18 / 04 / 2024

Birinin borcu için bir başkasının gayrimenkulü haczedilebilir mi?

Birinin borcu için bir başkasının gayrimenkulü haczedilebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Tacir olan birinin 2 milyon lira vergi borcu var ve ödeyemiyor. Kendisine ait malvarlığı da yok. Ticari nedenlerle durumu kötü. Ancak endişesi şu; annesine ait gayrimenkul var, evli kardeşinin de bazı malları bulunuyor. Bunlara haciz gelir mi?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde 'Tacir olan birinin 2 milyon lira vergi borcu var ve ödeyemiyor. Kendisine ait malvarlığı da yok. Ticari nedenlerle durumu kötü. Ancak endişesi şu; annesine ait gayrimenkul var, evli kardeşinin de bazı malları bulunuyor. Bunlara haciz gelir mi?' sorusunu yanıtladı.

Tacir olan birinin 2 milyon lira vergi borcu var ve ödeyemiyor. Kendisine ait malvarlığı da yok. Ticari nedenlerle durumu kötü. Ancak endişesi şu; annesine ait gayrimenkul var, evli kardeşinin de bazı malları bulunuyor. Bunlara haciz gelir mi? S.M.

Birinin borcu için bir başkasının gayrimenkulü haczedilebilir mi?

Sık bahsettiğim bir husus var; birinin borcu için bir başkasının malı haczedilmez. Zira herkes kendi borcundan sorumludur. Dolayısıyla okuyucumun bahsettiği şekilde ticaret yapan birinin aile fertlerinin malvarlığı, onun borcu için haczedilmez. Ancak bazen borçlu, sahibi bulunduğu malları alacaklılardan kaçırmak için birileri adına, en çok da yakınları adına tescil ettirir. Bu durumda mal kaçırma amacı tespit edilirse, devir işleminin iptali ile mallara haciz tatbiki söz konusu olur.

Birinin borcu için bir başkasının gayrimenkulü haczedilebilir mi?

Çok istisnai hallerde de mal borçlunun elindeyken, üçüncü şahsa tapuda devredildiği görülürse ve devrin yapıldığı satış işleminde satış bedelinin rayicin çok altında bulunduğu tespit edilirse tapu kayıtları iptal edilmeden de gayrimenkulün satışına gidilir. Bunlar alacaklıyı mağdur etme amacına yönelik el değiştirmeler için söz konusudur. Ancak okuyucumun sözünü ettiği mallar, onların eskiden beri sahip oldukları mallar. Yani borçlu çocuktan bir şekilde devralmış değiller. Bu durumda okuyucumun işaret ettiği tacir kimsenin aile fertlerine, alacaklıların başvurma hakkı ve imkanı yoktur.

 

Konutta bulunan her eşya haczedilebilir mi?


Geri Dön