29 / 03 / 2024

Ölen kardeşin borcu için kişinin evine haciz gelir mi?

Ölen kardeşin borcu için kişinin evine haciz gelir mi?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sormuş olduğu Ölen kardeşin borcu için kişinin evine haciz gelir mi sorusuna yanıt verdi..



Evimin kapısına haciz kağıdı yapıştırmışlar. 'Nedir?' diye merak ederken kardeşlerimden biri, bir başka kardeşimizin borcu nedeni ile hacze muhatap olduğumuzu, hiç görüşmediğimiz ve yaklaşık birbuçuk yıl önce ölmüş bulunan kardeşimizin borcu olduğunu söyledi. Bunu biz ödemek zorunda mıyız? • L.M. 


Bir kimse öldüğünde nasıl malvarlığı mirasçılanna kalıyor ise borçlan da aynen öyle mirasçılanna kalır. Kardeşiniz öldüğünde anne-babası sağ idi ise borç onlann, yok onlar daha önce öldü ise borç sizle birlikte diğer kardeşlerin. Şimdi bakın bakalım, ölen kardeşinizin borcu varmış bu tamam peki acaba mal varlığı varmıymış? Belki size büyük büyük gayrimenkuller miras kaldı haberiniz yok! Şayet böyle bir malvarlığı yok ise veya malvarlığı var da "Ben malını da istemiyorum" diyorsanız ölümü öğrendiğiniz tarihten itibaren üç ay içinde mirası reddederseniz borçtan da kurtulursunuz. Ancak bu olaydaki hassas nokta, öğrenme tarihinizin ispatıdır. 


Reddetme talibiniz olacak ise sulh hukuk mahkemesine başvurup ret beyanında bulunacaksınız.

Bu başvurunun sonucu çok uzun süre istemez, bu karan mahkemeden alıp ilgili icra dairesine sunacaksınız ki icra takibinden kurtulun, yoksa borç, kardeşler arasında müteselsil sorumlu olunan bir borçtur. Mirası reddetmezseniz, "Kardeşimle küstüm" diye bir savunma dinlenmez. 

Tamer Heper-Posta


Geri Dön