02 / 05 / 2024

Öğrenci evleri fark yaratacak!

Öğrenci evleri fark yaratacak!

Üniversite sayısının artması ve öğrenci evi ihtiyacı Univa markasını yarattı. Erkanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Erkanlı, Univa’yı anlattı..



ERKANLI Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Erkanlı, Univa projesinin yatırımcılar için avantaj sağladığını ve düzenli artan kira geliri yaratarak, yeni, modern ve öğrencilerin her türlü ihtiyacına cevap verdiğini söylüyor. Öğrenci evleri yatırımcıya, sekiz yılda geri dönen alternatif ve dinamik yatırım fırsatı da sunuyor. Univa projesinin detaylarım Erkanlı, Fortune Dergisi’nden Şule Laleli’ye anlattı.


Erkanlı Grup'un faaliyet alanları ve gerçekleştirdiği projeler hakkında bilgi verir misiniz?
Erkanlı Grup, 1999’da  Ankara  ve Kuzey Afrika’da konut inşaatları yaparak iş hayatına başladı. 2005’teki AB uyum süreci çerçevesinde, atık sektöründe sanayi atıkları alanında Türkiye’de yatırım yapan ilk gruplardan biri oldu. Erkanlı, Ankara’da ve Cezayir’de birçok inşaat projesi gerçekleştirdi, inşaat ve gayrimenkul geliştirmenin yanında başta Kocaeli bölgesi olmak üzere Marmara Bölgesi’nde atık bertaraf! ve geri dönüşüm konusuna yoğunlaşıp yatırımlar yapmaya devam eden Erkanlı Grup, özellikle atıktan eneıji ve atık çamurdan eneıji geri kazanımı sağlayarak bu sektöre birçok yenilik getirdi. Son olarak gayrimenkul geliştirme sektöründe Amerika’nın en büyük öğrenci evi işletme ve yatırım firması Asset Campus ile iş ortaklığı yapan Erkanlı Grup, öğrenci evleri konusuna odaklandı. Bunun yanı sıra atık sektöründeki yatırımları da devam ediyor.


Öğrenci evi kampüsleri ile öne çıkıyorsunuz. Sebepleri neler?
Erkanlı Grup, ihtiyaca yönelik gayrimenkul geliştirme projelerine öncelik veriyor. Türkiye’de 7 milyon üniversite öğrencisi bulunurken, son verilere göre 2018 yılında bu sayıya 400 bin yeni öğrencinin daha katılması bekleniyor. Bu durum son 10 yılda yüzde 37’lik bir büyüme anlamına gelmekle birlikte devlet ve özel yurtların toplam kapasitesi sadece 800 binle sınırlı. Dolayısıyla ortada yaklaşık 3.2 milyon adet öğrenci evi ihtiyacı söz konusu. Üstelik mevcut yurtların da önemli bir kısmının eski veya nitelik anlamında sosyal donatı yetersizliği, barınma alanı yetersizliği ile karşı karşıya olduğunu söyleyebiliriz. Bu bağlamda nitelik ve nicelik anlamında büyük eksiklik olması gerçeğinden yola çıkan Erkanlı, Asset Campus ortaklığında Univa markası ile sektöre ve yatırımcıya yeni bir çözüm sunuyor.


Projenin yatırımcılar için avantajları neler?
Üniversitelerin büyümesi ve genç nüfus nedeniyle artarak devam öğrenci evi ihtiyacı Univa markasını yarattı. Univa Sakarya projesi, öğrenci nüfusu 100 bine ulaşmış olan Sakarya Üniversitesi ile bitişik konumda. Sakarya Üniversitesi öğrencilerinin ancak yüzde 37’si üniversite çevresinde barınacak yer bulabilirken, kalan kısmı uzak alanlarda apart, yurt veya dairelerde konaklama uğraşı veriyor. Bu bağlamda biz Univa Sakarya ile, ciddi barınma ihtiyacı olan bir üniversitenin yanı başında konumlanarak, yatırımcılar için kiracı bulma derdi olmayan özel bir proje sunuyoruz. Öğrenci evleri yatırımcıya, 8 yıl gibi kısa bir sürede geri dönen alternatif ve dinamik bir yatırım fırsatı sunuyor. Türkiye genelinde bu rakam yaklaşık 20-25 yıl civarındadır.


Bu proje için neden AssetCampus'ü seçtiniz?
Dünya genelinde 3.5 yıllık bir araştırma süreci sonucunda; öğrenci evi konusunda en iyi hizmeti veren, en iyi teknolojiyi kullanan ve uluslararası çapta en iyi marka değeri olan Amerika’nın en büyük öğrenci evi işletme ve yatırım firması Asset Campus ile işbirliği yapmaya karar verdik. Başta Amerika olmak üzere dünyanın birçok yerinde 118 bin adet yatak kapasitesine ulaşan Asset Campus’ün işlettiği öğrenci evlerinin sadece barınmaya yönelik değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel açıdan aktivitelerle dolu olduğunu gördük. Bu markayla işbirliğimiz sayesinde başta Ortadoğu olmak üzere yut dışından da büyük talep aldık.


Projenin yatırım maliyeti nedir? Neden Sakarya'yı seçtiniz?
Projenin arsa dahil olmak üzere 150 milyon TL’lik bir yatırım maliyeti bulunuyor. Satış cirosu olarak da ticari alanlar hariç 240 milyon TL’lik bir değere ulaşmasını öngörüyoruz. Sakarya Üniversitesi, Türkiye’nin en büyük ilk beş üniversitesinden biri ve konumu itibariyle büyük şehirde yaşayan gençlerin de talep göstermesi açısından önemli bir yere sahip. Bu projemizin peşinden İstanbul ve diğer büyük şehirlerde öğrenci evi projelerimiz gelecek, Sakarya’daki 2 bin 400 öğrenci kapasitemizi beş yılda 10 bin öğrenciye ulaştırmak için altyapı çalışmalarımız devam edecek. Öğrenci evi yatırımı Türkiye dışında başta Avrupa ve Amerika olmak üzere çok hızlı bir gelişme sürecinde, öyle ki Avrupa’da yüzde 350’lere varan oranda artarak devam ediyor. 

 


Geri Dön