip kesinleşirse mutlaka evinize haciz tatbik edilecek diye bir kural yok, belki bankada paranız vardır ve bankadaki paranıza haciz tatbik edilecektir. Bu husus alacaklının talebine bağlıdır. 

Ancak iki sene borç ödenmeyip de hâlâ size başvurulmamış olması düşündürücü. Acaba siz sadece kefil olmakla kalmadınız da evinizi banka lehine ipotek mi ettiniz? 

Zira bankalar en sağlıklı teminatı alırlar. Banka için en sağlıklısı ise ipotektir. Şayet eviniz bankaya ipotekli ise ayrıca haciz tatbikine gerek yoktur, alacağm tahsili için icra dairesine başvurulup ipoteğin paraya çevrilmesi talep olunur. 

Para bu yolla tahsil olunur. 

Şayet bu dahi yok ise bu halde olayda başka hususları aramak lazım, bir banka iki sene boyunca kredi geri ödemesi almadığı hallerde borçluyu bu kadar rahat bırakmaz. Tahsilat için mutlaka bir şekilde girişimde bulunur. Acaba kredi geri ödemeleri yapıldı da sizin mi haberiniz yok? Doğrusu akla gelmiyor değil. Şayet ipotek . 

etmediniz ve icra dairesinden size henüz bir ödeme emri gelmedi ise sizin eviniz üzerinde bankaca konulmuş bir haciz yoktur. 

Çok emin olmak istiyorsanız tapu dairesinden araştırabilirsiniz. 


Tamer Heper-Posta


Geri Dön